Το Facebook, (ξανά)λογόκρινε τον λογαριασμό της Έλενας Ακρίτα

Το ζήτημα που τίθεται, με αφορμή την τελευταία είδηση και που δεν παλιώνει (δυστυχώς) ποτέ, δεν είναι μόνο η αυθαιρεσία μιας ιδιωτικής ψηφιακής αυτοκρατορίας αλλά οι πολτικές και κοινωνικές προεκτάσεις μιας τέτοιας αυθαιρεσίας.

1958278 10153407230319177 1754403027019314217 n 0

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Facebook να «τιμωρήσει» χρήστη του με αποκλισμό του από το ψηφιακό προφίλ του, καθώς γίνεται λόγος για λογοκρισία ανευ αιτίας.

Μάλιστα έντονο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι είναι η δεύτερη φορά που το Facebοok «προσβάλλεται» από δημοσιεύσεις/απόψεις της Έλενας Ακρίτα. Η προηγούμενη φορά ήταν τον περασμένο Μάρτη.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας έλαβε δύο μηνύματα με διαφορετικές «ποινές» αυτή τη φορά και μπλοκαρίστηκε υπό αδιευκρίνιστη αιτιολόγηση. 

Την είδηση αυτή τη φορά γνωστοποίησε ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης με ανάρτησή του στο Facebook:

Είχε προηγηθεί η απαγόρευση 30 ημερών τον περασμένο Μάρτιο, επειδή η Έλενα Ακρίτα είχε απαντήσει σε υβριστικό σχόλιο. Η πρώτη εκείνη απαγόρευση είχε αρθεί τη Μεγάλη Πέμπτη (29 Απριλίου).

Εξηγώντας το λόγο για την παραπάνω απόφαση, το Facebook είχε τότε δηλώσει στη δημιογράφο: «Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε ή να σχολιάσετε για 30 ημέρες. Αυτό συμβαίνει επειδή δημοσιεύσατε παλαιότερα κάτι που δεν ακολουθούσε τους Όρους της κοινότητάς μας. Αυτό το σχόλιο παραβιάζει τους όρους μας σε ό,τι αφορά την παρενόχληση και τον εκφοβισμό και γι’ αυτό μπορείτε να το δείτε μόνο εσείς».

Το Facebook και το ψηφιακό καθεστώς εξαίρεσης

Το ζήτημα που τίθεται, με αφορμή την τελευταία είδηση και που δεν παλιώνει (δυστυχώς) ποτέ, δεν είναι μόνο η αυθαιρεσία μιας ιδιωτικής ψηφιακής αυτοκρατορίας αλλά οι πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις μιας τέτοιας αυθαιρεσίας.

Η πλατφόρμα του Facebook δεν δρα με το ίδιο καθεστώς λογοκρισίας όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Για παράδειγμα ο μισογυνισμός, η ομοφοβία, ο ρατσισμός και ο φασισμός μάλλον δεν υποπίπτουν στο ανάλογο επίπεδο παραβίασης των Όρων Χρήσης της κοινότητας για παντός τύπου αποκλισμούς. Η καταστολή στον κυβερνοχώρο είναι αναντήρητα ζήτημα πολιτικό, όχι ψηφιακό/ τεχνολογικό. Η ψηφιακή τεχνολογία δεν φέρει αυτόματα ακροδεξιό πολιτικό πρόσημo. 

Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί ότι το Facebook βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής όταν κατέβαζε αναρτήσεις χρηστών που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στον απεργό πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα, όχι γιατί υποστήριζαν τον ίδιο αλλά γιατι ζητούσαν να εφαρμοστεί ο νόμος. Το Facebook είχε κατεβάσει αναρτήσεις και προφίλ ακόμη και νομικών και δημοσιογράφων αλλά και του γιου του, Έκτορα Κουφοντίνα. 

Η εταιρεία που έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις και τον έλεγχο περιεχομένου του Facebook, παραδέχτηκε κάποια περίοδο, το λάθος στην κρίση των «ελεγκτών περιεχομένου», κάνοντας λόγο για αδυναμία διάκρισης ανάμεσα στην υπεράσπιση τρομοκρατίας και στην υπεράσπιση ενός δημοκρατικού αιτήματος. Ωστόσο η λογοκρισία από τα δεξιά συνεχίζεται. 

Τον τελευταίο καιρό όπως είναι γνωστό, το Facebook έχει προχωρήσει σε ένα μαζικό ψηφιακό «πογκρόμ», κατεβάζοντας και απαγορεύοντας όχι μόνο εκατοντάδες δημοσιεύσεις αλλά και σελίδες αριστερού ριζοσπαστικού περιεχομένου με την κατηγορία, στην «καλύτερη», ότι παραβιάζουν του Όρους Χρήσης και στη «χειρότερη»» ότι οι ίδιες οι σελίδες προωθούν ένα καθεστώς ανομίας και τρομοκρατίας. 

Η σελίδα των εκδόσεων ΚΨΜ στο Facebook είχε δηλώσει πως ήταν μπλοκαρισμένη για 90 μέρες από τον Μάρτη και δεν λειτουργούσε, εξαιτίας ανάρτησης με το εξώφυλλο από το βιβλίο του Βασίλη Λιόση «Ναζισμός-τα αίτια γέννησης και γιγάντωσής του».

Είναι σαφές πως μια εταιρεία ασκεί άμεση πολιτική-και εμπορική-παρέμβαση σε βάρος συγκεκριμένων απόψεων, θεμάτων, δραστηριοτήτων και προσώπων. 

Σύμφωνα με το news247, το αποκορύφωμα αυτής της πρακτικής του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης και αυτό που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ήταν όταν την πρώτη ημέρα του Μαρτίου επαγγελματίες φωτορεπόρτερ που χρησιμοποιούν το Facebook ως μέσο προβολής της δουλειάς τους, είδαν μέσα σε λίγα λεπτά τις φωτογραφίες τους να εξαφανίζονται γιατί «παραβίασαν τους όρους της κοινότητας».

Υπενθυμίζεται ότι τότε είχαν ακολουθήσει σφοδρές αντιδράσεις στο Facebook, ανακοίνωση της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και μετά από μερικές ώρες το μέσο επέστρεψε τις αναρτήσεις στα προφίλ εκείνων που τις είχαν κάνει.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…