ΜΚ

Μηνάς Κωνσταντίνου

«Fake news» αλά Τραμπ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα ρεκόρ μετακλητών

Τη δόξα του Ντόναλντ Τραμπ ζήλεψε στην πρόσφατη συνέντευξή του σε youtuber ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν σε ερώτημα για την τεκμηριωμένα εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των μετακλητών της κυβέρνησής του απάντησε πως πρόκειται για «fake news» παρά τα στοιχεία.

230410153517 mitsotakis nefeli meg

Λίγες ημέρες μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναπαράγει τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, παρότι τα στοιχεία βοούν και τους διαψεύδουν.

«Σας κατηγορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι έχετε σπάσει κάθε ρεκόρ σε μετακλητούς υπαλλήλους. Μάλιστα, σας προσάπτουν ότι κυβερνάτε με ρουσφέτια, με ημετέρους, με απευθείας αναθέσεις και με ένα κομματικό στρατό μετακλητών. Τι απαντάτε;» ερωτήθηκε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Μεγάλης Τετάρτης, έχοντας μια ευκαιρία να ανασκευάσει την παραπληροφόρηση που ήρθε προ ημερών διά στόματος πρωθυπουργού στη συνέντευξη που παραχώρησε στη youtuber Νεφέλη Μεγκ.

Υπενθυμίζεται πως στη συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε επίμονα ερωτήματα για το θέμα, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσει τα στοιχεία που επικαλούνταν η Youtuber, παρότι αυτά είναι γνωστά και δημόσια. «Αναπαράγεις fake news» κατέληξε να της πει, ενώ η ίδια η πραγματικότητα είναι αδυσόπητη: Όπως αποκάλυψε έρευνα των Data Journalists τον περασμένο Φεβρουάριο, ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων σήμερα έχει πιάσει υψηλό δεκαετίας, με τον αριθμό τους να έχει εκτοξευτεί από τους 1.710 όταν παρέλαβε την εξουσία το 2019, σε 3.482 τον Οκτώβριο του 2022, αύξηση που συνοδεύεται και με εκτόξευση των απολαβών τους.

Σημειώνεται πως το κυβερνητικό ψέμα για την «μη αύξηση» των μετακλητών είναι τόσο μεγάλο, που την Μ. Τρίτη ήρθε ακόμα και δημοσίευμα από τη γνωστή… «αστυνομία του Facebook» που διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και τεκμηριώνει την αύξηση των μετακλητών του Κυρ. Μητσοτάκη, τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με το 2019. Εάν όμως η πραγματικότητα διαφωνεί με το κυβερνητικό αφήγημα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

«Οι μετακλητοί υπάλληλοι που υπηρετούν σε δομές της Κυβέρνησης, σε υπουργούς, σε υφυπουργούς, σε Γενικούς Γραμματείς είναι λιγότεροι από αυτούς που υπηρετούσαν στις αντίστοιχες θέσεις το 2019. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, οι υφυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, οι Γενικοί Γραμματείς της Νέας Δημοκρατίας έχουν λιγότερους μετακλητούς υπαλλήλους από τους μετακλητούς υπαλλήλους, που είχαν οι Υπουργοί, οι Υφυπουργοί και οι Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο. Λιγότερους μετακλητούς υπαλλήλους. Οι μετακλητοί υπάλληλοι που εμφανίζει ο κ. Τσίπρας  και ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υποστηρίξουν το αφήγημα αυτό, συμπεριλαμβάνουν τους μετακλητούς υπαλλήλους των Δημάρχων, των Περιφερειαρχών, της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Δύο τελείως ανόμοια πράγματα. Για να υποστηρίξουν, λοιπόν, αυτό το ψέμα αθροίζουν στους μετακλητούς υπαλλήλους, όχι τους μετακλητούς υπαλλήλους της Κυβέρνησης, αλλά τους μετακλητούς υπαλλήλους, που έχουν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, κάποιοι από τους οποίους – δεν έχει μεγάλες επιτυχίες στην Αυτοδιοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ- έχουν εκλεγεί και με την υποστήριξη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» απάντησε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προχωρώντας σε ακόμα μεγαλύτερη… ανάλυση για να υποστηρίξει τα όσα είπε προ ημερών ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Να προσθέσω, όμως, και ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο στη συζήτηση αυτή. Αυτή η τετραετία ήταν η μόνη, που δεν υπήρξε ούτε μια απόφαση ή πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου – μετά τη ψήφιση του νόμου για το Επιτελικό Κράτος, που καθορίζονταν ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ανά Υπουργό – που να τους αυξάνει κατά τη διάρκεια της τετραετίας.  Δεν υπάρχει προηγούμενο. Διότι ορισμένοι μας κουνούν το δάχτυλο για ρουσφέτια, για εξυπηρετήσεις, για μετακλητούς υπαλλήλους, για στρατιές μετακλητών. Σ΄ αυτή την Κυβέρνηση δεν υπήρξε ούτε μια πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ούτε μια απόφαση κατά τη διάρκεια της τετραετίας μας, που εν μέσω της διακυβέρνησής μας να αυξάνει τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων» συνέχισε, για να καταλήξει στην πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, υποστηρίζοντας δηλαδή πως οι μετακλητοί επί Μητσοτάκη όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν!

«Είχαμε λιγότερους μετακλητούς υπαλλήλους από το 2019 σε επίπεδο Κυβέρνησης. Δεν τους αυξήσαμε. Για να υποστηρίξει το ψέμα του ο κ. Τσίπρας αθροίζει τους μετακλητούς υπάλληλους της Αυτοδιοίκησης» κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αμέσως μετά, το documentonews.gr του έθεσε την παραπάνω έρευνα, η οποία να σημειωθεί πως βασίζεται στα επίσημα στοιχεία του apografi.gov.gr, τη σελίδα που αφορά στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, με τον ίδιο να επιμένει πως «η διαφορά είναι με τους μετακλητούς που υπάρχουν στη Αυτοδιοίκηση».

«Οπότε, αμφισβητείτε αυτά τα στοιχεία. Γιατί έχουν γραφτεί μέχρι και στον ξένο Τύπο. Γερμανικά μέσα το   έχουν αναδείξει. Βιομηχανία μετακλητών έχουν αναφέρει. Πρώτη φορά που γράφονται πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επειδή λέτε για την Αντιπολίτευση. Δεν είναι μόνο η Αντιπολίτευση» επιμείναμε και του επισημάναμε, με τον ίδιο να επιμένει εξίσου στα λεγόμενα της κυβέρνησης, παρά τα στοιχεία.

«Όποιος τα γράφει, άμα δεν τα λέει μόνο η Αντιπολίτευση. Δεν ανταποκρίνονται. Λέω ότι όσοι βγάζουν αυτό το συμπέρασμα αθροίζουν διαφορετικά πράγματα. Και μία προσεκτικότερη μελέτη των στοιχείων από τα μητρώα αυτά νομίζω ότι θα έδινε αυτό το συμπέρασμα. Τους καλώ να δουν, εάν αναφέρονται στα ίδια ακριβώς μεγέθη. Εάν δηλαδή μιλάμε ότι, για παράδειγμα, έχει περισσότερους μετακλητούς ένα Υπουργείο σήμερα, απ’ ό,τι είχε επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.  Ή αν για να βγάλουν το συμπέρασμα αυτό για 1.800 παραπάνω, που ισχυρίζονται ότι είναι, αθροίζουν τους μετακλητούς που είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» υποστήριξε, καταλήγοντας πως «νομίζω μια προσεκτική μελέτη θα οδηγούσε στο σωστό συμπέρασμα».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…