Φραγή στα fake news από το AFP: «Καμία συνεργασία με τα ellinika hoaxes» ξεκαθαρίζει το Γαλλικό Πρακτορείο στο koutipandoras.gr

Ενδιαφέρον έχει η σπουδή πολλών να προεξοφλήσουν ότι το έγκυρο AFP θα συνεργαστεί με το -τουλάχιστον- αμφιλεγόμενο ellinika hoaxes

glen carrie ra4vJwxnvAo unsplash

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αναλαμβάνει το ρόλο ανεξάρτητου ελεγκτή των fake news για το Facebook και Instagram στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η απόφαση έρχεται έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις που είχαν προηγηθεί όλο αυτό το διάστημα από τον αμφιλεγόμενο έλεγχο στη χώρα μας από τα Ellinka Hoaxes. Επί του παρόντος, το Facebook συνεργάζεται με το AFP σε 18 χώρες στην Ευρώπη. 

Η απόφαση αποτελεί μια παραπάνω ένδειξη της αποτυχίας των Εllinika Hoaxes, να παρέχουν έλεγχο αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης. Αντ’ αυτού, η υπηρεσία έχει εδώ και πολύ καιρό μετατραπεί σε αστυνομία του διαδικτύου. Την ανακοίνωση έκανε η Sophie Eyears, υπεύθυνη Ανάπτυξης Στρατηγικών Συνεργατών στο Facebook, 

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το AFP ως συνεργάτη ελέγχου γεγονότων (fact-checking) σε Ελλάδα και Κύπρο. Το AFP αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη με έμπειρους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τα Ellinika Hoaxes, το ζωτικό έργο τους θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τη διάδοση της παραπληροφόρησης στην ελληνική γλώσσα στις πλατφόρμες μας», σημειώνει η κ. Eyears.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη υποδηλώνει τη διάθεση απαξίωσης των αμφιλεγόμενων πρακτικών των Ellinika Hoaxes, με την πλατφόρμα να επιστρατεύει ένα από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το AFP για να ελέγξει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο ελληνικό κοινό μέσω του facebook.

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τη διευθύντρια του γραφείου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Ελλάδα, Chantal Valery, η οποία ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι το AFP δεν θα έχει καμία συνεργασία με τα ellinika hoaxes. 

Συγκεκριμένα, η κ. Valery, μιλώντας στο koutipandoras.gr τόνισε ότι «και οι δύο (AFP και ellinika hoaxes) συνεργαζόμαστε με το Facebook, όμως δεν συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι μεταξύ μας». Απαντώντας στο αν έχει υπάρξει κάποια συνεννόηση μεταξύ των δυο fact checkers έστω και για το ποια θέματα θα εξετάζει ο καθένας για την εγκυρότητά τους, η Chantal Valery εξηγεί ότι δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία. «Εμείς θα διαλέγουμε ό,τι θέλουμε, και εκείνοι θα διαλέγουν ό,τι θέλουν. Δεν δουλεύουμε μαζί καθόλου». «Είμαστε τελείως ανεξάρτητοι», σημειώνει.

«Επειδή είμαστε διεθνές πρακτορείο επικεντρωνόμαστε περισσότερο στις διεθνείς ειδήσεις, και είμαστε το πρώτο πρακτορείο ψηφιακής ερευνητικής δημοσιογραφίας στον κόσμο. Μόλις ανοίξαμε το φινλανδικό και το ελληνικό παράρτημα fact checking του AFP και πλέον έχουμε επεκταθεί στη Φινλανδία, την Ελλάδα και την Κύπρο», σημειώνει, τονίζοντας ότι στην Ευρώπη το AFP έχει 30 δημοσιογράφους που ασχολούνται αποκλειστικά με τον έλεγχο ειδήσεων στο διαδίκτυο, καλύπτοντας πλέον 20 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Valery φάνηκε να είναι ενήμερη για την κριτική που δέχονται τα ellinika hoaxes για τις μεθόδους ελέγχου που επιβάλλει στο διαδίκτυο

Αντίστοιχη επιβεβαίωση είχε παράσχει και νωρίτερα εκ μέρους του Γαλλικού Πρακτορείου, ο δημοσιογράφος του AFP, Σταύρος Μαλιχούδης.

Με αυτά τα δεδομένα τα οποία προέρχονται απευθείας από το AFP και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, ερωτήματα προκαλεί και η σπουδή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, να προεξοφλήσει «ένωση δυνάμεων» ανάμεσα στο AFP, τα ellinika hoaxes και το Facebook.

«Το Facebook συνεργάζεται ήδη με το AFP σε 18 χώρες στην Ευρώπη, ενώ από το Μάιο του 2019 έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τα Ellinika Hoaxes, συνεργάτη του Facebook στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης στην Ελληνική γλώσσα», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΠΕ στο τηλεγράφημά του.

Από το 2019 ο Λευτέρης Κρέτσος ζητούσε να αναλάβουν ειδησεογραφικά πρακτορεία

Σε συνέντευξή του τον Μάιο του 2019, ο τότε υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, είχε προτείνει ό,τι με καθυστέρηση δύο ετών υλοποιείται. Είχε επισημάνει μάλιστα πως «στη Γαλλία υπάρχουν πέντε σοβαροί οργανισμοί που κάνουν αυτή τη δουλειά, στις ΗΠΑ υπάρχει το Associated Press. Έδωσαν τον ρόλο σε μία εταιρεία που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό, ανοίγοντας μία επικίνδυνη κερκόπορτα». 

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Kontra τον Μάιο του 2019, ο Λευτέρης Κρέτσος είχε αποκαλέσει «τροχονόμο του διαδικτύου» τα ellinika hoaxes, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Facebook για τον τρόπο με τον οποίο είχε επιλέξει το συγκεκριμένο ανεκπαίδευτο οργανισμό να παρέχει μια τόσο σοβαρή υπηρεσία.

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…