Ευρωπαϊκή Super League: Έναν χρόνο μετά…

Το κύμα αντίστασης που συνάντησε από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, ανάγκασε το φιλόδοξο σχέδιο των ισχυρών να μπει στον «πάγο». Έχει εγκαταλειφθεί όμως οριστικά;

Screenshot 2022 04 18 113712

«Οι καλύτεροι σύλλογοι. Οι καλύτεροι παίκτες. Κάθε εβδομάδα». Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα πριν ακριβώς έναν χρόνο, στέκει ακόμα αγέρωχο στην ιστοσελίδα της Λίγκας. Μαζί με τα επίσημα logos των ομάδων, το δελτίο Τύπου που ανακοίνωσε τη δημιουργία της, τα λόγια του Γκλέιζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που είδε τους οπαδούς της ομάδας του να εισβάλουν έξαλλοι στον αγωνιστικό χώρο του Old Trafford σε ένδειξη διαμαρτυρίας και τελικά υποσχέθηκε όχι μόνο να αποσύρει τους «Κόκκινους Διαβόλους» από τη διαδικασία, αλλά και να δώσει στον κόσμο μεγαλύτερη φωνή στα εσωτερικά του club. Ανάμεσά τους βρίσκεται και το έμβλημα της Τσέλσι, η οποία είχε ξεκινήσει διαδικασία έρευνας όταν το είχε χρησιμοποιήσει ο Τζον Τέρι σε προσωπικό του πρότζεκτ, αλλά τώρα δεν ενοχλείται που φιγουράρει ακόμα σε μια ιστοσελίδα, την οποία ουσιαστικά έχει απορρίψει.

Οι «Μπλέ» ήταν η πρώτη αγγλική ομάδα που αποχώρησε, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση, για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι, με εξαίρεση τους εμπνευστές. Για κάποιους, το πλάνο ίσως ήταν ο Δούρειος Ίππος των ισχυρών για να αλλάξουν το Champions League και να πιέσουν την UEFA να τους δώσει ακόμα περισσότερα. Ας μην ξεχνάμε ότι από το 2024-25, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα αλλάξει μορφή και πέραν των υπολοίπων, θα προσφέρει έξτρα θέσεις που θα βασίζονται στην «ιστορία» των συλλόγων και θα είναι εξασφαλισμένες, ανεξαρτήτως πορείας στα εγχώρια πρωταθλήματα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ισχυρός, θα μπορεί να παίρνει wild card και να συμμετάσχει στο Champions League, εξασφαλίζοντας έτσι μερίδιο από τα τεράστια έσόδά του, ακόμα κι αν ο αγωνιστικός σχεδιασμός της προηγούμενης σεζόν δεν πήγε καλά. Οι τελικές αλλαγές αναμένονται να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα, όμως αρκετά γκρουπ φιλάθλων στην Αγγλία αντέδρασαν, κάνοντας λόγο για «Super League από την πίσω πόρτα», βλέποντας πως στην προσπάθειά του να διατηρήσει την UEFA «αφεντικό», ο πρόεδρος Αλεξάντερ Τσέφεριν κάνει παραχωρήσεις που ίσως αλλοιώσουν το DNA της ιστορικής διοργάνωσης.

Παράλληλα η UEFA βρίσκεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους. Το δικαστήριο της Μαδρίτης, στο οποίο κατέφυγε η UEFA, δήλωσε αναρμόδιο και πλέον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν ο θεσμός της Σούπερ Λιγκ προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αν ο έλεγχος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από την UEFA αποτελεί μονοπώλιο.  Η προσπάθεια της Ομοσπονδίας να ασκήσει έφεση δεν πήγε καλά.

Δώδεκα μήνες μετά την ανακοίνωση, λοιπόν, έπειτα από τις μαζικές αντιδράσεις που προκάλεσε η ιδέα ενός κλειστού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που στόχο είχε να πάρει τη θέση του Champions League στη συνείδηση του κόσμου, να φέρει μεγαλύτερα έσοδα στους «μεγάλους» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και να ανοίξει ακόμα περισσότερο την ψαλίδα από τις υπόλοιπες ομάδες, στερώντας την πιθανότητα της έκπληξης που τόσο πολύ λατρεύουν οι φίλαθλοι, η εταιρεία παραμένει «ζωντανή» θυμίζοντας σε όλους πως το σχέδιο δεν έχει εγκαταλειφθεί, ακόμα κι αν δεν προχώρησε ποτέ όπως σχεδίαζαν εκείνοι που βλέπουν το παιχνίδι καθαρά με όρους business.

Το είχε πει ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο ισχυρός άνδρας της Ρεάλ Μαδρίτης και εκ των πρωτεργατών της ιδέας, ήδη από τον προηγούμενο Απρίλιο, μετά τις άμεσες αντιδράσεις από φορείς, σωματεία, ποδοσφαιριστές, φιλάθλους: «Δεν πρόκειται να σπαταλήσω τον χρόνο μου για να εξηγήσω τι είναι ένα συμβόλαιο δέσμευσης. Αλλά είναι γεγονός, ότι οι ομάδες δεν μπορούν να φύγουν». Το είπε και ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, μιλώντας στο φόρουμ των Financial Times τον προηγούμενο μήνα: «Η Super League είναι μια συλλογική δουλειά 12 ομάδων, όχι ενός προσώπου. Δώδεκα σύλλογοι υπέγραψαν ένα συμβόλαιο 120 σελίδων, το οποίο ακόμα δεσμεύει 11 από αυτούς τους συλλόγους». Η πλειοψηφία των ομάδων έκανε πίσω μετά τις αντιδράσεις, όμως η αλήθεια είναι πως «στα χαρτιά» η Super League παραμένει ζωντανή, τα συμβόλαια είναι υπογεγραμμένα και οι σύλλογοι αποτελούν μετόχους της εταιρείας που έχει έδρα στην Ισπανία.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους παραμένουν στον πυρήνα, ενώ από τις υπόλοιπες που αποσύρθηκαν σιωπηρά μόνο η Ίντερ φέρεται ότι έχει καταφέρει να το κάνει πραγματικά, καθώς είχε προνοήσει να υπάρχει ειδικός όρος στο συμβόλαιό της που της επιτρέπει να το πράξει. Ειδικότερα η Τσέλσι, η Τότεναμ και η Μάντσεστερ Σίτι, όταν ανακοίνωσαν πως τελικά δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στο φιλόδοξο εγχείρημα, έκαναν λόγο για έναρξη διαδικασιών προκειμένου να αποσυρθούν και επίσημα, ωστόσο μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί.

Είναι πιθανόν οι πολύπλοκες νομικές διαδικασίες που χρειάζονται, προκειμένου να μην κατηγορηθούν για αθέτηση συμβολαίου, να τις έχουν αφήσει απλά μέλη σε μια αδρανή εταιρεία, η οποία μοιάζει ήδη να έχει ξεχαστεί στη συνείδηση του κόσμου. Η «2021 European Super League Company, SL» όμως είναι εκεί, η σελίδα της υπάρχει στο διαδίκτυο ανοιχτή σε όποιον θέλει να την επισκεφτεί, με τις ιδρυτικές ομάδες να φιγουράρουν κανονικά. Τα λόγια του Ανιέλι δείχνουν ότι ίσως υπάρχει ακόμα μέλλον στην υπόθεση, σε συνάρτηση φυσικά με το τι θα αποφασίσει και το δικαστήριο. Ακόμα κι όμως αν μείνει για πάντα μια εταιρεία-φάντασμα, είναι δεδομένο πως οι «μεγάλοι» έχουν κάνει την κίνησή τους και θα συνεχίσουν να αναζητούν περισσότερο έδαφος, σε ένα ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που βλέπει τους δυνατούς να γίνονται ολοένα και δυνατότεροι…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…