«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία»

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και οι συζητήσεις μας, σήμερα και χθες, αφορούσαν εξαιρετικά κρίσιμα θέματα για το μέλλον της ΕΕ, είπε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα, μετά και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Τσίπρας 1

Επίσης, τόνισε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζήτησαν για την ηγεσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, την Ευρωζώνη, το ΠΔΠ, την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη στοχευμένων δράσεων για την αντιμετώπισή της, και ασφαλώς τις σχέσεις με την Τουρκία, σε συνέχεια των παράνομων ενεργειών της εντός της ΑΟΖ της Κύπρου τις προηγούμενες μέρες.

Υπογράμμισε, δε, ότι τα σημερινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής έρχονται σε συνέχεια μιας προσπάθειες που έχει αρχίσει εδώ και καιρό για την ανάδειξη αυτού του ζητήματος, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Σήμερα, λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει μήνυμα ξεκάθαρο, αποφασιστικό και αυστηρό προς την Τουρκία», είπε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, τόνισε ότι:

– Καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα καταδικάζει τις ενέργειες εξόρυξης, που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, πριν από λίγες μέρες.

– Υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχουν, άμεσα, στις ευρωτουρκικές σχέσεις αυτές οι ενέργειες.

– Αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων -συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων – δηλαδή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΥΕΔ, θα κάνουν μια ολοκληρωμένη εισήγηση ως προς το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον Ιούλιο. «Μέτρα που μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, πάγωμα του διαλόγου και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και μέτρα που μπορεί να έχουν και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στη γείτονα χώρα, αν δεν σταματήσει άμεσα την παράνομη δραστηριότητα», όπως είπε.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…