Φάμελλος: Δορυφόροι αποτυπώνουν τις καμένες εκτάσεις και κηρύσσονται αναδασωτέες

Ψηφιακοί χάρτες με δορυφορικές εικόνες των καμμένων περιοχών δημιουργούνται σε συνεργασία με το ΑΠΘ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης των πυρκαγιών, ενώ άμεσα κηρύσσονται αναδασωτέες, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5.

NewsRoom 16/08/2017 | 15:56

«Έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία και ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, όχι μόνο για την αντιμετώπιση αλλά και για την πρόληψη, να βγάλουμε συμπεράσματα ώστε να έχουμε λιγότερα φαινόμενα την επόμενη χρονιά», είπε ο κ. Φάμελλος.

«Ήδη», όπως ανέφερε, «είναι προετοιμασμένες και προαποφασισμένες οι περισσότερες από τις ενέργειες που θα προβούμε», σημειώνοντας ότι «κάποιοι συνέδεσαν το θέμα με τους δασικούς χάρτες και την κακόβουλη διάθεση κάποιων να επεκτείνουν την ιδιοκτησία τους ή τις κατασκευές εντός δάσους». Έτσι:

  • με την λήξη της κατάσβεσης πυρκαγιάς υπάρχουν απαγορευτικές διατάξεις όσον αφορά τη βόσκηση και τις υπόλοιπες χρήσεις
  • σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ... με δορυφορικά συστήματα αποτυπώνονται τα όρια της πυρκαγιάς σε ψηφιακό χάρτη την επόμενη ώρα της κατάσβεσης
  • προχωράει η κήρυξή της καμμένης έκτασης ως αναδασωτέας το πολύ σε δύο μήνες, με οριοθέτηση των νόμιμων χρήσεων που προϋπήρχαν της πυρκαγιάς

Όσοι οικοπεδοφάγοι ή καταπατητές «είχαν τέτοιες ιδέες να τις ξεχάσουν ... και εξαιτίας των σύγχρονων συστημάτων και εξαιτίας της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να μην μειώσουμε το φυσικό κεφάλαιο, αλλά και να αντιμετωπίσουμε με νομικούς και θεσμικούς τρόπους όλες τις παραβατικές συμπεριφορές εναντίον του περιβάλλοντος της χώρας», ξακαθάρισε ο κ. Φάμελλος.

Όπως υπογράμμισε, «τις επόμενες ημέρες είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίσουμε τη διαχείριση των έργων προστασίας, όπως π.χ. τα αντιπλημμυρικά», σε δύο άξονες δράσης:

  • αναγέννηση των οικοσυστημάτων, από ώριμα δέντρα για φυσική αναγέννηση και αποκατάσταση - αν δεν υπάρχει αυτό, αναδάσωση και με τεχνητά μέσα
  • αντιπλημμυρική θωράκιση, με από τώρα προετοιμασία της κάθε περιοχής για το Χειμώνα

Για τους δασικούς χάρτες της Ανατολικής Αττικής ανέφερε ότι «είναι προγραμματισμένοι για το επόμενο τετράμηνο, δεν θα σταματήσει η διαδικασία, απλώς θα ενσωματώσει τις αναδασωτέες περιοχές».

Για τα διαχειριστικά μέτρα για βόσκηση, αναδάσωση και αντιπλημμυρικά, συνέχισε ο υπουργός, «υπάρχει ήδη θεσμικό πλαίσιο ... θα επισπευστούν οι δικές μας ενέργειες. Εάν έχουμε σήμερα ολοκλήρωση της πυρόσβεσης στην Ανατολική Αττική, αύριο θα είμαστε εκεί. Δεν είναι σκοπός μας να είμαστε σήμερα για να κάνουμε δηλώσεις, το θέμα είναι να προετοιμάσουμε την επόμενη ημέρα».