Newsroom

Newsroom

Εξωτερική πολιτική αλά Μητσοτάκη: «Νόμιζα πως η συνάντηση με Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη πήγε καλά»

Mία και πλέον εβδομάδα μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, δεν έχει ακόμα ενημερώσει τους πολίτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις συζητήσεις με τη διοίκηση Μπάιντεν

5537641

Μπορεί στο ελληνικό κοινό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην έχει δώσει ακόμα εξηγήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει με την Τουρκία και εάν τα όσα κατήγγειλε ο Ερντογάν με τις εμπρηστικές του δηλώσεις, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το πλαίσιο μίας χαλαρής συζήτησης με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός για να δώσει μία απάντηση, δύο ημέρες μετά την αναφορά του Τούρκου προέδρου πως «δεν υπάρχει πια για μένα ο Μητσοτάκης».

Το φιλόξενο τραπέζι της χαλαρής συζήτησης με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Μπόργκε Μπρέντε στο Νταβός της Ελβετίας επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να δώσει μία απάντηση στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πριν από δύο ημέρες επιτέθηκε με σφοδρότητα στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «συμφωνία να μην εμπλακούν τρίτοι» μεταξύ των δύο χωρών, και πως «δεν υπάρχει πια για μένα ο Μητσοτάκης».

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να σηκώσει το γάντι, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «αν ο πρόεδρος Ερντογάν νομίζει πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα εκθέτω στο διεθνές κοινό πως η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να δηλώσει την έκπληξή του για τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου, υποστηρίζοντας πως «πήγα στην Κωνσταντινούπολη και είδα τον Ερντογάν, νόμιζα πως είναι μια καλή συνάντηση. Αλλά μετά από έναν μήνα είδαμε έναν μεγάλο αριθμό υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, αυτή η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη».

«Θα το αναδεικνύω αυτό το θέμα όποτε μπορώ, μέχρι η Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της» πρόσθεσε ακόμα, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υπογραμμίσει πως «ποτέ δεν θα γίνουμε εμείς αυτοί που δεν μιλάμε στους γείτονές μας».

«Θυμάμαι πως μετά τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό κι έστειλε δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους στα σύνορά μας και είπαμε όχι και υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Πρόεδρος Ερντογάν έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ότι δεν θέλει να μου μιλάει. Ίσως αλλάξει άποψη, αλλά ξανά, στο τέλος της ημέρας, σε μια πιο σοβαρή παρατήρηση, είμαστε γείτονες, πάντα πρέπει να συζητάμε και πρέπει να κρατήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας ανοικτά» απάντησε αρχικά όταν ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναφέρθηκε στο γεγονός πως ο Τούρκος δεν θέλει πλέον να του μιλάει.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε πάντως και πάλι ως θεματοφύλακας του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως «το τελευταίο που έχουμε ανάγκη τώρα στο ΝΑΤο είναι μια ακόμα πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου, γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια περίοδο ηρεμίας και σταθερότητας, αλλά δεν είμαστε ποτέ εκείνοι που ανεβάζουν την ένταση».

«Αντιμετωπίζουμε υπερπτήσεις πολλά πολλά χρόνια. Πολλοί συνάδελφοι από Σουηδία και Φινλανδία ξέρουν πως είναι αυτό. Πιστεύω ότι είναι λάθος το ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ για το εθνικό της συμφέρον. Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχυθεί με τις δύο χώρες» ανέφερε ακόμα.

Ωστόσο, η αναφορά αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού στα ελληνοτουρκικά είναι η πρώτη δημόσια μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ενώ μία και πλέον εβδομάδα μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, δεν έχει ακόμα ενημερώσει τους πολίτες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις συζητήσεις με τη διοίκηση Μπάιντεν, τα αιτήματα ως προς το Αιγαίο και την Τουρκία, αλλά και την περαιτέρω εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως μόλις εχθές αποκαλύφθηκε πως η χώρα μας βαθαίνει την εμπλοκή της ακόμα περισσότερο.

Πηγή: documentonews.gr

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…