Newsroom

Newsroom

Φάντασμα το CAPE RAY, αλλά το προδίδουν τα συνοδευτικά του

Το CAPE RAY, το πλοίο μέσα στο οποίο γίνεται η υδρόλυση των χημικών της Συρίας, είναι αυτή τη στιγμή ένα πλοίο-φάντασμα.…

cape ray 1

Το CAPE RAY, το πλοίο μέσα στο οποίο γίνεται η υδρόλυση των χημικών της Συρίας, είναι αυτή τη στιγμή ένα πλοίο-φάντασμα. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, που χειρίζεται την υδρόλυση, δεν έκανε γνωστή τη θέση του και το ίδιο το πλοίο έχει απενεργοποιήσει όλα τα μέσα εντοπισμού και επικοινωνίας. Η τελευταία γνωστή του τοποθεσία ήταν  πριν από 5 ημέρες, στις 3 Ιουλίου, ενώ πραγματοποιούσε τον περίπλου της Αφρικής, με προορισμό τη Μεσόγειο, μέσω Γιβραλτάρ.


Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ανάλυση του στίγματος που πραγματοποίησε το koutipandoras.gr, την θέση του CAPE RAY μάλλον “προδίδει” ένα από τα συνοδευτικά πλοία που θα το ακολουθούν καθόλη τη διάρκεια της υδρόλυσης, το SN FEDERICA. Το πλοίο βρίσκεται σταθμευμένο περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Κισσάμου, ενώ η ταχύτητά του είναι σταθερά 0,6 με 1 κόμβο. Το SN FEDERICA, μάλιστα, δεν έχει δηλώσει καν λιμάνι προορισμού, ενώ βρίσκεται στο σημείο από τις 5 Ιουλίου. Η καταγραφή πλεύσης μαρτυρεί ότι για αρκετές ημέρες το πλοίο είναι με σβηστές τις μηχανές και κυριολεκτικά παρασέρνεται από τα κύματα. Δεδομένου ότι πρόκειται για τάνκερ, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για πλοίο ανεφοδιασμού του CAPE RAY.


Εκτός του SN FEDERICA, στην περιοχή έπλευσε το TRITON LEADER, το οποίο πραγματοποίησε πολύωρη στάση, όπως φαίνεται από την πορεία του, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από το SN FEDERICA. Οι κινήσεις του TRITON LEADER μαρτυρούν πως πιθανότατα είναι και αυτό συνοδευτικό πλοίο, το οποίο ολοκλήρωσε τον ανεφοδιασμό και επιστρέφει σε λιμάνι, είτε πως του απαγορεύτηκε ο διάπλους από το σημείο που βρίσκεται το SN FEDERICA και πραγματοποίησε αναγκαστική στάση και αλλαγή πορείας. Αυτή τη στιγμή, το TRITON LEADER βρίσκεται ανάμεσα από Λέσβο και Σκύρο, με προορισμό την Τουρκία.


Κλειστές οι επικοινωνίες του CAPE RAY

Ο ακριβής εντοπισμός του CAPE RAY είναι εν δυνάμει αδύνατος, καθώς το πλοίο έχει διακόψει κάθε μέσο επικοινωνίας, σε αντίθεση με τα δύο συνοδευτικά, όπως φαίνεται στην φωτό. Η διακοπή ακόμα και του ασυρμάτου είναι παράνομη και εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια αλλά και την πρόοδο της υδρόλυσης.


Και η Γερμανία με πλοίο-φάντασμα

Όπως μετέδωσε το γερμανικό ARD, η Γερμανία απομάκρυνε τη φρεγάτα AUGSBURG, που είχε συνοδεύσει το CAPE RAY μέχρι το σημείο υδρόλυσης και βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στο Γιβραλτάρ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του koutipandoras.gr, η φρεγάτα πραγματοποίησε στάση στην Κατάνια, όπου και πραγματοποιήθηκε μετεπιβίβαση προσωπικού από το AUGSBURG στο SCHLESWIG HOLSTEIN, το οποίο επέστρεψε δυτικά της Κρήτης, στο σημείο υδρόλυσης. Το SCHLESWIG HOLSTEIN πιστεύεται πως είναι το σημειωμένο παρακάτω με ενιαίο κόκκινο περίγραμμα, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η αναγνώρισή του, καθώς κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ έπαψε να εκπέμπει στίγμα και εξαφανίστηκε από τον χάρτη. Αντιθέτως, η φρεγάτα RHOEN ακολουθεί ίδια πορεία με το AUGSBURG, ενώ πριν είχε λάβει μέρος σε ευρωπαϊκή άσκηση. Αυτή τη στιγμή, έπειτα από διασταύρωση πηγών, πιστεύεται πως το παρόν σήμα του SCHLESWIG HOLSTEIN, που φαίνεται να βρίσκεται στη βόρεια Γερμανία, είναι παραπλανητικό.

Από την Κατάνια απέπλευσε πριν από λίγες ώρες και το αμερικανικό στρατιωτικό τάνκερ OILER-195, το οποίο κατευθύνεται προς την περιοχή του SN FEDERICA. Σύμφωνα με την καταγεγραμμένη πορεία του, λίγο έξω από τη Σικελία πραγματοποίησε κύκλους γύρω από τον εαυτό του για αρκετή ώρα, κίνηση που μαρτυρά επιβίβαση προσωπικού ή υλικών.


Στην περιοχή εμφανίστηκε ακόμη ένα αγνώστου ταυτότητας πλοίο, μάλλον καταδρομικό, με σημαία  Αντίγουας Μπαρμπούντας, το οποίο έπλεε με 85 κόμβους περιμετρικά της Κρήτης. Και αυτό το πλοίο έπαψε να εκπέμπει το στίγμα του κατά τη διάρκεια της έρευνας, ενώ ο αριθμός αναγνώρισης IMO του πλέον δεν εμφανίζει κανένα αποτέλεσμα.


Ανατροπή στη Βοιωτία για την υπόθεση βιασμού: Είπε ψέματα η 32χρονη – Συνελήφθη απ’ τις αρχές

Ektakti Epikairotita 0

Ανατροπή στη Βοιωτία για την υπόθεση βιασμού: Είπε ψέματα η 32χρονη – Συνελήφθη απ’ τις αρχές

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η 32χρονη κοπέλα είπε ψέματα για τον βιασμό της

Βάσεις 2024: Άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές – Ποιες έπεσαν κάτω από 10.000

6238395

Βάσεις 2024: Άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές – Ποιες έπεσαν κάτω από 10.000

Τη μεγαλύτερη άνοδο σε αριθμό μορίων κατέγραψαν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,…

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι… άλλοι διάσημοι σημαιοφόροι στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών

Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι… άλλοι διάσημοι σημαιοφόροι στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών

Δις MVP του NBA (2019, 2020), ο Ελληνας άσος θα συμμετάσχει στο Παρίσι στους πρώτους…