Ευρωπαϊκά Συνδικάτα και Φορείς στηρίζουν την επαναφορά των συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Ομόφωνα εγκρίθηκε από ευρωπαϊκά συνδικάτα και φορείς που συμμετείχαν στην συνάντηση του Άλτερ Σάμιτ στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Νοεμβρίου το ψήφισμα που κατέθεσε η πρωτοβουλία mayday σχετικά με επικείμενα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων.

NewsRoom 27/11/2016 | 16:17

Συγκεκριμένα την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, της προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στήριξαν οι:

IG Metal, Verdi, CGT, Solidaires (Γαλλία), CNE (Βέλγιο), Commissiones obreras (Ισπανία), FIOM (Ιταλία), GUE/NGL European Parliament, Die linke, Green Party Germany Les Verts, European Green Party, Attac Germany, DIEM 25 France, Portuguese Platform NO to the Translantic Treaty, Nicos Poulantzas Institute, Rosa Luxemburg Foundation, Transform.

Το ψήφισμα σχετικά με του αγώνες που δίνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι για τις Εργασιακές Σχέσεις ανέφερε συγκεκριμένα:

«Σε όλη την Ευρώπη η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε μια γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις κατάφεραν να μετατρέψουν την κρίση σε μια ευκαιρία για να υλοποιήσουν τα πιο επιθετικά τους σχέδια.

Στην Ελλάδα οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού έχουν καταφέρει να διαλύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα νούμερα που περιγράφουν την σημερινή κατάσταση δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων οδήγησε σε μειώσεις μισθών μέχρι και 40%. Σχεδόν ο ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 ευρώ μεικτά), αφού απασχολείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μειωμένο ωράριο, μερική απασχόληση, ενοικίαση, δανεισμός, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.).

Η κατάσταση της σημερινής Ελλάδας είναι μια εικόνα από το μέλλον της Ευρώπης. Σε μια εποχή που η επίθεση του κεφαλαίου έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά, είναι επιτακτική ανάγκη η αντίσταση των εργαζομένων να μην περιχαρακώνεται στα γεωγραφικά σύνορα. Ως εκ τούτου, δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στην Ελλάδα και στηρίζουμε την άμεση και ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών, και την μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων».

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.