Ευρωπαίος αξιωματούχος: Υψηλότερο από τις προβλέψεις το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα το 2016

Μεταξύ 2% και 3% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016, σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

58d52bce1dc524160e8b4669

Σε περίπτωση που διαμορφωθεί σε αυτό το επίπεδο, ο στόχος θα είναι αρκετά υψηλότερος έναντι του αρχικού με βάση το συμφωνηθέν πρόγραμμα βοήθειας. Ο στόχος του 2016 αφορούσε πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πλεόνασμα του 2016 θα ανέλθει μόλις στο 0,9%, ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί πέριξ του 2%

Οι ελληνικές αρχές από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι το πλεόνασμα θα «κλείσει» πέριξ του 3,5% του ΑΕΠ.

«Κομισιόν και θεσμοί αξιολογούν τα δεδομένα» επισημαίνει η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι είναι αρκετά πιθανό «ο στόχος να έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο ποσοστό».

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως τα έσοδα από τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, αναμένεται να φθάσουν το 2,4 δισ. ευρώ φέτος και τα 1,9 δισ. ευρώ το 2018. 

Το ύψος του πρωτογενές πλεονάσματος, αναμένεται να έχει καθοριστική σημασία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Τα επίσημα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας θα καταστούν γνωστά τον προσεχή Απρίλιο.

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…