Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο documentonews.gr: Οι δύο Έλληνες εισαγγελείς δεν πληρούν όλα τα κριτήρια καταλληλότητας

Το documentonews.gr επικοινώνησε με το γραφείο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως και έθεσε το ερώτημα εάν πράγματι υπήρξε απορριπτική απόφαση της υποψηφιότητας των δύο Ελλήνων εισαγγελέων

AP19046506639824

Με κοφτό και λακωνικό τρόπο σχολιάζει το γραφείο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Laura Codruța Kövesi  στο documentonews.gr την απόρριψη των υποψηφιοτήτων των δύο Ελλήνων εισαγγελέων (Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη) που είχε προτείνει η Ελλάδα για τη θεσμό του ευρωπαίου εισαγγελέα. Μία εξέλιξη η οποία εκθέτει την Ελλάδα και σίγουρα γεννά ερωτήματα για τα κριτήρια και τις επιλογές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου πριν από μερικούς μήνες.

Το documentonews.gr επικοινώνησε με το γραφείο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως (τμήμα Επικοινωνίας) και έθεσε το ερώτημα εάν πράγματι υπήρξε απορριπτική απόφαση της υποψηφιότητας των δύο Ελλήνων εισαγγελέων. Η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Tine Hollevoet ήταν κοφτή και λακωνική. Το γραφείο της Ευρωπαίας Εισαγγελέως έκρινε ότι οι δύο υποψήφιοι δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

«Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα πράγματι απέρριψε την Τετάρτη τους δύο υποψηφίους. Μετά από προσεκτική αξιολόγηση αποφασίστηκε ότι δεν πληρούν όλα τα κριτήρια καταλλήλοτητας. Η απόφαση θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα μας» τόνισε στο documentonews.gr.

Ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας;

Η εξέλιξη αυτή όπως είναι αναμενόμενο γεννά ερωτήματα αλλά και προβληματισμό στις τάξεις της Δικαιοσύνης. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν προβληματιστεί για κάποιες κινήσεις που έγιναν, όπως για παράδειγμα η κίνηση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να στείλει επιστολή στην Laura Codruța Kövesi  όταν η ευρωπαία Εισαγγελέας ζήτησε από την ελληνική πλευρά περαιτέρω διευκρινίσεις για τις υποψηφιότητες Τσορμπατζόγλου και Μπακαλώνη. Το συνδικαλιστικό όργανο απέστειλε επιστολή προς την Kovesi. Σε αυτό γινόταν λόγος για «ανάγκη σεβασμού της κρίσης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Ελλάδος, τόσο για να μην δοθεί η εντύπωση ότι τίθεται εν αμφιβόλω η κρίση του Ελληνικού Ανώτατου Δικαστικού Οργάνου όσο και να εγκαθιδρυθεί η απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης των Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας». Σημειώνεται πως η αντεισαγγελέας Εφετών Αμαλία Μπακαλώνη είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Η αιχμηρή απάντηση της Kovesi

Η ευρωπαία Εισαγγελέας απέστειλε απαντητική επιστολή προς την τότε πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Άννα Ζαΐρη, την οποία είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά το documentonews.gr.

H Laura Codruța Kövesi απαντούσε μεν ότι «σέβεται πλήρως» τις εσωτερικές διαδικασίες που ακολουθεί η χώρα μας στις διαδικασίες επιλογής των εισαγγελέων για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Ωστόσο ξεκαθάριζε ορθά κοφτά πως είναι «αποκλειστικό προνόμιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να εξακριβώσει εάν οι υποψήφιοι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τα επαγγελματικά προσόντα που απαιτιούνται από τον κανονισμό λειτουργίας». Η Kovesi σημείωνε επίσης πως το «προνόμιο» αυτό της Ευρωπαίας Εισαγγελέως ορίζεται στον κανονισμό λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και υπερέχει έναντι οποιουδήποτε εθνικού κανόνα. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις από εδώ και πέρα η όλη ιστορία ίσως θα πρεπε να χτυπήσει «καμπανάκι» για αλλαγή νοοτροπίας στη Δικαιοσύνη. Κανείς άλλωστε δεν διεκδικεί το αλάθητο ωστόσο η εξέλιξη αυτή θα έπρεπε μάλλον να προβληματίσει και όχι να αναζητούνται παρασκηνιακά «αποδιοπομπαίοι τράγοι».

Τροχαίο ατύχημα βυτιοφόρου στην Αθηνών-Κορίνθου: Η ΕΛ.ΑΣ αναζητά μια μηχανή και ένα Ι.Χ

γεφυρα κατεδαφιση

Τροχαίο ατύχημα βυτιοφόρου στην Αθηνών-Κορίνθου: Η ΕΛ.ΑΣ αναζητά μια μηχανή και ένα Ι.Χ

Η ΕΛΑΣ αναζητά πληροφορίες σχετικά το τροχαίο με το βυτιοφόρο που ανετράπη και πήρε φωτιά…

Σταρόβας μετά την περιπέτεια της υγείας του: Θέλω να ευχαριστήσω τόσους, που θα μιλάω δυο μέρες! (video)

Screenshot 2024 06 16 230533

Σταρόβας μετά την περιπέτεια της υγείας του: Θέλω να ευχαριστήσω τόσους, που θα μιλάω δυο μέρες! (video)

Ο γνωστός καλλιτέχνης είχε νοσηλευτεί για δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο, έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και…

Γεραπετρίτης προς Μοχάμεντ Μουσταφά: Άμεση ανάγκη για επίτευξη εκεχειρίας και απελευθέρωση ομήρων

Screenshot 2024 06 16 202629

Γεραπετρίτης προς Μοχάμεντ Μουσταφά: Άμεση ανάγκη για επίτευξη εκεχειρίας και απελευθέρωση ομήρων

Την ανάγκη για άμεση εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός…

Euro 2024: Τα μέτρα της αστυνομίας πήγαν περίπατο – Πολύ ξύλο πριν το Αγγλία-Σερβία (video)

GQNDqpiWoAEbtmJ

Euro 2024: Τα μέτρα της αστυνομίας πήγαν περίπατο – Πολύ ξύλο πριν το Αγγλία-Σερβία (video)

Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας, οι χούλιγκανς των δύο χωρών δημιούργησαν χάος στο Γκεζελκίρχεν, με…