Newsroom

Newsroom

Φαρμακονήσι: Τουλάχιστον 34 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερα βρέφη, 15 παιδιά κι έξι γυναίκες (δείτε βίντεο)

Τουλάχιστον τέσσερα βρέφη και 15 παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους 34 νεκρούς της νέας τραγωδίας η οποία εκτυλίχθηκε το πρωί της Κυριακής στη θαλάσσια…

prosfyges 19

Τουλάχιστον τέσσερα βρέφη και 15 παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους 34 νεκρούς της νέας τραγωδίας η οποία εκτυλίχθηκε το πρωί της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, όταν σκάφος με άγνωστο αριθμό μεταναστών ανατράπηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα θύματα, οι σοροί των οποίων έχουν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή, περιλαμβάνονται έξι γυναίκες κι οκτώ άντρες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες, άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς πρόσφυγες μέσα από το αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους.

Το ναύαγιο έγινε γνωστό όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας δέχθηκε τηλεφώνημα μέσω του αριθμού 112 ότι μετανάστες είναι σε κίνδυνο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Με βάση το πρακτορείο Reuters, 68 άνθρωποι διεσώθησαν από τη θάλασσα και ακόμη 30 εντοπίστηκαν στην ακτή του Φαρμακονησίου. Την ίδια ώρα, τον γύρο του κόσμου κάνουν τα φωτογραφικά καρέ του Άλκη Κωνσταντινίδη που απεικόνισε με τον φακό του την αγωνιώδη προσπάθεια των ανθρώπων να κολυμπήσουν μέχρι τη στεριά. Ξεχωρίζει η φωτογραφία του Σύρου πατέρα με το βρέφος του στα χέρια.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζονται, καθώς το σκάφος το οποίο ανετράπη ήταν κλειστού τύπου κι ενδέχεται κάποιοι από τους επιβαίνοντες να παγιδεύτηκαν στην καμπίνα.

Την ίδια ώρα, άκαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων ανήλικων που αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή πλαστικού σκάφους που μετέφερε παράτυπους μετανάστες.

Διαβάστε δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Ζώη:

«Η σημερινή τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου με τον άδικο χαμό τριάντα τεσσάρων συνανθρώπων μας, μας έχει συγκλονίσει.

Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες, μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια αντιμετωπίζοντας ένα πολυδιάστατο και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράτυπης μετανάστευσης. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και το γνωρίζουν πολύ καλά, ιδιαίτερα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, για να υπερασπίσουν και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους, θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων, που μόνο μέλημά τους είναι το κέρδος, αδιαφορώντας για τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία.

Τραγικά περιστατικά, όπως το σημερινό, πρέπει να αφυπνίσουν συνειδήσεις. Δεν επιτρέπεται πια καμία ολιγωρία. Καθίσταται πλέον, ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με σκοπό τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

Διαβάστε σχετική ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι σημερινοί νεκροί στο Φαρμακονήσι προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των προσφύγων που πληρώνουν, εδώ και καιρό, το πιο ακριβό τίμημα, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Πρέπει να θρηνήσουμε, αλλά οφείλουμε και να δράσουμε.

Η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης,  είναι πύλη εισόδου και χρειάζεται στήριξη, πόρους και υποδομές για να συνδράμει, όπως οφείλει, απελπισμένους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, με την ελπίδα της επιβίωσης. Οφείλει να δρα  με βάση  τους διεθνείς κανόνες,  αλλά και δεσμευόμενη από  τη συνείδηση ενός λαού που έχει βιώσει την προσφυγιά.

Ας μην ξεχνάμε ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, πέρα από μισαλλοδοξίες ή μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν γίνεται να θρηνεί κανείς τους νεκρούς και ταυτόχρονα να σπεκουλάρει πάνω σε όσους επιβίωσαν».