Newsroom

Newsroom

Ευλογιά των πιθήκων : Αισιοδοξία ΠΟΥ ότι δε θα ξεσπάσει πανδημία

Καθησυχαστικός ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την ανακοίνωση από πολλές χώρες ξεκινούν περιορισμένοι εμβολιασμοί για να καταπολεμήσουν την εξάπλωση του ιού.

Monkey virus 1

Από τις αρχές Μαΐου έχουν βρεθεί 237 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε 19 χώρες από τις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, ωστόσο οι περισσότερες από τις λοιμώξεις μέχρι στιγμής δεν ήταν σοβαρές.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το Reuters, δεν αναμένουν ότι η επιδημία θα εξελιχθεί σε πανδημία όπως ο κορωνοϊός δεδομένου ότι ο ιός δεν εξαπλώνεται τόσο εύκολα όσο ο SARS-COV-2. Πρόκειται για μια συνήθως ήπια ιογενής λοίμωξη που ενδημεί σε μέρη της δυτικής και κεντρικής Αφρικής. Εξαπλώνεται κυρίως μέσω της στενής επαφής και μέχρι το πρόσφατο ξέσπασμα, σπάνια παρατηρούνταν σε άλλα μέρη του κόσμου, γι’ αυτό και η πρόσφατη εμφάνιση κρουσμάτων έχει σημάνει συναγερμό. Τα περισσότερα κρούσματα ευλογιά έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη.

Την Τρίτη, η Βρετανία ανακοίνωσε 14 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 70 από τις 7 Μαΐου, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τσεχική Δημοκρατία κατέγραψαν τις πρώτες τους μολύνσεις.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ Σιλβί Μπριάν σε δηλώσεις της σύστησε τις κυβερνήσεις να αυξήσουν την επιτήρηση της ευλογιάς για να βρεθούν τα επίπεδα μετάδοσης στον πληθυσμό τονίζοντας ότι παρόλο που η εξάπλωση της δεν είναι «φυσιολογική», είναι ωστόσο «περιορίσιμη».

Ο ΠΟΥ επεξεργάζεται νέες οδηγίες για τις χώρες σχετικά με τις στρατηγικές εμβολιασμού αλλά και την υποστήριξη των κρατών μελών με συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στοχευμένοι εμβολιασμοί

Αρκετές είναι οι χώρες που έλαβαν προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουν άτομα που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό. Ανάμεσα τους και η χώρα μας όπου η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε πως δεν πρέπει να γίνει μαζικός εμβολιασμός αλλά να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί που διαχειρίζονται τους ασθενείς και οι στενές επαφές των κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς έχει ολοκληρωθεί από τη δεκαετία του ’70.

Την Τρίτη, η υγειονομική αρχή της Γαλλίας συνέστησε να εμβολιαστούν οι ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο και έχουν έρθει σε επαφή με άτομο με επιβεβαιωμένο κρούσμα Ευλογιά των πιθήκων και το υγειονομικό προσωπικό που εκτέθηκε σε μολυσμένο ασθενή.

Η Δανία έκανε κάτι ανάλογο, παρέχοντας εμβόλια σε στενές επαφές ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό, όπως δήλωσε η Δανική Αρχή Υγείας. Η χώρα έχει καταγράψει δύο κρούσματα.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ετοιμάζονταν τη Δευτέρα να απελευθερώσουν κάποιες δόσεις του εμβολίου Jynneos. Οι βρετανικές αρχές ήταν οι πρώτες που έλαβαν τέτοια μέτρα, προσφέροντας εμβόλια σε ορισμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε άλλους που μπορεί να είχαν εκτεθεί στην ευλογιά την περασμένη εβδομάδα.

Το εμβόλιο Jynneos αναπτύσσεται παράγεται από τη Bavarian Nordic (BAVA.CO) στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Το ίδιο εμβόλιο είναι εγκεκριμένο για την ευλογιά στην Ευρώπη, όπου ονομάζεται Imvanex, αλλά έχει χορηγηθεί για χρήση εκτός επισήμανσης ως απάντηση σε κρούσματα.

Η Γερμανία έχει παραγγείλει 40.000 δόσεις για να είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν σε επαφές των ατόμων που έχουν μολυνθεί, εάν μια επιδημία στη χώρα γίνει πιο σοβαρή. διαβάστε περισσότερα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το ξέσπασμα του ιού μπορεί να περιοριστεί με έγκαιρη παρέμβαση και δεν σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας πανδημίας

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

5644757

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

Απάντηση στα όσα ανέφερε σε βίντεο του ο Γιάννης Καλλιάνος έδωσε μια γυναίκα που έχασε…

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Βια

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Τον χτυπούσαν τα αδέρφια της κι εκείνη τραβούσε βίντεο. Συνελήφθησαν και οι γονείς.

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

xylo dromos retxiki

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

Οι δύο οδηγοί σταμάτησαν τα οχήματά τους και άρχισαν να πλακώνονται.

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

InCollage 20240424 163106834

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη», τονίζει…