Newsroom

Newsroom

Ευρωπαία επίτροπος: Τέλος στα κονδύλια για το μεταναστευτικό αν δεν σταματήσουν τα pushbacks

Την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται ότι πραγματοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις αλλά κι ότι ασκεί βία, διεθνείς έρευνες κάνουν λόγο για το αντίθετο, ενώ και η ίδια η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ανέφερε έμμεσα πως πραγματοποιούνται «παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις».

Η ίδια είχε πριν λίγες μέρες συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη «για να συζητήσουμε τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τη μετανάστευση και τα θεμελιώδη δικαιώματα», όπως είχε ενημερώσει η ίδια μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο twitter.

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι «η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από παράνομη είσοδο αποτελεί υποχρέωση. Οι βίαιες και παράνομες απελάσεις μεταναστών πρέπει να σταματήσουν τώρα».

Σύμφωνα με την Ίλβα Γιόχανσον, οι υπουργοί περιέγραψαν τη νέα πρόταση για την ενσωμάτωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο ελληνικό σύστημα ασύλου. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της μετά την ενημέρωση ότι θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως την 1η Σεπτεμβρίου, στέλνοντας στη συνέχεια ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Η χρηματοδότηση συνδέεται με την ορθή εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ» τόνισε με νόημα, εννοώντας πως αν μια χώρα πραγματοποιεί παράνομα pushbacks, τότε είναι πιθανό να κοπούν ευρω-κονδύλια.

 Το ζήτημα σχολίασε μάλιστα και το περιοδικό Spiegel, που διεξήγαγε από κοινού με άλλα μέσα μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό κράτος συναλλάσσεται με διακινητές, έτσι ώστε να εισάγουν στον Έβρο παράτυπους μετανάστες με σκοπό να τους αναθέσουν στη συνέχεια τη «βρόμικη» δουλειά των pushbacks αιτούντων άσυλο.

Το περιοδικό αναφέρει λοιπόν σε δημοσίευμά του πως «Η Ελλάδα απορρίπτει επανειλημμένως αιτούντες άσυλο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ως εκ τούτου θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο.  Η επίτροπος της ΕΕ Γιόχανσον βάζει τώρα στο τραπέζι το ενδεχόμενο περικοπών χρημάτων».

Σύμφωνα με το Spiegel, «βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας η Ελλάδα θα πρέπει να διευκολύνει ώστε να ζητήσουν άσυλο όσοι φτάνουν στην ελληνική επικράτεια.  Τον Απρίλιο το Συμβούλιο της Ευρώπης κατήγγειλε σημαντική αύξηση στις παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο σε ευρωπαϊκά χώρες».

Πηγή: tvxs.gr

Χανιά: Πολυετή σεξουαλική και σωματική κακοποίηση από τον σύζυγό της καταγγέλλει 36χρονη

Χανιά: Πολυετή σεξουαλική και σωματική κακοποίηση από τον σύζυγό της καταγγέλλει 36χρονη

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η 36χρονη στο Αστυνομικό Τμήμα την Κυριακή 14 Αυγούστου, ο 38χρονος…

Ρεπορτάζ του Guardian για το μετρό στα Εξάρχεια: «Οι γραμμές μάχης χαράσσονται νωρίς στην πλατεία και ορίζονται αυστηρά»

Ρεπορτάζ του Guardian για το μετρό στα Εξάρχεια: «Οι γραμμές μάχης χαράσσονται νωρίς στην πλατεία και ορίζονται αυστηρά»

Μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στη γνώμη των διαδηλωτών οι οποίοι αναπόφευκτα εκφράζουν την ανησυχία…

«Προετοιμαστείτε για γιγάντιες εκρήξεις ηφαιστείων» – Ο κίνδυνος έχει υποτιμηθεί προειδοποιούν οι επιστήμονες 

«Προετοιμαστείτε για γιγάντιες εκρήξεις ηφαιστείων» – Ο κίνδυνος έχει υποτιμηθεί προειδοποιούν οι επιστήμονες 

Ο κίνδυνος μίας γιγάντιας ηφαιστειακής έκρηξης είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον κίνδυνο…