Newsroom

Newsroom

Ευρωπαϊκά ομόλογα θα αγοράσει η Ιαπωνία

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου…

omologa

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να συμβάλει στη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

«Είναι πρέπον η Ιαπωνία, μία σημαντική χώρα, να αγοράσει κάποιο ποσοστό» από τα ομόλογα που το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ετοιμάζεται να εκδώσει, εξήγησε ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji, προσθέτοντας ότι αυτή η αγορά θα ενισχύσει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών τίτλων.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποσόν που το Τόκιο ετοιμάζεται να διαθέσει για την αγορά ο Γιοσιχίκο Νόντα αναφέρθηκε «στο 20% περίπου» των τίτλων της προσεχούς έκδοσης ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei.

Το ευρώ ενισχύθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του ιάπωνα υπουργού Οικονομικών, περνώντας μέσα σε λίγα λεπτά από το 1,2910 δολάριο στο 1,2989 στο Τόκιο, για να χάσει στη συνέχεια μεγάλο μέρος των κερδών του και να διαμορφωθεί στο 1,2940 στις 03.30 (GMT), έναντι 1,2950 την προηγουμένη στη Νέα Υόρκη (22.00 GMT).

Οι επενδυτές «αγόρασαν ευρώ, υπό το κράτος της έκπληξης» που προκάλεσαν οι απρόσμενες δηλώσεις του Γιοσιχίκο Νόντα, εξήγησε ο ειδικός της αγοράς συναλλάγματος της Credit Agricole Γιούτζι Σάιτο, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ευρώ υποχώρησε και πάλι όταν οι επενδυτές κατάλαβαν ότι το Τόκιο προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά του σε ευρώ για να αγοράσει τα ομόλογα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναμένεται μαζική αγορά ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 440 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ και είναι ο κύριος φορέας της οικονομικής βοήθειας που αποφασίσθηκε την άνοιξη του 2010 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την υποστήριξη της Ελλάδας και, στη συνέχεια, της Ιρλανδίας.

Στις 5 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ομόλογα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το πρώτο μέρος από το σύνολο των ομολόγων ύψους 17,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύει να εκδώσει κατά το 2011 για να υποστηρίξει την Ιρλανδία. Τέσσερις ή πέντε εκδόσεις ομολόγων προβλέπονται για το 2011, εκ των οποίων οι τρεις εντός του πρώτου εξαμήνου.

Η άλλη ασιατική οικονομική δύναμη, η Κίνα, έχει δηλώσει ήδη έτοιμη να βοηθήσει τις περισσότερο εκτεθειμένες ευρωπαϊκές οικονομίες σε μία κρίση χρέους, δεσμευόμενη να αγοράσει απευθείας κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Πηγή: kathimerini.gr