Ευθύτατη παρέμβαση της Κομισιόν υπέρ Γεωργίου – Τι απαντά η κυβέρνηση

Με μία παρεμβατική επιστολή η Κομισιόν και συγκεκριμένα οι κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί παίρνουν θέση υπέρ του Γεωργίου, αναφορικά με την παραπομπή του, ζητώντας από τις ελληνικές Αρχές να αμφισβητήσουν δημοσίως τη ψευδή εντύπωση ότι τα στοιχεία αυτά παραποιήθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ. «Η κυβέρνηση σέβεται τη λειτουργία της Δικαιοσύνης» απαντά η κ. Γεροβασίλη.

57bd8d9a1dc5243b738b472f

«Η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές Αρχές να αμφισβητήσουν δημοσίως την ψευδή
εντύπωση ότι τα στοιχεία αυτά παραποιήθηκαν στο διάστημα 2010-2015 και
να προστατέψει την ΕΛΣΤΑΤ, όπως και τους εργαζομένους σε αυτήν, από
τέτοιους ανυπόστατους ισχυρισμούς» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή της Κομισιόν.

Η παρέμβαση αυτή μεταφράζεται ως άμεση στήριξη στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης με την υπ΄ αριθμ. 1331/2016 απόφασή του Αρείου Πάγου.

Στην ανακοίνωση με τίτλο «Η Κομισιόν εκφράζει ανησυχία σχετικά με αναφορές που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα» υπογραμμίζεται:

«Τα ορθά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων. Πρόσφατες αναφορές σε μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.

Παρ’ όλο που η Κομισιόν από θέση αρχής δεν θα σχολιάσει μια μεμονωμένη εθνική δικαστική υπόθεση, εκφράζει ανησυχία για τις αναφορές αυτές, καθώς αμφισβητούν την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων, στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα.

Η αρμόδια επίτροπος Μαριάν Τίσεν δήλωσε: ‘Η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών της είναι θεμελιώδεις. Για την Κομισιόν και την Eurostat είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος στο διάστημα 2010 – 2015 είναι πλήρως αξιόπιστα και ακριβή’.

Η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές Αρχές να αμφισβητήσουν δημοσίως την ψευδή εντύπωση ότι τα στοιχεία αυτά παραποιήθηκαν στο διάστημα 2010-2015 και να προστατέψει την ΕΛΣΤΑΤ, όπως και τους εργαζομένους σε αυτήν, από τέτοιους ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Επίσης, η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές Αρχές να στηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στοιχείων, όπως και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών.

Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους επιτρόπους Μοσκοβιτσί και Τίσεν απεστάλη στον έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο».

«Η κυβέρνηση σέβεται τη λειτουργία της Δικαιοσύνης»

Άμεση ήταν η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου στην επιστολή που έλαβε ο υπουργός Οικονομικών. Μεταξύ άλλων, η Όλγα Γεροβασίλη τονίζει πως παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ της αρχής που έχει η Κομισιόν -ως προς το να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη- και της προτροπής στην ελληνική Κυβέρνηση για να πάρει σαφή θέση υπέρ του Γεωργίου.

«Ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης» απαντά με νόημα.

Ολόκληρη η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου:

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έλαβε χθες το απόγευμα επιστολή από την Κομισιόν, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών, ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν , στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση.

Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα.

Ο Υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο Υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.

Ο Υπουργός Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του. 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…