Newsroom

Newsroom

Fake news η είδηση του θανάτου του Ράτκο Μλάντιτς

Τον «πέθανε» ο ίδιος «δημοσιογράφος» που είχε δημιουργήσει την ψεύτικη είδηση του θανάτου του Κώστα Γαβρά πριν δύο χρόνια

AP 9310010310

Θύμα του «χιούμορ» του ιταλού «δημοσιογράφου» Tommasso Debenedetti έπεσαν πολλά ΜΜΕ της Βοσνίας, μεταδίδοντας ότι πέθανε ο καταδικασμένος για εγκλήματα πολέμου, σέρβος στρατιωτικός Ράτκο Μλάντιτς.

Ο Debenedetti χρησιμοποιώντας το συνηθισμένο του μοτίβο δημιούργησε πριν λίγες ημέρες έναν ψεύτικο λογαριασμό που δήθεν ανήκε στην υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Bisera Turković και σήμερα άρχισε να κάνει αναρτήσεις στις οποίες αρχικά μετέδιδε και ύστερα επιβεβαίωνε ότι ο Ράτκο Μλάντιτς ήταν πλέον νεκρός.

Λίγο αργότερα, και αφού η είδηση είχε δημοσιευτεί με επίκληση στην υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ο Debenedetti ανακοίνωσε ότι ο λογαριασμός ήταν ψεύτικος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Debenedetti είχε «πεθάνει» με τον ίδιο τρόπο πριν από έναν χρόνο και τον έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, έχοντας δημιουργήσει έναν ψεύτικο λογαριασμό της τότε νεοδιορισθείσας υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά.

Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι ο Ράτκο Μλάντιτς ήταν αρχηγός του στρατού των Σερβοβόσνιων στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995). Μετά το τέλος του πολέμου, δικάστηκε και βρέθηκε ένοχος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας, μεταξύ άλλων για τον ρόλο του στην πολύμηνη πολιορκία του Σαράγεβο και κυρίως για τη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…