«Εξωπραγματικοί ισχυρισμοί»: Νέα απάντηση-χαστούκι των RSF στον Οικονόμου για τις… αντιδράσεις στην κατάταξη της Ελλάδας

«Αντί να επικρίνει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που είναι απλώς ένα όργανο μέτρησης, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθεί στην επίλυση των πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι»

5591316

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, δεν άφησαν αναπάντητη την προκλητική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στη δημοσίευση της ετήσιας κατάταξης χωρών που έθετε τη χώρα μας στην τελευταία θέση της Ευρώπης και σε μια από τις τελευταίες παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον σάλο που ξέσπασε για την 108η θέση που κατέλαβε η Ελλάδα στον συγκεκριμένο κατάλογο, ανάμεσα σε 180 χώρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έσπευσε να κατηγορήσει την παγκόσμια οργάνωση για ελλιπή μεθοδολογία, ενώ δε δίστασε να αποστείλει επίσημη επιστολή εκ μέρους της κυβέρνησης στην οποία σε αυστηρό τόνο την επέπληττε για το γεγονός ότι «σπιλώνει» την εικόνα της χώρας. 

Ο κ. Οικονόμου μάλιστα, θεωρώντας προφανώς ότι οι RSF δεν έχουν εικόνα για την άθλια κατάσταση της μονομερούς φιλοκυβερνητικής κάλυψης από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, επιχείρησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα λέγοντας ότι η στην Ελλάδα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα εχθρικό μιντιακό περιβάλλον. 

Ωστόσο, με εκτενές άρθρο σήμερα στην ιστοσελίδα τους οι RSF απαντούν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο ίδιο ύφος που χρησιμοποίησε και ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «εξωπραγματικούς ισχυρισμούς».

«Αντί να επικρίνει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που είναι απλώς ένα όργανο μέτρησης, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθεί στην επίλυση των πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι», αναφέρει επίσης στο άρθρο ο ΓΓ των RSF, Christophe Deloire.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικονόμου για καταποντισμό Ελλάδας: Φταίνε οι… Δημοσιογράφοι

Στην επιστολή τους τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και η αστυνομική έρευνα που «φαίνεται να έχει σταματήσει», σε συνδυασμό με πολλές ακόμη βαρύτατες παραβιάσεις των αρχών της ελευθερίας του Τύπου, «έριξαν» την Ελλάδα στη θέση που βρίσκεται. Μάλιστα, δεν άφησαν ασχολίαστη την προσπάθεια αποπροσανατολισμού που έκανε η κυβέρνηση, δημοσιεύοντας «κατάταξη» που την είχε σε καλύτερη θέση, ξεκαθαρίζοντας ότι ούτε για κατάταξη επρόκειτο, ούτε είχε συμπεριλάβει τη δολοφονία Καραϊβάζ, ούτε και αποτελούσε έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως υποστήριζε η κυβέρνηση.

Τέλος, στο απαντητικό τους άρθρο προς τον Γιάννη Οικονόμου, οι RSF, καταλήγουν προσφέροντας τις υπηρεσίες τους προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να διορθωθεί η κατάσταση, ενώ τονίζουν ότι αποτελεί επιτυχία της αναφοράς τους το γεγονός ότι το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου βρίσκεται και πάλι στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ολόκληρο το άρθρο των RSF έχει ως εξής:

Παγκόσμια κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου: Ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσπωπος απαντά στη χαμηλή βαθμολογία με εξωπραγματικούς ισχυρισμούς

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) αποδοκιμάζουν τους εξωπραγματικούς ισχυρισμούς που εξέφρασε ο έλληνας κυβερνητικός εκπροσωπος ως απάντηση στην κατάταξη της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του RSF για το 2022 – 108η από 180 χώρες παγκοσμίως – που είναι η χαμηλότερη από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.

Αν και οι RSF χρησιμοποίησαν σταθερές και διαφανείς μεθόδους για τη σύνταξη του Δείκτη, μια ανοιχτή επιστολή του κυβερνητικού εκπροσώπου Ιωάννη Οικονόμου κατηγορεί την RSF ότι «σπιλώνει την εικόνα μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας» και προκαλεί «σημαντική και αδικαιολόγητη βλάβη στη διεθνή καλή εικόνα της χώρας».

Ο Οικονόμου, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής υπουργός του πρωθυπουργού, υποστηρίζει ότι «η πλειοψηφία των εφημερίδων στην Ελλάδα ασκεί σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης» και ότι ορισμένες «δημοσιεύουν τακτικά εξαιρετικά προσβλητικούς τίτλους και περιεχόμενο κατά του Πρωθυπουργού και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και τις οικογένειές τους, με πρωτοφανή ένταση σε σχέση με την Ευρώπη και παγκοσμίως».

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης προσπάθησε να καθησυχάσει σχετικά με τις «εγγυήσεις» και την «προστασία» της ελευθερίας του Τύπου και, προς υποστήριξη των ισχυρισμών του, αναφέρθηκε στην έκθεση «Media Pluralism Monitor» του Κέντρου για τον Πλουραλισμό των Μέσων και την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης. Ωστόσο, αυτή η έκθεση βασίστηκε σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν πριν από το 2021, το έτος που έγινε η δολοφονία ενός δημοσιογράφου, του Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς και πολλές άλλες παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου που εντοπίστηκαν από την RSF.

Ο Οικονόμου προβάλλει αρκετούς εξωπραγματικούς ισχυρισμούς σχετικά με αυτό το ρεπορτάζ, όπως έχει επισημάνει ο ιστότοπος ελέγχου δεδομένων ellinikaHoaxes.gr. Αν και δεν κατατάσσει χώρες, λέει ότι, σύμφωνα με την έκθεση, «η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ξεπερνώντας τις επιδόσεις πολλών χωρών» και «υστερεί σε ένα ελάχιστο». Λέει επίσης ότι η έκθεση εκπονήθηκε «υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης», όταν, στην πραγματικότητα, δημοσιεύτηκε από ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

«Αντί να επικρίνει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που είναι απλώς ένα όργανο μέτρησης, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθεί στην επίλυση των πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της RSF, Christophe Deloire. «Η θετική πτυχή αυτής της αντίδρασης είναι ότι η ελευθερία του Τύπου είναι για μια φορά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης. Όμως το χάσμα μεταξύ των διεκδικήσεων της κυβέρνησης και των διεθνών δεσμεύσεων του ελληνικού κράτους, από τη μια, και της κατάστασης των Ελλήνων δημοσιογράφων, από την άλλη, είναι τεράστιο. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, όπως κάναμε υπό προηγούμενες κυβερνήσεις*».

Οι RSF έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων

Ο γενικός γραμματέας της RSF, Christophe Deloire, πρόσθεσε: «Οι RSF είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την προώθηση του δικαιώματος στην ενημέρωση και την πληροφορία, σε μια εποχή που αυτό το δικαίωμα απειλείται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο από την πόλωση των μέσων ενημέρωσης και τον πόλεμο πληροφοριών.»

Η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε δημοσίως τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι οποίες υιοθετήθηκαν το 2021. Όμως η έρευνα για τη δολοφονία του Καραϊβάζ φαίνεται να έχει σταματήσει, ενώ η αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων που καλύπτουν διαδηλώσεις και η παρακολούθηση δημοσιογράφων που ερευνούν ευαίσθητα θέματα όπως η μετανάστευση παραβιάζει σαφώς αυτά τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ένας νόμος που αυξάνει τις ποινές φυλάκισης για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο το 2021, απειλεί τους δημοσιογράφους με αυθαίρετες διώξεις και ενθαρρύνει την αυτολογοκρισία. Η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε δραστικούς περιορισμούς στα ρεπορτάζ από τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ενώ η άνιση κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης έχει υπονομεύσει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…