Ευλύγιστη μέση, θολωμένο μυαλό

Στο κατάστημα της Δεξιάς ο κυνισμός διημερεύει, ο οπορτουνισμός διανυκτερεύει

5188639 1

Ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος -αναγκάστηκε να παραιτηθεί γιατί είπε δημοσίως αυτά που ο τότε προϊστάμενός του σκεφτόταν… ιδιωτικώς για τις βόλτες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις»- κληθείς από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ να σχολιάσει τη συνέντευξη του Αντ. Σαμαρά στην «Καθημερινή» είπε τα εξής πολύ ενδιαφέροντα: «Οποιος έχει υπάρξει πρωθυπουργός και γενικώς έχει μια πολιτεία, κρίνεται από αυτά που έχει κάνει περισσότερο από αυτά που λέει. Οπότε νομίζω ότι για τον κόσμο υπάρχει ένα κριτήριο να κρίνει τι έχει γίνει, τι δεν έχει γίνει.

Ποια απ’ όσα έχουν γίνει έχουν πραγματικά ωφελήσει εθνικά συμφέροντα και ποια όχι… Πρέπει να φτάσουμε κάποια στιγμή να ξεχωρίσουμε μεταξύ του πραγματικού και πρακτικού πατριωτισμού. Αυτού του πατριωτισμού που έστω και κάποιες φορές με κόστος φέρνει κάποια αποτελέσματα και του ρητορικού πατριωτισμού, ο οποίος βρίσκεται στο απόλυτο, είναι απλώς μια ρητορεία που είναι ευχάριστη, που κερδίζει δημοφιλία, που κερδίζει λάικ, αλλά που δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα».

Δίκιο βουνό έχει ο κ. Διακόπουλος. Πολύ σωστά εγκαλεί τον Αντ. Σαμαρά για ασυνέπεια, αναφέροντας ότι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία είχαμε και την εποχή που ήταν πρωθυπουργός, οπότε το σημερινό «όχι» του στη διαδικασία είναι υποκριτικό. Πολύ σωστά επίσης επισημαίνει τη θεμελιώδη διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό πατριωτισμό και στον ρητορικό πατριωτισμό.

Ο τελευταίος γίνεται εκ του ασφαλούς, χαϊδεύει αυτιά, είναι δημοφιλής, αλλά δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Αυτό όντως κάνει ο κ. Σαμαράς. Και σήμερα και στο παρελθόν – κοντινό και μακρινό. Ωστόσο τη λογική Σαμαρά για τα εθνικά ζητήματα ακολούθησε με φανατισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μακεδονικό και η Νέα Δημοκρατία στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Ο σημερινός πρωθυπουργός την περίοδο που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να κερδίσει επιρροή στο εκλογικό σώμα δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του.

Επιτέθηκε ο ίδιος με σφοδρότητα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, επέτρεψε σε κορυφαία στελέχη της παράταξης να μιλήσουν για προδοσία και να απειλήσουν με Ειδικά Δικαστήρια, δεν αποδοκίμασε τους τραμπουκισμούς, καλλιέργησε προσδοκίες ότι όταν έρθει στα πράγματα θα κάνει τα πάντα ώστε να τροποποιηθεί η συμφωνία, ανέχτηκε, αν δεν ενθάρρυνε, τη συμμετοχή πρωτοκλασάτων παραγόντων του κόμματός του στα συλλαλητήρια. Με λίγα λόγια, πούλησε πατριωτισμό για να εξασφαλίσει ψήφους.

Ως κυβερνήτης, πάντως, έπραξε τα ακριβώς αντίθετα απ’ αυτά που υποστήριζε ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αναδίπλωσή του καλοδεχούμενη, ο οπορτουνισμός του όμως σπάει κόκαλα. Προφανώς είναι φανατικός οπαδός της άποψης ότι οι δεσμεύσεις ισχύουν γι’ αυτούς που τις πιστεύουν, όχι γι’ αυτούς που τις κάνουν. Ανάλογη συμπεριφορά είχαμε και στο ζήτημα των 12 μιλίων στο Ιόνιο.

Οταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την πρόθεσή της να προχωρήσει, στελέχη της Δεξιάς προειδοποιούσαν ότι «ρίχνουμε νερό στον μύλο της Τουρκίας» και καλούσαν τον Αλ. Τσίπρα να μη διανοηθεί να το κάνει. Τώρα που η κυβέρνηση της Ν.Δ. πράττει ό,τι αποδοκίμαζε, τα συγκεκριμένα στελέχη δεν έβγαλαν ούτε κιχ. Ενας απ’ αυτούς που το 2018 είχαν βγει στα κεραμίδια, μιλώντας εμπιστευτικά σε δημοσιογράφους είπε: «Τι θέλατε να κάνουμε; Αντιπολίτευση ήμασταν». Ανοίξαμε και σας περιμένουμε, όλα στη μισή τιμή. Στο κατάστημα της Δεξιάς ο κυνισμός διημερεύει, ο οπορτουνισμός διανυκτερεύει.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…