ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Ευρωβαρόμετρο: Η αλήθεια για τη δημοσκοπική υπεροχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη

 Γιατί αν περιμέναμε από τις ελληνικές δημοσκοπήσεις και τα ελληνικά ΜΜΕ να μάθουμε τι πραγματικά πιστεύουν και πως νιώθουν οι Έλληνες πολίτες...

5314400

Ευτυχώς που υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μαθαίνουμε τι στ΄ αλήθεια συμβαίνει στην Ελλάδα. Γιατί αν περιμέναμε από τις ελληνικές δημοσκοπήσεις και τα ελληνικά ΜΜΕ να μάθουμε τι πραγματικά πιστεύουν και πως νιώθουν οι Έλληνες πολίτες, η εικόνα που θα προσλαμβάναμε δεν θα είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αφού μόνιμη επωδός δημοσκόπων και καναλιών είναι η απόλυτη επικράτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η πλήρης ικανοποίηση των «πάντων όλων» από την πολιτική της.

Το Ευρωβαρόμετρο πάντως, ως η επίσημη δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί εγγύηση αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας. Σε αντίθεση με τις εγχώριες δημοσκοπήσεις και τον τρόπο που παρουσιάζονται από τα συστημικά ΜΜΕ, που όπως εκ του αποτελέσματος αβίαστα προκύπτει, υμνούν την κυβέρνηση και την παρουσιάζουν να είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία των πολιτών και να κυριαρχεί πολιτικά, με διψήφια μάλιστα διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πως είναι δυνατόν τώρα οι Έλληνες πολίτες, στο μεν τελευταίο Ευρωβαρόμετρο (Μάρτιος – Απρίλιος 2021) να απαντούν αρνητικά στην κορυφαία ερώτηση αξιολόγησης της κυβερνητικής πολιτικής, δηλώνοντας δυσαρεστημένοι σε συντριπτικό ποσοστό 63% από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή, όταν απαντούν στις εγχώριες δημοσκοπήσεις να δηλώνουν ικανοποιημένοι και να υποστηρίζουν την κυβέρνηση που με την πολιτική της υπονομεύει τη Δημοκρατία; Αυτό αποτελεί θαύμα που μόνο μια σύγχρονη μετενσάρκωση του Μωυσή θα μπορούσε να πραγματοποιήσει…

Κι ακόμη, πως γίνεται και οι Έλληνες σε συντριπτικό ποσοστό 80% να απαντούν στο Ευρωβαρόμετρο ότι ήδη έχουν δει ή φοβούνται ότι σύντομα θα δουν την οικονομική τους κατάσταση να επηρεάζεται αρνητικά από την πανδημία και από την άλλη, στις εγχώριες δημοσκοπήσεις να δηλώνουν σε ποσοστά που αγγίζουν το 40% ότι θα ξαναψηφίσουν την ίδια κυβέρνηση;

Εκτός κι αν πιστέψουμε ότι οι Έλληνες γίναμε όλοι μαζί ξαφνικά μαζοχιστές και μας αρέσει η οικονομική πολιτική μιας κυβέρνησης που συστηματικά ευνοεί μια μικρή επιχειρηματική ελίτ, οδηγώντας όλους εμάς, τη μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή της χαμηλής και μεσαίας τάξης, στην οικονομική απόγνωση.

Ακόμη και αν κάποιος ισχυριστεί ότι η πανδημία είναι λογικό και αναμενόμενο να προκαλέσει οικονομικά προβλήματα και αισθήματα δυσφορίας στους Ευρωπαίους πολίτες, υπάρχει και πάλι, ευτυχώς, το Ευρωβαρόμετρο που δίνει την απάντηση.

Απέναντι στο συντριπτικό 80% των Ελλήνων που δυσφορούν οικονομικά, υπάρχει ένα μόλις 57% μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών που δηλώνουν το ίδιο. Που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν απαντούν όλοι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όσον αφορά στην οικονομική δυσχέρεια που προκάλεσε η πανδημία, αλλά οι απαντήσεις τους εξαρτώνται απολύτως από την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Έτσι, τα κράτη του Ευρωπαϊκού βορρά, η Δανία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία κλπ, που εφάρμοσαν πολιτικές γενναίας κρατικής ενίσχυσης της πραγματικής τους οικονομίας και των εργαζομένων τους, επενδύοντας διψήφια ποσοστά του ΑΕΠ τους στην οικονομική υποστήριξη των πληγέντων από την πανδημία, έχουν καταφέρει να έχουν τους πολίτες τους ικανοποιημένους σε μεγάλο βαθμό. Αφού ένα 42% από αυτούς δηλώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί οικονομικά καθόλου από την καραντίνα.

Ενώ αντίθετα στην Ελλάδα, όπου ενισχύθηκε επιλεκτικά από το κράτος μια μικρή ομάδα μεγάλων επιχειρήσεων, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους να ενισχύονται με τα ψίχουλα ενός μόλις μονοψήφιου ποσοστού του ΑΕΠ, οι αντιδράσεις απέναντι στην οικονομική πολιτική φτάνουν στο 80%.

Αλλά και τα αισθήματα αβεβαιότητας και απογοήτευσης που διακατέχουν τους πολίτες, ενώ στις Ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται σε περιορισμένα ποσοστά 45% και 34% αντίστοιχα, στην Ελλάδα κυριαρχούν, σε ποσοστά 65% και 54% αντιστοίχως.

Όσον αφορά στα αιτήματα των πολιτών από το Ευρωκοινοβούλιο, οι Έλληνες σε ποσοστό 67% ζητούν αυτό που τους λείπει: τη λήψη δηλαδή μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τη δεύτερη θέση στα αιτήματα των Ελλήνων, σε ποσοστό 60%,  καταλαμβάνει η δημόσια υγεία, ενώ στην τρίτη θέση, σε ποσοστό 54%, οι Έλληνες ζητούν μέτρα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοινώνει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και ακυρώνει κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, εφαρμόζοντας πολιτικές κατάργησης του 8ώρου και υποχρεωτικών και απλήρωτων υπερωριών.

Εν μέσω πανηγυρισμών λοιπόν των ΜΜΕ για την επιτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και εν μέσω διθυράμβων των εταιρειών δημοσκοπήσεων για την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ με διψήφια ποσοστά διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες εκφράζουν αισθήματα αβεβαιότητας, απογοήτευσης και δυσανεξίας απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αντιδρώντας στην υπονόμευση των εγγυήσεων της Δημοκρατίας και δυσφορώντας από την κοινωνικά άδικη οικονομική πολιτική της εν μέσω πανδημίας.

Εντελώς τυχαία, την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα – κόλαφος για την κυβέρνηση του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου, μου τηλεφώνησε φίλος που, σκασμένος στα γέλια, μου διηγήθηκε πως έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη σε εταιρεία δημοσκοπήσεων.

Αφού λοιπόν η ευγενική φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής πήρε τη συγκατάθεση του φίλου μου να απαντήσει σε 4-5 ερωτήσεις πολιτικής φύσεως, ξεκίνησε με την πρώτη ερώτηση. Που δεν ήταν άλλη από το τι θα ψηφίζατε, αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές. Στην αποφασιστική και προαποφασισμένη απάντηση του φίλου μου ότι θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ντραγκ, η γραμμή έπεσε απότομα και το τηλέφωνο έκλεισε.

Μόλις ο φίλος μου είχε αποκλειστεί, λόγω… πολιτικών φρονημάτων, από το κατά τα άλλα σταθμισμένο δείγμα μιας κατά τα άλλα αξιόπιστης δημοσκόπησης. Που βεβαίως θα βγάλει συντριπτική κατίσχυση της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι σε έναν ΣΥΡΙΖΑ καθηλωμένο στα ίδια ποσοστά.

Τελικά, καλά που υπάρχει και το Ευρωβαρόμετρο και μαθαίνουμε από κάπου την αλήθεια…

Πηγή: tvxs.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…