Το Ευρωκοινοβούλιο απαγορεύει την είσοδο στον Κάρλες Πουτζδεμόν

Ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας θα ξεκινήσει «όλες τις νόμιμες διαδικασίες»

ap puig

Το Ευρωκοινοβούλιο, χθες το απόγευμα, απαγόρευσε την είσοδο στον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και στον πρώην Καταλανό υπουργό Τόνι Κομίν, που εξελέγησαν στις Ευρωεκλογές της Κυριακής, όταν αυτοί προσήλθαν στην έδρα του προκειμένου να παραλάβουν τις προσωρινές διαπιστεύσεις τους, εν αναμονή της επικύρωσης του καταληκτικού καταλόγου των Ισπανών ευρωβουλευτών από την κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Όπως μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο νεοεκλεγέντες έφθασαν στην είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου, όμως η ασφάλεια τους ενημέρωσε πως τα ονόματά τους δεν συμπεριλαμβάνονταν στους καταλόγους των νέων ευρωβουλευτών, αλλά ήσαν υπογραμμισμένα με άλλο χρώμα, που διαχωρίζει εκείνους στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος.

Οι Πουτζδεμόν και Κομίν απαίτησαν να τους δοθούν εξηγήσεις, δεδομένου ότι την ίδια ημέρα ακριβώς άλλοι Ισπανοί ευρωβουλευτές έλαβαν τα προσωρινά τους διαπιστευτήρια, αλλά το προσωπικό της ασφάλειας τους ενημέρωσε πως είχε εντολές να μην τους αφήσει να εισέλθουν.

Στις δηλώσεις του στον Τύπο που ακολούθησαν, ο Πουτζδεμόν ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει «όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να καταγγείλει» αυτό που οι δύο Καταλανοί αντιλαμβάνονται ως «σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων ως Ευρωπαίων πολιτών». Ο Πουτζδεμόν τόνισε, επίσης, πως δίπλα στα ονόματά τους ήταν υπογραμμισμένο και το όνομα του Οριόλ Ζουνκέρας, ηγέτη του κεντροαριστερού ERC και φυλακισμένου για τα γεγονότα του καταλανικού δημοψηφίσματος.

Όπως έχουν τονίσει πηγές της ΕΕ, οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να εκδώσουν προσωρινά διαπιστευτήρια εάν δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι το πρόσωπο που την αιτείται δεν έχει παραλάβει την επίσημη επιβεβαίωση για την εκλογή του, που στην περίπτωση της Ισπανίας εκδίδεται μόνον αφότου ο νέος ευρωβουλευτής έχει ορκισθεί στη Μαδρίτη. Στην περίπτωση αυτή οι δύο φυγόδικοι Καταλανοί πολιτικοί κινδυνεύουν να συλληφθούν αμέσως μόλις εισέλθουν στην ισπανική επικράτεια.

Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το γεγονός, οι επικεφαλής των ομάδων των Σοσιαλιστών (PSOE), του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) και των Πολιτών (Ciudadanos), ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να «αναστείλει» την έκδοση προσωρινών διαπιστευτηρίων για όλους τους Ισπανούς βουλευτές έως ότου συνταχθεί ο επίσημος κατάλογος των ευρωβουλευτών, καθώς όπως υπενθυμίζουν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι… άλλοι διάσημοι σημαιοφόροι στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών

Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι… άλλοι διάσημοι σημαιοφόροι στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών

Δις MVP του NBA (2019, 2020), ο Ελληνας άσος θα συμμετάσχει στο Παρίσι στους πρώτους…

Αποκαλυπτικό βίντεο καταγράφει το λιμάνι της Σαντορίνης κατά την «απόβαση» τουριστών – Απίστευτες εικόνες

σαντορινη

Αποκαλυπτικό βίντεο καταγράφει το λιμάνι της Σαντορίνης κατά την «απόβαση» τουριστών – Απίστευτες εικόνες

Η εικόνα που δημιουργείται στο λιμάνι της Σαντορίνης επιβεβαιώνει την έλλειψη μέριμνας και υποδομών για…