Ευρωβουλή: Με την ακροδεξιά συντάχθηκε η ΝΔ απέναντι στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας

Απομονωμένη η ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο για τη Βόρεια Μακεδονία - Ακροδεξιά και ΝΔ καταψήφισαν ή απείχαν στην Έκθεση για την Ενταξιακή Πορεία

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια του ΕΚ η Έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Την έκθεση, υπερψήφισαν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πλην μιας μειοψηφίας ακροδεξιών ευρωβουλευτών αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.

Η Έκθεση επαναλαμβάνει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ υπενθυμίζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας που απορρέουν από τη Συνθήκη και τα οποία η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

Το ΕΛΚ καταψήφισε επίσης τις τροπολογίες που κατατέθηκαν από την Ευρωομάδα της Αριστεράς και αφορούν στην  αποκάλυψη των “κρυμμένων” περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν οι Ρώσοι ολιγάρχες σε φορολογικούς παραδείσους που θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικότερα:

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Την έκθεση, υπερψήφισαν και στηρίζουν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πλην μιας μειοψηφίας ακροδεξιών ευρωβουλευτών αλλα και της Νέας Δημοκρατίας, που διαφοροποιήθηκε στην ψηφοφορία από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η διαφοροποίηση αφορά δύο αρνητικές ψήφους και δύο αποχές Ευρωβουλευτών της ΝΔ ενώ τρεις ευρωβουλευτές της απουσίαζαν από την ψηφοφορία (δείτε παρακάτω τον πίνακα της ονομαστικής ψηφοφορίας).

Η Έκθεση, με σκιώδη εισηγητή από την ομάδα της Αριστεράς, τον Στέλιο Κούλογλου, επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ υπενθυμίζει, σε ξεχωριστή του παράγραφο, την υποχρέωση της Ελλάδας για την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας που απορρέουν από τη Συνθήκη και τα οποία η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

Όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίζουν την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και στη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, ενώ αντίθετα, η καθυστέρηση και τα προσκόμματα από κράτη-μέλη υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και ευνοούν τις ξενες παρεμβάσεις. Όπως επισημάνθηκε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει άμεσα τις εντιαξιακές διαπραγματεύσεις τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο και για την Αλβανία, σημειώνοντας ότι η αδράνεια μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή σταθερότητα και ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι στην ίδια ψηφοφορία εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ατιμωρησία και τα εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καταψήφισε επίσης τις τροπολογίες που κατατέθηκαν από την Ευρωομάδα της Αριστεράς και αφορούν στην  αποκάλυψη των “κρυμμένων” περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν οι Ρώσοι Ολιγάρχες σε φορολογικούς παραδείσους που θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταψήφισαν επίσης τον μηδενισμό του Ουκρανικού χρέους προκειμένου να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της χώρας καθώς και την ανάγκη κατάπαυσης της πυρός και έναρξης ειρηνευτικής διαδικασίας υπό τα Ηνωμένα Έθνη.
 

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Στα σκαριά νέος κύκλος δημοσιευμάτων από τον ξένο Τύπο

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Στα σκαριά νέος κύκλος δημοσιευμάτων από τον ξένο Τύπο

Οι Γερμανοί φαίνεται πως έχουν το προνόμιο να συνομιλούν με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο…

Δίκη Βαξεβάνη με τη σύζυγο Στουρνάρα: Τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην αναγνωστούν έγγραφα του FBI έκανε η πλευρά της Νικολοπούλου

Δίκη Βαξεβάνη με τη σύζυγο Στουρνάρα: Τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην αναγνωστούν έγγραφα του FBI έκανε η πλευρά της Νικολοπούλου

Έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν ακόμα και τη γνησιότητα εγγράφων του FBI

ΣΥΡΙΖΑ για Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Ο Δημητριάδης άδειασε Μητσοτάκη και ακύρωσε όλες τις δικαιολογίες του

Επιτροπή Θεσμών

ΣΥΡΙΖΑ για Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Ο Δημητριάδης άδειασε Μητσοτάκη και ακύρωσε όλες τις δικαιολογίες του

Ξεκάθαρες απαντήσεις απαιτεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον ισχυρισμό του Γρηγόρη Δημητριάδη…

Περπατούσε και πέθανε ξαφνικά – Έντρομοι οι περαστικοί με τον ξαφνικό θάνατο άνδρα στα Τρίκαλα

Περπατούσε και πέθανε ξαφνικά – Έντρομοι οι περαστικοί με τον ξαφνικό θάνατο άνδρα στα Τρίκαλα

Τα αίτια που προκάλεσαν το θάνατο του 62χρονου στα Τρίκαλα αναμένεται να καταδείξει η νεκροψία…