Στα προβλήματα που προκαλούν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο μετά την τελευταία επίθεση με drones που δέχτηκε το Ακρωτήρι επικεντρώνεται ο Γερμανικός Τύπος. «Ένα αποικιακό κατάλοιπο προκαλεί εκνευρισμό στην Κύπρο» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στη στοχοποίηση του νησιού λόγω της παρουσίας των βάσεων.
«Κυπριακές προσπάθειες για το κλείσιμο των βάσεων υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί να κάνει πολλά ενάντια στη θέληση του Λονδίνου» υπογραμμίζει η Faz περιγράφοντας το νομικό καθεστώς των βάσεων και τις κυπριακές προσπάθειες για απομάκρυνσή τους.
Η Γερμανική εφημερίδα κάνει αναδρομή στις σκέψεις των Βρετανών για εγκατάλειψη των βάσεων, κυρίως για λόγους κόστους στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όμως «η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 άλλαξε την κατάσταση». Μεταφέροντας τις βρετανικές σκέψεις, η Faz παρατηρεί ότι η παραμονή των βάσεων συνδέεται με την εγγύτητα της Κύπρου στο μονίμως «θερμό» μέτωπο της Μέσης Ανατολής, αλλά και στις προσπάθειες για Ρωσική διείσδυση στο νησί.
Η Ρωσική διείσδυση
«Υπάρχουν αναφορές ότι παράγοντες που συνδέονται με το Κρεμλίνο αποκτούν ακίνητα κοντά στην παραθαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου. Η ρωσική παρουσία στην Κύπρο είναι παραδοσιακά ισχυρή, με δεκάδες χιλιάδες Ρώσους να ζουν στο νησί» τονίζει η Γερμανική εφημερίδα. «Η εγγύτητά της με την Μέση Ανατολή καθιστά τη χώρα ακόμη πιο ευάλωτη. Τον Ιούνιο του 2024, ο τότε ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποιούσε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει «μέρος του πολέμου» (εναντίον του Ισραήλ), εάν επιτραπεί στον ισραηλινό στρατό να χρησιμοποιήσει το κυπριακό έδαφος για επιθέσεις στο Λίβανο» θυμίζει ακόμα.
Ικανοποίηση στην Κύπρο για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
Παράλληλα, η κρίση έχει και μία άλλη πλευρά, καθώς η Faz επισημαίνει την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που έχει δεχτεί λόγω της επίθεσης στο Ακρωτήρι. «Ενώ οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι στη Λευκωσία εκφράζουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους για τους Βρετανούς, είναι επίσης ικανοποιημένοι από την αλληλεγγύη που λαμβάνει σήμερα η χώρα από τα μέλη της ΕΕ» σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ γίνονται αναφορές στην επίσκεψη του Γάλλου πρόεδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο.
«Όποιος επιτίθεται στην Κύπρο, επιτίθεται στην Ευρώπη» δήλωσε ο Μακρόν, ο οποίος δεν έμεινε μόνο σε λόγια συμπαράστασης. Η Γαλλία έστειλε το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στην περιοχή, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας για την Κύπρο. Η Ελλάδα έστειλε τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο νησί και έστειλε δύο φρεγάτες, ενώ η Ιταλία μία» συμπληρώνει η Γερμανική εφημερίδα.
Πηγή: documentonews.gr
Διαβάστε επίσης:
Κύπρος: Τέλος το καθεστώς εκκένωσης στο Ακρωτήρι έπειτα από αξιολόγηση των δεδομένων
New York Times: Εγκλωβισμένος ο Τραμπ στον πόλεμο που ο ίδιος ξεκίνησε
Το Ιράν «σόκαρε» τον Τραμπ: Νέα πλήγματα σε Ντουμπάι και Άμπου Νταμπι – «Κανείς δεν το περίμενε»
Γίσραελ Άινχορν: Ο ρόλος του «γνώριμου» του Μαξίμου στις μπίζνες όπλων μεταξύ Σερβίας και Ισραήλ
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια