Ευρωκοινοβούλιο: Πώς θα διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των πολιτών υπό τα έκτακτα μέτρα της πανδημίας

Οι ευρωβουλευτές ζητούν με ψήφισμα «οι έκτακτες εξουσίες να είναι απαραίτητες, αναλογικές, χρονικά περιορισμένες και να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο».  

AP 20031458925809

Ένα μήνυμα που αφορά ιδιαίτερα τις τακτικές της ελληνικής κυβέρνησης στέλνει το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς με μεγάλη πλειοψηφία με 496 ψήφους υπέρ, 138 κατά και 49 αποχές, εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο καλεί τις κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων, να μην εκμεταλλεύονται το μέτρο της απαγόρευσης διαδηλώσεων ώστε να ψηφίζουν αμφιλεγόμενα μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πέρασε, μιάμιση εβδομάδα πριν το 2ο lockdown, τον νέο Πτωχευτικό Νόμο – οικονομική φυλακή, ενώ προετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο στα Εργασιακά που φέρνει τη 10ωρη εργασία με «πληρωμή» σε άδειες και ρεπό εντός εξαμήνου.

Συγκεκριμένα, με το εν λόγω ψήφισμα που εγκρίθηκε με 496 ψήφους υπέρ, 138 κατά και 49 αποχές, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΚ, οι ευρωβουλευτές ζητούν «οι έκτακτες εξουσίες να είναι απαραίτητες, αναλογικές, χρονικά περιορισμένες και να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο».

Ζητούν επίσης «να μην χρησιμοποιείται η απαγόρευση διαδηλώσεων για να εγκρίνονται αμφιλεγόμενα μέτρα» καθώς και «να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα όλων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ, των προσφύγων και των κρατουμένων».

Σχετικά με τα «αμφιλεγόμενα μέτρα», είναι ξεκάθαρο ότι αυτά αφορούν νομοθετικές ρυθμίσεις που σε άλλες συνθήκες θα συναντούσαν πολιτικές αντιδράσεις, καθώς ως παράδειγμα δίνεται ο περιορισμός των αμβλώσεων, με το βλέμμα στις μαζικές αντιδράσεις στην Πολωνία σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ, κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε την Πέμπτη με τον επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρ, σχεδόν όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών και των ευάλωτων ομάδων σε χώρες της ΕΕ όπου έχουν ληφθεί μέτρα έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ άλλων οι ευρωβουλευτές καλούν τις χώρες της ΕΕ να εγγυηθούν την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου παρά την πανδημία και να αναλάβουν δράση για την άμεση εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά και τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγή: thepressproject.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…