Newsroom

Newsroom

FAZ: "H γρηγορότερη συμφωνία μεταξύ Ελλήνων και δανειστών"

Ως τη γρηγορότερη συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών χαρακτηρίζει το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας η γερμανική εφημερίδα FAZ.

59ee41d81dc5244a4a8b4848

Ειδικότερα, γράφει η εφημερίδα: «H γρηγορότερη συμφωνία μεταξύ Ελλήνων και δανειστών» επιχειρηματολογώντας ότι η τρίτη δανειακή δόση θα μπορούσε να καταβληθεί τον Ιανουάριο. Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται, σημειώνει και προσθέτει:

Για πρώτη φορά στην ιστορία των προγραμμάτων δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα η αξιολόγηση των διεθνών δανειστών μπόρεσε να ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν το Σαββατοκύριακο στο περιεχόμενο των μεταρρυθμιστικών βημάτων και μέτρων λιτότητας που θα πρέπει να πραγματοποιήσει η Αθήνα στην τρίτη αξιολόγηση του τρίτου τρέχοντος πακέτου δανειακής βοήθειας

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του μηχανισμού ΕΜΣ και της ΕΚΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα εντάξει σε νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό το συμφωνηθείσα δέσμη μέτρων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παρουσιάσουν αυτή τη δέσμη στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο Eurogroup αναφέρθηκε ότι αν όλα τα μεταρρυθμιστικά βήματα που συμφωνήθηκαν τώρα ενταχθούν σε ένα νομοσχέδιο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, οι υπουργοί στη Σύνοδό τους στις 22 Ιανουαρίου θα μπορούσαν να εκταμιεύσουν μια ακόμα δόση από το ευρωπαϊκό δανειακό πρόγραμμα. Γίνεται, συγκεκριμένα, λόγος για περίπου 5 δις ευρώ. Σύμφωνα με το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης προβλεπόταν για το τέλος του έτους.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της FAZ, με μια ενδεχόμενη εκταμίευση τον Ιανουάριο το χρονικό πλαίσιο θα μπορούσε για πρώτη φορά να μειωθεί στο μισό. Κατά το παρελθόν η αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών βημάτων διαρκούσε σημαντικά περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν. Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση συχνά καθυστερούσε με την πραγματοποίηση των νομοθετικών πακέτων.

Στις λεπτομέρειες των νέων μεταρρυθμιστικών βημάτων, οι οποίες αναμένεται να δημοσιευτούν σήμερα, ανήκει προφανώς η επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης των χρεοκοπημένων υποθηκών. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε δημοσιεύσει κριτήρια για τα άτομα που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς τα οποία θα προστατεύονταν από κατασχέσεις για κοινωνικούς λόγους, ωστόσο και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι πλειστηριασμοί δεν προχώρησαν. 

Αυτή η κατάσταση αξιολογήθηκε από τον τραπεζικό κόσμο ως ευνοϊκός όρος για εκείνους τους Έλληνες οι οποίοι απλώς αδυνατούσαν να πληρώσουν. Πλέον την περασμένη εβδομάδα πριν από τη συμφωνία για το μεταρρυθμιστικό πακέτο, ξεκίνησαν οι πρώτοι διαδικτυακοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Επιπλέον οι συμβολαιογράφοι φέρονται να προστατεύτηκαν καλύτερα από βίαιους διαδηλωτές, ενώ για τους δανειολήπτες σχεδιάζεται μια καταγραφή για την αξιοπιστία τους. Με αυτά τα βήματα οι τράπεζες αναμένεται να διευκολυνθούν στο να περάσουν το ευρωπαϊκό stress test τον επόμενο χρόνο.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…