Newsroom

Newsroom

Ευρωκοινοβούλιο: Κατηγόρησαν Χρυσοχοΐδη και Κουμουτσάκο για ακροδεξιά πολιτική στο προσφυγικό

Πώς αντέδρασαν οι ίδιοι στις κατηγορίες της επιτροπής LIBE του ευρωκοινοβουλίου

EK Xrysoxoidis

Ως ακροδεξιά χαρακτήρισαν την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (LIBE), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση με θέμα την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρουσία της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον.

Oι αρμόδιοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης κλήθηκαν ενώπιον της επιτροπής προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με καταγγελίες που υπάρχουν για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων αλλά και για πυροβολισμούς εναντίον προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον ενός πρόσφυγα. Η υπόθεση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, μέσω των διεθνών ΜΜΕ και αποκαλυπτικά βίντεο ερευνητικών ομάδων, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει όλες τις καταγγελίες ως «fake news». 

Στην επιτροπή την οποία ενημέρωναν, μέσω ψηφιακής σύνδεσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο συναρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, υπήρξε ένταση, όταν η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρές κατηγορίες για την πολιτική της, που την εκθέτουν διεθνώς, καθώς υπήρξαν αποκαλύψεις για παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης και για την ανεξέλεγκτη βία και τους νεκρούς στον Εβρο

Κατ’ αρχήν η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα σε σχέση με τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, τονίζοντας ότι αυτές πρέπει να ερευνηθούν. «Οι απωθήσεις απαγορεύονται σαφώς, όλοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου και όλες οι καταγγελίες πρέπει να ελέγχονται. Η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει, αλλά περιμένουμε από τις εθνικές αρχές να εξακριβώσουν τα  πραγματικά γεγονότα και συνέχεια σε απρεπείς συμπεριφορές», τόνισε.

«Καλώ τις ελληνικές Αρχές να ερευνήσουν όλες τις καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες. Δεν δικαιούνται όλοι άσυλο, αλλά όλοι δικαιούνται αντιμετώπιση σύμφωνη με τις αρχές μας. Όταν ζητούν άσυλο, είναι έκκληση προς ευρωπαϊκές αρχές που πρέπει να τιμήσουμε», κατέληξε η επίτροπος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του tvxs.gr.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι Έλληνες υπουργοί δεν έδωσαν καμία σαφή και συγκεκριμένη απάντηση. «Είναι εκτός θέματος, σαν να έχουν προσκληθεί σε γάμο και να απαγγέλλουν επικήδειους» ήταν το ειρωνικό σχόλιο ευρωβουλευτή, ενώ και ο πρόεδρος της επιτροπής, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, σημείωσε: «Δεν θέλουν να απαντήσουν, αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα της συνεδρίασης».

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Τινέκε Στρικ, αναφέρθηκε στους θανάτους και τους τραυματισμούς μεταναστών από πυροβολισμούς, χαρακτήρισε «ασυνεπή» τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και σχολίασε ότι «μας λένε ότι είναι όλα καλά και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ύστερα ότι φταίει η Τουρκία, άρα υπάρχει πρόβλημα. Μας λένε ότι δεν υπάρχει ζήτημα· μα αυτό το ζήτημα συζητάμε εδώ. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει άρνηση για ό,τι συμβαίνει».

Η Κορνέλια Ερνστ (GUE) ζήτησε από τους Ελληνες υπουργούς να προσκομίσουν τα σχετικά βίντεο και τους ρώτησε αν μπορούν να διεξαγάγουν μια μη κομματική έρευνα, ενώ παράλληλα κάλεσε την Κομισιόν να αναλάβει δράση και να μη μένει μόνο στα λόγια.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι, παραδέχτηκε ότι σε επιχείρηση ταχείας επέμβασης στα θαλάσσια σύνορα η ελληνική ακτοφυλακή έδωσε εντολή σε σκάφος της Δανίας να μην επιβιβάσει μετανάστες και να τους επαναπροωθήσει στην Τουρκία.

Επιπλέον, ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Ρουί Ντεβέσα, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ακροδεξιά ρητορεία με σφραγισμένα σύνορα και περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως «είναι απαράδεκτο να μιλάτε για ακροδεξιά». «Παρακαλώ πολύ να το πάρετε πίσω», είπε και πρόσθεσε: «γιατί δε λέτε στον Ισπανό Πρωθυπουργό Σάντσεθ να πάρει μέρος αυτών των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα;». Για τις επαναπροωθήσεις και τις καταγγελίες απάντησε: «δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα που εννοείτε ή υπονοείτε. Όταν μιλάτε για θάνατο νέου ανθρώπου είναι ευαίσθητο θέμα. Άκουσα να λέτε για ελεύθερους σκοπευτές – δεν έχει η ΕΛΑΣ ελεύθερους σκοπευτές. Χιλιάδες μάτια από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ήταν εκεί, πολλά μέσα ενημέρωσης. Υπήρχαν παρατηρητές και τελευταίους 3 μήνες και Frontex. Δεν μπορείτε να κατηγορείτε την Ελλάδα τόσο εύκολα».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε πως «πρώτη φορά στη ζωή μου κάποιος με χαρακτηρίζει ακροδεξιό». «Είναι πολύ άδικο να κατηγορείται η Ελλάδα ότι δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου. Απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες», είπε μεταξύ άλλων ενώ κατήγγειλε την Τουρκία για εργαλειοποίηση των μεταναστών και πρόσθεσε ότι «είναι υποκρισία να απολογούμαστε για το ότι είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης». 

Τέλος ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ισχυρίστηκε, απευθυνόμενος προς τους ευρωβουλευτές, ότι η μείωση των ροών έφτασε το 46%. «Παρά τη μείωση, οι αφίξεις ήταν 9.800, που είναι ένας σημαντικός αριθμός σε ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα», τόνισε. «Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει στην Ολομέλεια την τουρκική επιθετικότητα. Γνωρίζουμε την εργαλειοποίηση μετανάστευσης για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας… Η συνεργασία με τουρκική ακτοφυλακή είναι δύσκολη. Είχαμε μόνο σε μία περίπτωση απώλεια ζωής. Είναι δυσάρεστο αλλά οι αριθμοί είναι χαμηλότεροι σε σχέση με προηγούμενα χρόνια», υποστήριξε ο υπουργός.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του βίντεο της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture για τη δολοφονία του 22χρονου Σύρου πρόσφυγα στον Εβρο αλλά και καταγγελιών που δέχτηκε η Επιτροπή από οργανώσεις δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία.

Νέο βίντεο για τον θάνατο πρόσφυγα στον Εβρο

Το νέο αποκαλυπτικό βίντεo για τον θάνατο του 22χρονου Σύρου πρόσφυγα Μοχάμαντ Αλ Αραμπ στις 2 Μαρτίου στον Εβρο έδωσε στη δημοσιότητα η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture, συνέχεια του οπτικού υλικού που είχε δημοσιοποιήσει στις αρχές Μαρτίου.

Το νέο βίντεο φωτίζει με νέα στοιχεία τις συνθήκες του θανάτου από πραγματικά πυρά το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, δείχνει τη διαδρομή των προσφύγων τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα και τοποθετεί τις κινήσεις τους στο ακριβές σημείο μέσα από γεωγραφικό γεωεντοπισμό πολλών βίντεο και εικόνων. Σε φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί κοντά στον φράχτη του Εβρου φαίνονται Ελληνες στρατιώτες με αυτόματα πυροβόλα όπλα, ενώ σε βίντεο που τραβήχτηκαν κοντά στο σημείο ακούγονται πυροβολισμοί. Σημεία από την αυτοψία αναφέρουν ότι ο Αλ Αραμπ χτυπήθηκε από πραγματικά πυρά αλλά και από πλαστικές σφαίρες, ενώ Τούρκοι στρατιώτες δεν φαίνονται σε κανένα από τα βίντεο ή τις εικόνες και μαρτυρίες δεν αναφέρουν την παρουσία τους.

Πηγή: tvxs.gr

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

AP23186564078814

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

Όργιο φημολογίας και θεωριών συνωμοσίας επικρατεί για το τι συμβαίνει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Τα…

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…