Το Facebook και η λερναία ύδρα της λογοκρισίας

Επιβολή περιορισμών στον φωτορεπόρτερ Μάριο Λώλο επειδή έκανε... τη δουλειά του - Πώς το ban γύρισε μπούμερανγκ

5254104

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των απαγορεύσεων που επιβάλλει το Facebook σε χρήστες που ασχολούνται με την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς πλέον η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου και θυμίζει κάτι από καθεστώς Ερντογάν ή Ορμπάν.

Το πιο πρόσφατο και ίσως πιο ανησυχητικό κρούσμα είναι αυτό που σημειώθηκε χθες, με την επιβολή περιορισμών στο προφίλ του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου, κυριολεκτικά επειδή έκανε τη δουλειά του, δηλαδή ανήρτησε φωτογραφίες από τη χθεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 5.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο φωτορεπόρτερ από το Facebook, η συγκεκριμένη ανάρτηση «παραβιάζει τους όρους μας σε ό,τι αφορά τα επικίνδυνα άτομα και τις επικίνδυνες οργανώσεις, επομένως δεν μπορεί να τη δει κανένας άλλος». Έτσι, στον Μάριο Λώλο επιβλήθηκε απαγόρευση ζωντανής μετάδοσης ή διαφήμισης στο μέσο για 60 ημέρες.

Ωστόσο, η απόπειρα λογοκρισίας μάλλον είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς εκατοντάδες χρήστες του Facebook μοιράστηκαν τις φωτογραφίες του Μάριου Λώλου, με αποτέλεσμα το μέσο κοινωνικής δικτύωσης να «γεμίσει» από αυτές, και κυρίως με μία στην οποία εμφανίζεται ένα πανό στο οποίο αναγράφεται: «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη».

Θα έλεγε κανείς ότι με την κίνηση αυτή, το Facebook δημιούργησε ένα… τέρας. Μία λερναία ύδρα, συγκεκριμένα, που κόβοντας το ένα κεφάλι της φυτρώνουν άλλα δύο. Αν και το πραγματικό τέρας εδώ είναι το τέρας της λογοκρισίας, που φαίνεται ότι έχει μπει πια για τα καλά στη ζωή μας και δε δείχνει διατεθειμένο να μας αφήσει ήσυχους σύντομα…

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…