Newsroom

Newsroom

Ευλογιά των πιθήκων: Κίνδυνος να καταστεί ενδημική η νόσος λέει ο ΠΟΥ

Περισσότερα από 1.000 κρούσματα σε 29 χώρες - H νόσος παρουσιάζει σημάδια μετάδοσης στην κοινότητα σε ορισμένες χώρες

monkeypox greece 1

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο πλαίσιο της τρέχουσας επιδημίας εκτός των χωρών της Αφρικής συναντιέται συνήθως. Από τον Μάιο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά, είκοσι εννέα χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα, ωστόσο καμία δεν έχει αναφέρει θανάτους.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι ο κίνδυνος να καταστεί η ευλογιά των πιθήκων σε αυτές τις χώρες ως ενδημική νόσος, είναι υπαρκτός, ωστόσο είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί.

Κατά την συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο Τέντρος ανέφερε ότι δήλωσε επίσης ότι φέτος έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.400 ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θάνατοι. «Είναι μια ατυχής αντανάκλαση του κόσμου όπου ζούμε, το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα μόλις τώρα αρχίζει να δίνει προσοχή στην ευλογιά των πιθήκων, επειδή εμφανίστηκε σε πλούσιες χώρες», σχολίασε.

Όπως είπε η νόσος παρουσιάζει σημάδια μετάδοσης στην κοινότητα σε ορισμένες χώρες. Ο ΠΟΥ συνιστά στους ανθρώπους με μαϊμούδες να απομονώνονται στο σπίτι.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων εμφανίζονται σε άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, ωστόσο υπάρχουν και κρούσματα μεταξύ γυναικών. Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με άλλες οργανώσεις, όπως με την UN AIDS, για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να σταματήσει η μετάδοση της νόσου.

Σε ορισμένες χώρες θα μπορούσε να προταθεί ο εμβολιασμός όσων εκτέθηκαν στον ιό, όπως σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή σε σεξουαλικούς συντρόφους των ασθενών,  ιδανικά μέσα σε τέσσερις ημέρες από την έκθεσή τους. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένα για την ευλογιά, μια πολύ πιο επικίνδυνη ασθένεια που εξαλείφθηκε το 1980, όμως οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύουν και από την ευλογιά των πιθήκων.