Newsroom

Newsroom

FAZ: Η ντροπαλή φτώχεια της Ελλάδας

Ο Έλληνας εκπρόσωπος ήρθε ως "ταξιτζής" να ζητήσει χρήματα από τους θεσμούς έγραψε η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ) προ διημέρου αλλά χθες Δευτέρα δημοσίευσε μεγάλο ρεπορτάζ για τη φτώχεια στην Αθήνα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το άρθρο τιτλοφορείται "Η ντροπαλή φτώχεια στην Ελλάδα" και μιλά για τους Έλληνες νεό-πτωχους που δε θέλουν να παραδεχτούν την ανέχειά τους.

gevmata

Ο Έλληνας εκπρόσωπος ήρθε ως “ταξιτζής” να ζητήσει χρήματα από τους θεσμούς έγραψε η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ) προ διημέρου αλλά χθες Δευτέρα δημοσίευσε μεγάλο ρεπορτάζ για τη φτώχεια στην Αθήνα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το άρθρο τιτλοφορείται “Η ντροπαλή φτώχεια στην Ελλάδα” και μιλά για τους Έλληνες νεό-πτωχους που δε θέλουν να παραδεχτούν την ανέχειά τους.

Ο δημοσιογράφος Φίλιπ Πλίκερτ καταγράφει την εικόνα στις τράπεζες γευμάτων όσο πιο ανάγλυφα μπορεί: βλέπει κυρίως άνδρες όλων των ηλικιών και των φυλών, ενώ δεν λείπουν οι γυναίκες και τα παιδιά. Συναντάει μια Αγγλίδα, την Τζέιν, που ζει στην Αθήνα εδώ και 40 χρόνια και προσφέρει εθελοντική εργασία. Οι άνθρωποι στέκονται στωικά στην ουρά και περιμένουν να πάρουν το πολυπόθητο πλαστικό πιάτο της ημέρας (φασόλια με σάλτσα και ένα κουλούρι). Άνθρωποι πεινασμένοι και καταπονημένοι δεν διστάζουν να ανοίξουν αμέσως το πακέτο και να φάνε στη μέση του δρόμου, δίχως να ενδιαφέρονται για την εικόνα που παρουσιάζουν στους περαστικούς.

Μίλησε επίσης με τον πατέρα Μάλκολμ, έναν αγγλικανό ιερέα που μετέχει στο πρόγραμμα. Αυτός αναφέρει πως καθημερινά διανέμονται 800 γεύματα τα οποία οργανώνει και χρηματοδοτεί η Ορθόδοξη Εκκλησία. «Το πρόγραμμα ξεκίνησε από έξι χρόνια. Στην αρχή δημιουργήθηκε να προσφέρει βοήθεια στους μετανάστες από την Παλαιστίνη. Καθώς, όμως, βάθαινε η κρίση στην Ελλάδα, ολοένα και περισσότερο εμφανίζονταν Έλληνες. Τώρα, τα 2/3 των ατόμων που στέκονται στην ουρά είναι Έλληνες και μόλις το 1/3 μετανάστες». 

“Μια φευγαλέα ματιά δε σε πείθει πως οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται κάτω από καθεστώς άμεσης ανάγκης. Φορούν καθαρά ρούχα και δεν δείχνουν ατημέλητοι. Κι όμως, κατά βάθος είναι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν το καθημερινό πιάτο στους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους” σημειώνεται στο άρθρο μεταξύ άλλων.

ΦΩΤΟ: ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, eurokinissi

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…