Το φαινόμενο του πυροσωρείτη: Πώς μια φωτογραφία από τη Βαρυμπόμπη αποδεικνύει την έλλειψη ανέμου

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία από αέρος που δημοσιεύει το meteo.gr, που αποτυπώνει το σπάνιο φαινόμενο του «πυροσωρείτη»

NewsRoom 04/08/2021 | 16:38

Το σπάνιο φαινόμενο του πυροσωρείτη αποτυπώνεται σε φωτογραφία που δημοσίευσε σήμερα το meteo.gr και το οποίο αποδεικνύει την έλλειψη ανέμων κατά τη χθεσινή πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε χθες το απόγευμα, την ώρα που η φωτιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη καίγοντας ανεξέλεγκτα ό,τι βρισκόταν στην πορεία της.

Όπως αναφερέρει το meteo.gr, το φαινόμενο του πυροσωρείτη που φαίνεται στη φωτογραφία της Νίνας Χατζηδημιτρίου, «είναι ένδειξη της ακραίας συμπεριφοράς της πυρκαγιάς και έλλειψης ισχυρών συνοπτικών ανέμων».

Σε επεξηγηματικό βίντεο του meteo σχετικά με το φαινόμενο του πυροσωρείτη, περιγράφονται τα τρία στάδια που οδηγούν στη δημιουργία του.

1. Η πυρκαγιά δημιουργεί έντονα ανοδικά ρεύματα αέρα, τα οποία μεταφέρουν υδρατμούς και στάχτη (καπνός) ψηλά στην ατμόσφαιρα.

2. Η τύρβη αναμιγνύει τον θερμό ανερχόμενο καπνό με ψυχρότερο αέρα προκαλώντας την οριζόντια διασπορά και ψύξη του καπνού.

3. Αν ο καπνός καταφέρει να φτάσει αρκετά ψηλά στην ατμόσφαιρα, οι υδρατμοί συμπυκνώνονται επάνω στα σωματίδα της σκόνης και δημιουργούν νέφη pyrocumulus (πυρο-σωρείτες).