ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Το φάντασμα της ανομίας, τα ΜΑΤ, οι Βιβλιοθήκες και το ΑΠΘ

Ένα φάντασμα πλανιέται εδώ και μήνες πάνω από το ΑΠΘ. Ένα φάντασμα που έρχεται κρυφά τις νύχτες και καταστρέφει τη δημόσια περιουσία. Ένα φάντασμα για το οποίο όλοι μιλούν, όλοι βλέπουν τα αποτελέσματα των άνομων πράξεών του, αλλά παρόλα αυτά, ολόκληρη η αστυνομική δύναμη Θεσσαλονίκης που το κυνηγά, δεν μπόρεσε τόσον καιρό να το εξαρθρώσει. Πρόκειται για το περίφημο φάντασμα της ανομίας.

365109 apth

Το επικαλέστηκε πρώτος ο πρύτανης του ΑΠΘ, ο οποίος κάλεσε τα ΜΑΤ για να γκρεμίσει ένα φοιτητικό στέκι και στο χώρο του να κατασκευάσει μια Βιβλιοθήκη. Ο πρύτανης μπορούσε, προφανώς, να χρησιμοποιήσει ειρηνικά μέσα για να γκρεμίσει το στέκι και να κατασκευάσει τη Βιβλιοθήκη.

Ο φόβος του πρύτανη όμως για το φάντασμα της ανομίας που καταστρέφει ό,τι το πανεπιστήμιο προσπαθεί να δημιουργήσει ήταν τόσος, που τον ανάγκασε εξ αρχής να καλέσει τα ΜΑΤ για να το αντιμετωπίσουν.

Έτσι ξεκίνησε ένας ακήρυχτος πόλεμος με το φάντασμα της ανομίας.

Το ίδιο φάντασμα πάντως το επικαλέστηκε και η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έδωσαν διαταγή στα ΜΑΤ να στρατοπεδεύσουν μόνιμα στο ΑΠΘ μέχρι να εξαρθρώσουν τον αόρατο εχθρό.

Θα μπορούσε, βέβαια, ο πρύτανης, όπως άλλωστε γίνονταν ανέκαθεν, αντί για μόνιμη εγκατάσταση ένοπλων αστυνομικών δυνάμεων εντός της πανεπιστημιούπολης, να αξιοποιήσει τη δύναμη της πανεπιστημιακής φύλαξης για να προστατεύσει τον χώρο της υπό ανέγερση Βιβλιοθήκης. Η πίστη του όμως ότι το φάντασμα δεν θα σταματούσε μπροστά σε άοπλους φύλακες, δεν του επέτρεψε να θέσει σε κίνδυνο το πανεπιστήμιο.

Η αλήθεια είναι ότι από την Πρωτοχρονιά που ξεκίνησε ο ακήρυχτος πόλεμος με το φάντασμα της ανομίας μέχρι σήμερα, είναι ελάχιστες οι φορές που αυτό εμφανίστηκε. Κάθε φορά όμως που το φάντασμα εμφανίζονταν με τη μορφή ομάδας κουκουλοφόρων που με βαριοπούλες και μπαλτάδες στα χέρια γκρέμιζαν τη Βιβλιοθήκη που τόσον καιρό προσπαθούσε να κτίσει ο πρύτανης, δεν το έβλεπε κανείς. Αφού τα ΜΑΤ, κάθε φορά που το φάντασμα εμφανίζονταν, τύχαινε να ήταν απόντα. Όπως απόντες ήταν, κατά μια άλλη τραγική σύμπτωση και οι πανεπιστημιακές αρχές και οι πανεπιστημιακοί φύλακες, που όφειλαν να περιφρουρούν και να προστατεύουν την υπό ανέγερση Βιβλιοθήκη.

Έτσι, τις ελάχιστες φορές που εμφανίστηκε το φάντασμα της ανομίας στο ΑΠΘ, η αστυνομία ήρθε καθυστερημένα. Την τελευταία φορά που κλήθηκε μάλιστα δις, όπως δήλωσε ο πρύτανης, δεν εμφανίστηκε γιατί φοβήθηκε μήπως διαταράξει ένα φοιτητικό πάρτι που εκείνη την ώρα συνέβαινε εντός του ΑΠΘ.

Με αποτέλεσμα το φάντασμα να αφεθεί ανεμπόδιστο να καταστρέφει επί ώρες ό,τι είχε κατασκευάσει ο εργολάβος που έκτιζε την Βιβλιοθήκη.

Το περίεργο είναι ότι την επομένη το πρωί, τα ΜΑΤ που επανεμφανίστηκαν στο πανεπιστήμιο δεν σκέφτηκαν μήπως διαταράξουν τα μαθήματα που γίνονταν εκείνη την ώρα, όπως αντίστοιχα είχαν σκεφτεί να μη διαταράξουν το πάρτι που γίνονταν την προηγούμενη νύχτα που το φάντασμα γκρέμιζε τη Βιβλιοθήκη.

Εισέβαλαν λοιπόν απρόκλητα στη Σχολή Θετικών Επιστημών για να κυνηγήσουν φοιτητές και φοιτήτριες που δεν τους άρεσαν γιατί φορούσαν σκουλαρίκια ή γιατί τους είχαν κοιτάξει… περίεργα.
Η εισβολή των ΜΑΤ στη ΣΘΕ εν ώρα μαθήματος ολοκληρώθηκε με τη ρίψη χημικών, που ανάγκασαν φοιτητές και καθηγητές να πηδούν από τα παράθυρα για να ανασάνουν καθαρό αέρα.

Εκείνο που επίσης είναι ανεξήγητο με το φάντασμα της ανομίας είναι ότι την ίδια μέρα το μεσημέρι, που οι φοιτητές πήγαν στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ να διαμαρτυρηθούν για τις άδικες και ασύμμετρες επιθέσεις των ΜΑΤ εναντίον τους, το φάντασμα και πάλι με τη μορφή κουκουλοφόρων εμφανίστηκε ξαφνικά και άρχισε να σπάει τις πόρτες και τα παράθυρα του κτιρίου.

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ όμως, που αυτή τη φορά ήταν στη θέση τους, για κάποιον μεταφυσικό λόγο άφησαν το… κουκουλοφόρο φάντασμα να φύγει ήσυχο, ενώ έσπασαν στο ξύλο τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που χωρίς κουκούλες διαμαρτύρονταν πολιτικά για την κατάλυση της ακαδημαϊκής γαλήνης στο πανεπιστήμιό τους.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το φάντασμα έχει τη μεταφυσική ιδιότητα να μην το βλέπουν οι αστυνομικοί.

 

Από τότε η ζωή συνεχίζεται στο ΑΠΘ με τα ΜΑΤ εγκατεστημένα μόνιμα εντός του και με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται και να τρώνε ξύλο από την αστυνομία.

Κάποιος φοιτητής μάλιστα των ΤΕΦΑΑ τραυματίστηκε βαριά από την ασύμμετρη βία των ΜΑΤ, καθώς δέχτηκε μια βομβίδα κρότου λάμψης κατευθείαν στο πρόσωπο, σε ευθεία βολή από κοντινή απόσταση.

Ο πρωθυπουργός καθησύχασε τους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι επρόκειτο για στημένο περιστατικό, μια και το θύμα δεν ήταν κανονικός φοιτητής, αλλά ήταν λέει… επαγγελματίας τραυματίας.
Ήταν ένας τραυματίας δηλαδή που πηγαίνει πάντοτε εκεί που ξέρει ότι θα ρίξουν οι αστυνομικοί χειροβομβίδα, για να τραυματιστεί επίτηδες.

Πολλοί, βέβαια, λένε ότι ο συγκεκριμένος φοιτητής είναι επινόηση του φαντάσματος της ανομίας. Τον χρησιμοποιεί δηλαδή το φάντασμα όπως στα κινηματογραφικά πλατό χρησιμοποιούν τους κασκαντέρ για να ντουμπλάρουν τους ηθοποιούς σε δύσκολες σκηνές ή αλλιώς, όπως οι επιχειρηματίες της νύχτας χρησιμοποιούν τους… αυτοφοράκηδες που δουλειά τους είναι να συλλαμβάνονται από την αστυνομία για να προστατεύονται τα αφεντικά από τις διωκτικές αρχές.

Η ζωή πάντως στο ΑΠΘ συνεχίζεται κανονικά. Τα ΜΑΤ πλέον είναι κάθε μέρα στη θέση τους. Και ενόσω δεν μπορούν να συλλάβουν το φάντασμα, το οποίο εξακολουθεί να είναι… άφαντο, ασκούν βία σε όσους φοιτητές διανοούνται να διαμαρτυρηθούν.

Ένα πράγμα, πάντως, σχολιάζεται σαν πολύ περίεργο από την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία θέλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να συλληφθεί το φάντασμα και να εξαρθρωθεί η ανομία.

Τόσον καιρό, τόσοι αστυνομικοί, αν το φάντασμα υπήρχε πράγματι, δεν θα το είχαν συλλάβει;

Οι περισσότεροι δίνουν μεταφυσικές εξηγήσεις, καθώς κανείς δε θέλει να πιστέψει ότι η αστυνομία είναι ανίκανη να συλλάβει μια ομάδα κουκουλοφόρων που επί ώρες πρόσφατα γκρέμιζε με βαριοπούλες μια Βιβλιοθήκη.

Ο πρωθυπουργός πάντως, ο οποίος έχει κηρύξει ανυποχώρητο πόλεμο εναντίον του φαντάσματος της ανομίας, πρόσφατα διατύπωσε το δίλημμα της εποχής:

Με τη Βιβλιοθήκη ή με τη βαριοπούλα;

Όταν όμως διαπιστώθηκε ότι ούτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν με τη Βιβλιοθήκη αλλά με τις βαριοπούλες, αφού ήταν εκείνος που ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά είχε θέσει σε διαθεσιμότητα τους βιβλιοθηκονόμους το 2013 – 2014, κλείνοντας τις Βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων, τα πράγματα άλλαξαν.

Τώρα μάλιστα, που στο νέο Νόμο – Πλαίσιο που κατέθεσε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση οι Βιβλιοθήκες εξαφανίστηκαν και μάλιστα χωρίς βαριοπούλες, μια και έχουν γίνει και αυτές φαντάσματα, καθώς δεν αναφέρονται πουθενά στο νέο καταστατικό χάρτη των πανεπιστημίων, το δίλημμα επαναδιατυπώθηκε για μια ακόμη φορά:

Με τη Βιβλιοθήκη ή με τον Μητσοτάκη;

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το ΑΠΘ μένει αταλάνετυτα με τη μεριά των Βιβλιοθηκών. Όπως μένει και να διεκδικεί και νέες θέσεις καθηγητών και ερευνητών και διοικητικών υπαλλήλων, καθώς τον τελευταίο καιρό δεν γίνονται προσλήψεις στα πανεπιστήμια κι όπως φαίνεται από το νόμο πλαίσιο, ούτε πρόκειται να γίνουν.

Μένει όμως και με τα ΜΑΤ να παραμένουν στρατοπεδευμένα εντός του, τα οποία ενώ προσπαθούν φιλότιμα να προστατέψουν τις Βιβλιοθήκες, μεταφυσικές κυβερνητικές δυνάμεις τις εξαφανίζουν και μάλιστα χωρίς βαριοπούλες, από το πανεπιστήμιο.

Έτσι που το δίλημμα έγινε ακόμη πιο δύσκολο:

Το φάντασμα της ανομίας ήταν, πράγματι, η αιτία που στο ΑΠΘ ήρθαν τα ΜΑΤ για να υπερασπιστούν μια Βιβλιοθήκη, όπως υποστηρίζει ο πρύτανης και η κυβέρνηση ή μήπως αδίκως παραμένουν τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ κυνηγώντας… φαντάσματα, αφού τις Βιβλιοθήκες τις εξαφάνισε από μόνη της η ίδια η κυβέρνηση;

Πηγή: Tvxs

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…