Φασίστες φωνάζουν «φάτε τους» και επιτίθενται με ρόπαλα σε ανήλικα προσφυγόπουλα

Ρατσιστική επίθεση από ομάδα φασιστών με ρόπαλα και κουκούλες δέχτηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης δύο ανήλικα προσφυγόπουλα, κοντά στον Ξενώνα Φιλοξενίας της οργάνωσης Άρσις στο Ωραιόκαστρο.

5b926f651dc5244e188b4586

Δύο ανήλικα προσφυγόπουλα κατεβαίνουν από το λεωφορείο και κατευθύνονται προς το σπίτι τους, τον Ξενώνα ασυνόδευτων ανήλικων στο Ωραιόκαστρο στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Τρίτης. Μια ομάδα 8-10 ατόμων με κουκούλες έχει στήσει καρτέρι σε κοντινό παρκάκι. Μόλις τα δύο παιδιά κατεβαίνουν από το λεωφορείο τους ακολουθούν και τους ρωτάνε σε έντονο ύφος από πού είναι. Ο ένας φοράει ακουστικά, συνεχίζει να περπατάει. Ο δεύτερος, αντιλαμβάνεται την παρουσία τους και τους απαντάει «Πακιστάν». Αμέσως δίνεται το σήμα: «Φάτε τους». Επιτίθενται με ρόπαλα και τραυματίζουν τα δύο ανήλικα παιδιά. Το ένα παιδί τραυματίζεται στο σώμα και στο κεφάλι, ενώ το δεύτερο κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο.

Η ΜΚΟ Άρσις, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, περιγράφει το περιστατικό, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρα ρατσιστικά κίνητρα. Μιλώντας στο koutipandoras.gr η Ίριδα Πανδίρη, συντονίστρια του Ξενώνα, αναφέρει ότι το περιστατικό δεν είναι το πρώτο καθώς τις προηγούμενες μέρες η ίδια, κατά πάσα πιθανότητα, ομάδα ατόμων βρίσκονταν στο σημείο και χειρονομούσε εναντίον άλλων παιδιών που κατευθύνονταν στη δομή. Πρόκειται για ένα πάρκο με χαμηλό φωτισμό που βρίσκεται 150 μέτρα από τον Ξενώνα, σε σημείο που δεν υπάρχουν σπίτια.

Μόλις έγινε αντιληπτό το περιστατικό, το τραυματισμένο παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του έγιναν ράμματα, ενώ παράλληλα ειδοποιήθηκε η αστυνομία και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες για το περιστατικό. Οι αστυνομικές Αρχές διερευνούν με μεγάλη σοβαρότητα το περιστατικό, ωστόσο οι κουκούλες που φορούσαν οι δράστες της επίθεσης καθιστούν δύσκολη την ταυτοποίησή τους.

«Με πολύ μεγάλη θλίψη είδαμε, πριν κάποια χρόνια, ένα μικρό μέρος της τοπικής κοινωνίας να αντιδρά στην πρόσβαση ανήλικων προσφύγων σε ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα του παιδιού: το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Με μεγαλύτερη θλίψη είδαμε το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 4 Σεπτεμβρίου», τονίζει η συντονίστρια του Ξενώνα, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της. Όπως αναφέρει στο koutipandoras.gr, «εδώ και δέκα χρόνια έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια στον Ξενώνα, όπου φιλοξενούνται παιδιά που έχουν γλιτώσει είτε από τον πόλεμο, είτε από ακραίες συνθήκες φτώχειας». «Τα παιδιά αυτά», συμπληρώνει, «ζουν εδώ, συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους και με άλλα παιδιά εδώ και δέκα χρόνια, διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον». «Δεν γίνεται μέσα σε όλη αυτή την προσπάθειά τους να ξαναχτίσουν το μέλλον να έρχεται μια ομάδα ακροδεξιών, να γεμίζουν τα παιδιά με φόβο και να τα γκρεμίζουν όλα», επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ξενώνας Φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο δημιουργήθηκε το 2009. Μέσα στα εννέα χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες παιδιά που έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειες τους, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν ομαλά και να ενταχθούν στο νέο περιβάλλον.

Σήμερα, η οργάνωση λειτουργεί επτά ξενώνες, τρεις μεταβατικές δομές και επτά “safe zones” για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, προσφέροντας συνολικά 525 θέσεις φιλοξενίας.

Ρατσιστική επίθεση σε εννιάχρονη που φορούσε μαντήλι – Την πέρασαν για προσφυγοπούλα

Επίθεση δέχθηκε χθες και ένα εννιάχρονο κορίτσι ελληνικής καταγωγής, που φορούσε στο κεφάλι μαντήλι και βρισκόταν στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα στο Πέραμα της Γέρας Λέσβου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το  δημοσίευμα της  εφημερίδας της Μυτιλήνης «ΕΜΠΡΟΣ», το εννιάχρονο κοριτσάκι που στο παρελθόν έχει νοσηλευτεί, δέχθηκε την επίθεση τεσσάρων ανδρών οι οποίοι νόμισαν ότι είναι προσφυγοπούλα.

Όπως έγινε γνωστό, η Αστυνομία επελήφθη του γεγονότος δεν προχώρησε όμως αυτεπάγγελτα ούτε στην προσαγωγή των τεσσάρων, αφού «ζήτησαν συγνώμη» και η μητέρα της εννιάχρονης δεν κατέθεσε εναντίον τους μήνυση.

Όπως είναι γνωστό εδώ και περίπου ένα μήνα, στα χωριά της Γέρας έχουν συγκροτηθεί οργανωμένες διαδικτυακά, αυτοαποκαλούμενες «ομάδες περιφρούρησης» που ελέγχουν σπίτια των χωριών για την πιθανότητα εγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε αυτά. Μάλιστα σε μια περίπτωση, παρόντων αστυνομικών, εκκένωσαν ένα σπίτι στο οποίο στεγάζονταν, από δυο Τσέχες αλληλέγγυες, πέντε Αφρικανοί αιτούντες άσυλο.