Newsroom

Newsroom

Το «φάντασμα» της Λεπέν πλανάται πάνω από τη Γαλλία

Καθόλου αμελητέα η πιθανότητα νίκης της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, σύμφωνα με μελέτη

Λεπέν

Σύγκλιση προγραμμάτων μεταξύ της δεξιάς και της ακροδεξιάς, “αποδαιμονοποίηση” του πρώην Εθνικού Μετώπου, απέχθεια προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν: μελέτη εκτιμά ότι για τους λόγους αυτούς “δεν είναι αμελητέα η πιθανότητα” νίκης της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Προκειμένου να νικήσει η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης του ιδρύματος Jean- Jaures, θα πρέπει να υλοποιηθεί μία από τις εξής προϋποθέσεις: “να κερδίσει μαζικά τους ψηφοφόρους της μετριοπαθούς δεξιάς, να ‘αποδαιμονοποιηθεί’ αρκετά ώστε να ωθήσει στην αποχή τους ψηφοφόρους των υποψηφίων που θα αποκλειστούν στον πρώτο γύρο και ο Εμανουέλ Μακρόν να γίνει εξίσου απεχθής όσο η Λεπέν”.

Οι συντάκτες της μελέτης αποκλείουν το ενδεχόμενο “μιας μεγάλης σύγκλισης των άκρων” μεταξύ των ψηφοφόρων της Λεπέν και του Λικ Μελανσόν, εξαιτίας των “βαθιά διαφορετικών” θέσεών τους σε πολιτισμικά και οικονομικά θέματα, ωστόσο παρατηρούν μια “αδιαμφισβήτητη σύγκλιση” μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων (Les Republicains του Μακρόν) και του Εθνικού Συναγερμού, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η διαφορά μεταξύ των υποστηρικτών της δεξιάς και της ακροδεξιάς “έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό” σε θέματα που αφορούν το ισλάμ, αλλά και την εξουσία, όπως και την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Στο θέμα της οικονομίας όμως οι ψηφοφόροι της δεξιάς είναι “πολύ πιο φιλελεύθεροι” από αυτούς της ακροδεξιάς, αν και συμφωνούν ότι στη Γαλλία δίνονται πολλά επιδόματα.

Στα ζητήματα της μετανάστευσης και του πολιτισμού η διαφορά μεταξύ τους έχει μειωθεί μετά το 2017, όταν ο Μακρόν κέρδισε μέρος των δεξιών ψηφοφόρων καθιστώντας τους Ρεπουμπλικάνους λιγότερο κεντρώους και κατά συνέπεια πιο ανοικτούς στον Εθνικό Συναγερμό.

Οι ψηφοφόροι της δεξιάς και της ακροδεξιάς συγκλίνουν σε πολιτισμικά ζητήματα, αλλά παραμένουν απομακρυσμένοι στο θέμα της οικονομίας.

Η μελέτη καταλήγει ότι, αν και αυτή τη στιγμή οι ψηφοφόροι της δεξιάς και της ακροδεξιάς διαφοροποιούνται αρκετά, “η σύγκλιση που γίνεται σε πολιτισμικά θέματα, επιτρέπει να διαφανεί το ενδεχόμενο μεταφοράς ψήφων στον δεύτερο γύρο” των προεδρικών εκλογών.

Και το γεγονός ότι ο Μακρόν “απορρίπτεται σε μεγάλο βαθμό” εκτός του κόμματός του ενδέχεται να οδηγήσει “σε σημαντική αποχή σε περίπτωση μονομαχίας του με τη Μαρίν Λεπέν”.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό