Newsroom

Newsroom

Ευρωπαία επίτροπος: Τέλος στα κονδύλια για το μεταναστευτικό αν δεν σταματήσουν τα pushbacks

Την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται ότι πραγματοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις αλλά κι ότι ασκεί βία, διεθνείς έρευνες κάνουν λόγο για το αντίθετο, ενώ και η ίδια η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ανέφερε έμμεσα πως πραγματοποιούνται «παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις».

AP21303697761525

Η ίδια είχε πριν λίγες μέρες συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη «για να συζητήσουμε τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τη μετανάστευση και τα θεμελιώδη δικαιώματα», όπως είχε ενημερώσει η ίδια μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο twitter.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι «η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από παράνομη είσοδο αποτελεί υποχρέωση. Οι βίαιες και παράνομες απελάσεις μεταναστών πρέπει να σταματήσουν τώρα».

Σύμφωνα με την Ίλβα Γιόχανσον, οι υπουργοί περιέγραψαν τη νέα πρόταση για την ενσωμάτωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο ελληνικό σύστημα ασύλου. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της μετά την ενημέρωση ότι θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως την 1η Σεπτεμβρίου, στέλνοντας στη συνέχεια ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Η χρηματοδότηση συνδέεται με την ορθή εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ» τόνισε με νόημα, εννοώντας πως αν μια χώρα πραγματοποιεί παράνομα pushbacks, τότε είναι πιθανό να κοπούν ευρω-κονδύλια.

 Το ζήτημα σχολίασε μάλιστα και το περιοδικό Spiegel, που διεξήγαγε από κοινού με άλλα μέσα μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό κράτος συναλλάσσεται με διακινητές, έτσι ώστε να εισάγουν στον Έβρο παράτυπους μετανάστες με σκοπό να τους αναθέσουν στη συνέχεια τη «βρόμικη» δουλειά των pushbacks αιτούντων άσυλο.

Το περιοδικό αναφέρει λοιπόν σε δημοσίευμά του πως «Η Ελλάδα απορρίπτει επανειλημμένως αιτούντες άσυλο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ως εκ τούτου θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο.  Η επίτροπος της ΕΕ Γιόχανσον βάζει τώρα στο τραπέζι το ενδεχόμενο περικοπών χρημάτων».

Σύμφωνα με το Spiegel, «βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας η Ελλάδα θα πρέπει να διευκολύνει ώστε να ζητήσουν άσυλο όσοι φτάνουν στην ελληνική επικράτεια.  Τον Απρίλιο το Συμβούλιο της Ευρώπης κατήγγειλε σημαντική αύξηση στις παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο σε ευρωπαϊκά χώρες».

Πηγή: tvxs.gr

Μύκονος: Προκλητική αγγελία από ιδιοκτήτη σπιτιού – Πόσα λεφτά ζητάει για 45 τ.μ. (video)

μ

Μύκονος: Προκλητική αγγελία από ιδιοκτήτη σπιτιού – Πόσα λεφτά ζητάει για 45 τ.μ. (video)

Μάλιστα επισημαίνεται ότι μέσα στο ποσό δεν περιλαμβάνεται το ρεύμα, ούτε υπάρχει πλυντήριο ρούχων -…

Διονύσης Ατζαράκης: Πήρε συνέντευξη από τον Μέγα Αλέξανδρο για να μάθει… αν είναι γκέι (video)

Ατζαράκης Μέγας Αλέξανδρος 1536x864 1

Διονύσης Ατζαράκης: Πήρε συνέντευξη από τον Μέγα Αλέξανδρο για να μάθει… αν είναι γκέι (video)

«Η σεξουαλικότητα τότε ήταν ρευστή» επισήμανε ο Μέγας Αλέξανδρος στον Διονύση Ατζαράκη

Βρήκαμε τον μόνο άνθρωπο που θέλει να σβηστούν τα ονόματα των νεκρών από τα Τέμπη στη Βουλή

Βορίδης

Βρήκαμε τον μόνο άνθρωπο που θέλει να σβηστούν τα ονόματα των νεκρών από τα Τέμπη στη Βουλή

Να σβηστούν τώρα ονόματα των 57 νεκρών του εγκλήματος στα Τέμπη από το Μνημείο του…