Εξώδικο των «Πτολεμαίων Μακεδόνων» στο Κουτί της Πανδώρας: Μια οφειλόμενη απάντηση

Οι «Πτολεμαίοι Μακεδόνες» έστειλαν εξώδικο στο Κουτί της Πανδώρας για άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο σχετικά με αφίσες εναντίον των βουλευτών που θα υπερψήφιζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τι απαντά το Κουτί της Πανδώρας

FS grafomixani

Την Τετάρτη 19/6/2019 έφτασε στο «Κουτί της Πανδώρας» μια εξώδικη δήλωση πέντε πολιτών που σύμφωνα με το έγγραφο είναι «εμπνευστές, δημιουργοί και ενεργά μέλη της διαδικτυακής ομάδας «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ».

Στο μακροσκελές εξώδικο που απέστειλαν οι πέντε πολίτες κάνουν λόγο για δυσφημιστικό άρθρο που αναρτήθηκε στη σελίδα μας στις 16 Ιανουαρίου του 2019, στο οποίο αναφερόταν ότι άτομα της ομάδας Πτολεμαίοι Μακεδόνες συνελήφθησαν επειδή φέρονταν να σχετίζονται με την υπόθεση των αφισών με πρόσωπα βουλευτών τις ημέρες πριν ψηφιστεί από την ελληνική βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Το συγκεκριμένο άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Υπενθυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο σε πολλές πόλεις της βόρειας Ελλάδας είχαν εμφανιστεί αφίσες με πρόσωπα βουλευτών που ανήκαν σε κόμματα του κοινοβουλίου που θα υπερψήφιζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ερώτημα «εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία

Το πρωί της 16ης Ιανουαρίου, το θέμα των αφισοκολλήσεων ήταν ένα από τα βασικότερα της επικαιρότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, και το Κουτί της Πανδώρας κάλυψε ως όφειλε, δημοσιογραφικά το συγκεκριμένο θέμα.

Στο συγκεκριμένο άρθρο για το οποίο οι πέντε πολίτες εγκαλούν την ιστοσελίδα μας, λοιπόν, αναφέρεται επί λέξει: «Σύμφωνα με την ΕΡΤ τα άτομα που συνελήφθησαν σχετίζονται με την οργάνωση “Πτολεμαίοι Μακεδόνες“. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, ο οποίος παραχωρούσε συνέντευξη στην ΕΡΤ όταν μεταδόθηκε η είδηση, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση χρηματοδοτείται από άγνωστα κονδύλια».

Από το παραπάνω απόσπασμα γίνεται σαφές ότι αναμεταδόθηκε από το Κουτί της Πανδώρας μια είδηση της δημόσιας τηλεόρασης, καθώς και το σχόλιο ενός προσκεκλημένου. Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις ως προς την ακρίβεια της αναμετάδοσης, δείτε παρακάτω το ακριβές απόσπασμα από την πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ1, «Απευθείας».

Πλέον, με τη δημοσίευση του συγκεκριμένου αποσπάσματος σε μορφή βίντεο, εκτιμούμε ότι απαντούμε στην αναφορά των πέντε πολιτών στο εξώδικό τους ότι ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται «γενικώς και αορίστως σχετική αναφορά της Δημόσιας Τηλεόρασης».

Επίσης, αντίστοιχη αναφορά στην ομάδα «Πτολεμαίοι Μακεδόνες», έκανε και η ιστοσελίδα protothema.gr σε άρθρο της με τίτλο «Αφίσες για τη Μακεδονία: Συνέλαβαν έξι άτομα σε Γρεβενά, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη». Η ανάρτηση του άρθρου έγινε περίπου δύο ώρες πριν από εκείνη του koutipandoras.gr, και μάλιστα επικαλούμενο, όχι την ΕΡΤ, αλλά αστυνομικές πηγές. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας όλοι είναι μέλη της ομάδας «Πτολεμαίοι Μακεδόνες» που είχε ιδρυθεί εδώ και δεκαετίες αλλά θεωρούνταν ανενεργή».

Άλλωστε, σύνδεση μεταξύ της αφισοκόλλησης και της ομάδας “Πτολεμαίοι Μακεδόνες” προκύπτει ακόμη και από ανάρτηση του τοπικού ηλεκτρονικού μέσου e-ptolemeos.gr της 17ης Ιανουαρίου 2019, το οποίο έχει τίτλο «Και στην Πτολεμαΐδα οι επίμαχες αφίσες με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για τη Μακεδονία – Δείτε τι λένε σε ανάρτηση οι Πτολεμαίοι Μακεδόνες (φωτό)». Βεβαίως από το άρθρο δεν προκύπτει άμεση σχέση της συγκεκριμένης ομάδας με τα άτομα που έκαναν την αφισοκόλληση.

Η αναφερόμενη δημόσια ανάρτηση στην ομάδα «Πτολεμαίοι Μακεδόνες» στο facebook έχει ως εξής: 

Για όλους αυτούς τους λόγους, και επειδή θεωρούμε ότι το άρθρο της ιστοσελίδας μας δεν περιείχε καμία ανακρίβεια, αντιθέτως ανέφερε ρητά τις πηγές της είδησης που μετέδωσε και τα, μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεδομένα που υπήρχαν στη δημόσια σφαίρα, δεν είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε το αίτημα των πέντε πολιτών να καταχωρήσουμε κείμενο «αποκατάστασης αναλόγου θέσης και έκτασης με το προαναφερόμενο δημοσίευμα», ούτε να αποσύρουμε το επίμαχο ανωτέρω δημοσίευμα.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι από τον τίτλο του άρθρου και τη λέξη «φέρονται» είναι σαφές ότι η ιστοσελίδα έχει μεταδώσει την είδηση διατηρώντας αναγκαίες επιφυλάξεις και την δημοσιογραφική δεοντολογία. 

Αντιθέτως μπορούμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι στην εξώδικη δήλωσή τους, οι πέντε πολίτες που δηλώνουν εμπνευστές και δημιουργοί της ομάδας «Πτολεμαίοι Μακεδόνες», υποστηρίζουν ότι:

«Ουδέποτε προβήκαμε σε οποιαδήποτε ενέργεια ή δράση που να προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα. […]. Οι δράσεις της ομάδας μας συνεχίστηκαν πάντα με ευπρεπή και ειρηνικό τρόπο. Ουδέποτε προβήκαμε σε υβριστικές ή ακραίες συμπεριφορές. […]».

Αναφερόμενοι στο άρθρο σημειώνουν επίσης ότι «ουδεμία σχέση έχουν τα μέλη που απαρτίζουν την δημόσια διαδικτυακή ομάδα με την ονομασία “ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ” και εμείς προσωπικά, με τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν στην πόλη των Γρεβενών και της Κοζάνης».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…