Γαλλία: Πρωτιά στην ακροδεξιά της Λεπέν δίνουν τα exit polls

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ήρθε πρώτο στα exit polls, με μικρή διαφορά από την κεντρώα συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Εθνικός Συναγερμός λαμβάνει 24,3% έναντι 22,5% για το Γάλλο πρόεδρο.

NewsRoom 26/05/2019 | 21:21

Η ήττα για τον Μακρόν ήταν μικρή, ενώ η συμμετοχή στη Γαλλία αυξήθηκε σημαντικά όπως και σε όλη την Ευρώπη -πράγμα που οι Βρυξέλλες θεωρούν θετικό σημάδι, παρά τα κέρδη που σημείωσαν ευρωσκεπτικιστικοί σχηματισμοί.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν αναμένεται να κερδίσει μόνο μία έδρα περισσότερη από το κόμμα του Μακρόν «Η Δημοκρατία Εμπρός!», δηλαδή 24 από τις 74 έδρες της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο το αποτέλεσμα συνιστά σκληρό πλήγμα για όσους ήλπιζαν πως ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορέσει να εμπνεύσει τους Ευρωπαίους να αγκαλιάσουν την Ένωση ως μια απάντηση και όχι ως μέρος του προβλήματος, μπροστά στην κοινωνική αλλαγή που έχει φοβίσει και απογοητεύσει μερικούς ψηφοφόρους.

Το γραφείο του Μακρόν εξέδωσε αμέσως δήλωση χαρακτηρίζοντας την επίδοση -22,5% για το κόμμα του Μακρόν έναντι 24,3% για το κόμμα της γυναίκας που ο Μακρόν νίκησε στις προεδρικές εκλογές-- απογοητευτική, αλλά όχι καταστροφική.

Επισήμανε, επίσης, πως τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα έχουν την πλειοψηφία.

Οι Γάλλοι Πράσινοι τα πήγαν επίσης καλά. Ήρθαν τρίτοι μεταξύ πολλών κομμάτων, μετά τη δεύτερη θέση των Γερμανών ομολόγων τους, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ένα «πράσινο κύμα» που θα επηρεάσει την πολιτική τα ερχόμενα χρόνια.

Στο μεταξύ, ο Ζορντάν Μπαρντελά, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Εθνικού Συναγερμού που ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές στη Γαλλία, ζήτησε σήμερα τη «συγκρότηση μιας ισχυρής ομάδας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία να συγκεντρώνει τα λαϊκιστικά κόμματα που κατέγραψαν άνοδο στην Ευρώπη.

«Η άνοδος των συμμάχων μας στην Ευρώπη και η εμφάνιση νέων δυνάμεων σε όλη την ήπειρο ανοίγει το δρόμο για τη συγκρότηση μιας ισχυρής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Μπαρντελά.