Newsroom

Newsroom

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019

Διαβάστε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις ένταξης

Εξοικονομω 2019

Το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον ΙΙ παρέχει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις οικονομικά κίνητρα με σκοπό ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να προχωρήσει σε ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού του.

Τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2010, όμως δεν κατάφερε να καλύψει ολόκληρο τον αριθμό των ενδιαφερομένων λόγω του μικρού προϋπολογισμού του.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί πάλι τον Ιούνιο του 2019 και αυτή τη φορά η συνολική δημόσια δαπάνη φημολογείται πως θα φτάσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Για ποιο λόγο να ενταχθώ στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ»; 

Αυτοί που θα δηλώσουν ενδιαφέρον έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους με μικρότερο κόστος. Η ενεργειακή αυτή αναβάθμιση μπορεί να γίνει μέσω τριών κατηγοριών παρεμβάσεων:

  • Αλλαγή κουφωμάτων και εφαρμογή συστημάτων σκίασης

  • Εφαρμογή θερμομόνωσης

  • Αναβάθμισης των συστημάτων που χρησιμοποιούνται για θέρμανση και παροχή ζεστού νερού.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να καλύψει ένα μέρος του συνολικού κόστους , ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο ενδιαφερόμενος. Το ποσό που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση των αλλαγών συνήθως εξασφαλίζεται μέσω τραπεζικών δανείων με προνομιακούς όρους.

Αν ο ενδιαφερόμενος δεν επιλέξει να πάρει κάποιο δάνειο, τότε δεν λαμβάνει κάποια προκαταβολή. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αλλά και της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης, πρέπει να προσκομιστούν τα παραστατικά των δαπανών επί πιστώσει. Ανάλογα με το εισόδημα του ωφελούμενου υπολογίζεται το ύψος της επιχορήγησης καθώς και το ποσό των ιδίων κεφαλαίων. Αφού γίνει η πληρωμή του ποσού των ιδίων κεφαλαίων, εκταμιεύεται και η επιχορήγηση με απευθείας πληρωμή των προμηθευτών στο τραπεζικό τους λογαριασμό.

Παράλληλα, μέσα από βελτίωση της απόδοσης της οικίας, οι δικαιούχοι αποκομίζουν σημαντικά οφέλη μειώνοντας σημαντικά τα έξοδα της καθημερινότητας.

Ποιος μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019» ; 

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα πρέπει, σύμφωνα με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν μόνο φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν δικαίωμα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας μιας οικίας ενώ ταυτόχρονα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπουν οι προϋποθέσεις του προγράμματος ανάλογα με τη κατηγορία.

  • Στις επιλέξιμες κατοικίες ανήκουν οι μονοκατοικίες και πολυκατοικίες που χρησιμοποιούνται μόνο ως κατοικίες, έχουν οικοδομική άδεια και με βάση το ενεργειακό πιστοποιητικό υπάγονται σε ενεργειακή κατηγορία ίσης ή χαμηλότερης του Δ και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

  • Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων που θα γίνουν μέσω του προγράμματος δεν μπορεί να ξεπερνά τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ωφέλιμης επιφάνειας της κατοικίας όπως αυτή προκύπτει από το ενεργειακό πιστοποιητικό. Το μέγιστο ποσό στο οποίο μπορεί να ανέρχεται ο προϋπολογισμός είναι οι 25.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ.

Τι πρέπει να κάνω για να πάρω την επιχορήγηση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» ; 

Αν επιθυμείτε να κάνετε αίτηση στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019 θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια βήματα που ξεκινούν από την υποβολή της αίτησης στη πλατφόρμα μέχρι την έκδοση της απόφασης σχετικά με το ποσό επιχορήγησης.

  1. Υποβάλλετε ηλεκτρονικά αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

  2. Γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων από το Taxisnet και εφόσον αυτά είναι σωστά η αίτηση προχωράει στο επόμενο στάδιο. Στη συνέχεια πρέπει να γίνει οριστική υποβολή της αίτησης υποχρεωτικά από τον ενδιαφερόμενο.

  3. Ο ενδιαφερόμενος καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα τα στοιχεία του ενεργειακού πιστοποιητικού, τις παρεμβάσεις που θέλει να κάνει με το αντίστοιχο κόστος τους και τον ενεργειακό στόχο που έχει μετά την εφαρμογή των παρεμβάσεων. Παράλληλα, πρέπει να επισυνάψει και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

  4. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται από το πληροφοριακό σύστημα. Αν η αίτηση είναι πλήρης ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να την υποβάλλει και στη συνέχεια να λάβει τον μοναδικό εξαψήφιο αριθμό πρωτοκόλλου. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται σχετικά με τον επιλέξιμο προϋπολογισμό, το ύψος της επιχορήγησης καθώς και το ανώτατο επιλέξιμο κόστος των παρεμβάσεων που θα γίνουν.Το ποσό της επιχορήγησης που προκύπτει δεσμεύεται για 130 ημέρες από την έναρξη του σταδίου επιλογής χρηματοδοτικού σχήματος.Στο χρονικό αυτό διάστημα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έγκριση του δανείου για το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019.

  5. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί τη λήψη δανείου πρέπει να επιλέξει τη τράπεζα από την οποία θα γίνει ο έλεγχος της πιστοληπτικής του ικανότητας.

  6. Σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφερόμενος θέλει να απορρίψει την αίτηση μπορεί να το κάνει καθώς εκδίδονται σχετικές αποφάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

  7. Ο ωφελούμενος πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά δήλωση αποδοχής της συμμετοχής του στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019, μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Στη περίπτωση που έχει επιλέξει λήψη δανείου η υπογραφή της σύμβασης πρέπει να γίνει εντός του διαστήματος των δύο αυτών μηνών

  8. Οι προμηθευτές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καταχωρούν τα στοιχεία τους στο σύστημα με σκοπό να γίνει ενεργοποίηση των ΑΦΜ.

  9. Υλοποίηση παρεμβάσεων

  10. Έκδοση του δεύτερου ενεργειακού πιστοποιητικού

  11. Καταχώρηση των στοιχείων του Β’ ΠΕΑ καθώς και των στοιχείων των παραστατικών δαπανών των παρεμβάσεων στο σύστημα

  12. Καταχώρηση της δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου και την παροχή των κινήτρων του προγράμματος εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019, στο σύστημα. Παράλληλα πρέπει να γίνει και επισύναψη των παραστατικών δαπανών και των υπολοίπων δικαιολογητικών. Στη συνέχεια γίνεται ενημέρωση του ωφελούμενου από το σύστημα για τον τελικό επιλέξιμο προϋπολογισμό αλλα και για το ποσό των ιδίων κεφαλαίων που πρέπει να καταβληθεί στους προμηθευτές.

  13. Μόλις καταβληθούν τα ίδια κεφάλαια, ενημερώνεται η τράπεζα ώστε να καταβάλει την επιχορήγηση και να γίνει η εκταμίευση ολόκληρου του δανείου.

Γιατί να συμμετέχω στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2019»;

Το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας, παρέχοντας τα οικονομικά κίνητρα στον ιδιοκτήτη. Συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκτασης χρημάτων. Έτσι, αποφεύγετε την σπατάλη ενέργειας και την εξάντληση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γεγονός ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ