Εξώσεις και πλειστηριασμοί – Ρεκόρ αναμένεται το 2023

Τα όποια μέτρα παρθούν από την Νέα Δημοκρατία, θα έχουν ως στόχο να θωρακίσουν την «εισπραξιμότητα» των τραπεζών από τη νέα φουρνιά των «κόκκινων» δανείων.

spiti 252863 326190 type13262

Έκρηξη εξώσεων από τα σπίτια τους αλλά και πλειστηριασμών σπιτιών λαϊκών οικογενειών που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους αναμένεται το 2023.

Η ονομαστική αξία των «κόκκινων» δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» (ΕΔΑΔΠ), τα γνωστά «κοράκια», έχει ξεπεράσει τα 87,6 δισ. ευρώ, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όγκος τους αυξήθηκε κατά 7,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2021.

Με βάση αυτά, τράπεζες, funds και κυβέρνηση εντείνουν τους εκβιασμούς και επιταχύνουν τις διαδικασίες για νέες δημεύσεις, με το σχέδιο να προβλέπει να φτάσουν οι πλειστηριασμοί τις 40.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022, έγιναν πάνω από 17.620 πλειστηριασμοί κατοικιών που έχουν δημεύσει οι τράπεζες εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων, με το 1/4 απ’ αυτές να αλλάζουν τελικά χέρια.

Την ίδια ώρα, τράπεζες και funds επιχειρούν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι με την κάθε είδους «αξιοποίηση» των δημευμένων ακινήτων που έχουν περάσει στην κατοχή τους:

Μετατρέπουν τους παλιούς ιδιοκτήτες σε νοικάρηδες στο ίδιο τους το σπίτι, αφού πρώτα αποσπάσουν την κυριότητα του ακινήτου, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται στο νέο πτωχευτικό νόμο της ΝΔ, που ολοκλήρωσε το έγκλημα ενάντια στην πρώτη κατοικία.

Δανειοδοτούν τους ενδιαφερόμενους αγοραστές για να «χτυπήσουν» ένα σπίτι στους πλειστηριασμούς που τα ίδια διοργανώνουν! Με τις ευλογίες του κράτους κερδοσκοπούν στις πλάτες του λαού, έχοντας πρώτα βάλει στο χέρι χιλιάδες λαϊκές κατοικίες ανθρώπων που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις δόσεις των στεγαστικών δανείων.

Τράπεζες και επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν αποκτήσει ακίνητα από πλειστηριασμούς τα βγάζουν μαζικά στην αγορά, μέσα από δικά τους προγράμματα και πλατφόρμες επαναπλειστηριασμού, αποζητώντας μεγαλύτερο κέρδος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μεγάλη τράπεζα που ετοιμάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου να πλειστηριάσει κατοικίες – διαμερίσματα και μονοκατοικίες – συνολικής αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ!

Καμία βάση επομένως δεν έχουν και οι προσπάθειες της κυβέρνησης, κάτω από την κατακραυγή, να δημιουργήσει εντυπώσεις περί «μέτρων στήριξης» των δανειοληπτών – παρουσιάζοντας ως τέτοια τα μέτρα που επί της ουσίας επιταχύνουν το ξεσπίτωμα – αλλά και να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», «εξετάζοντας μέτρα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών», όπως λέει, τους οποίους γδέρνουν χρόνια τώρα οι τράπεζες με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων. Και βέβαια τα όποια τέτοια μέτρα θα έχουν ως στόχο να θωρακίσουν την «εισπραξιμότητα» των τραπεζών από τη νέα φουρνιά των «κόκκινων» δανείων.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2022 καταγράφονται ενδεικτικά οι εξής αυξήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους: Στο υπόλοιπο Αττικής 16,2%, στα ανατολικά 14,3%, στα βόρεια προάστια της Αθήνας 9,1% και στα νότια 5,9%, στον Πειραιά 11,1% και στα προάστιά του 6,9%, στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης 14,7%.

Πηγή: rizospastis.gr

Κάνει τα πάντα ο Ανδρουλάκης για να αλλάξει την πτωτική πορεία του ΠΑΣΟΚ: Eυθεία επίθεση κατά Κασσελάκη (video)

androulakis kasselakis

Κάνει τα πάντα ο Ανδρουλάκης για να αλλάξει την πτωτική πορεία του ΠΑΣΟΚ: Eυθεία επίθεση κατά Κασσελάκη (video)

Η σύγκρουση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παίρνει φωτιά καθώς η δεύτερη θέση μοιάζει σαν…

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Αχτσιόγλου – Χαρίτση: Ευελπιστούμε να τους καλωσόρισαν στο άρμα Μητσοτάκη με… τιμές

ΣΥΡΙΖΑpromo

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Αχτσιόγλου – Χαρίτση: Ευελπιστούμε να τους καλωσόρισαν στο άρμα Μητσοτάκη με… τιμές

Η εμμονή της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του, έχει ξεπεράσει κάθε…