Εξώδικο στο Documento απέστειλε η… συκοφαντημένη Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Δεν γνωρίζουμε γιατί τα επίμαχα δημοσιεύματα του Documento σχολιάζονται ως ψευδή και ανήθικα. Γνωρίζουμε αντιθέτως τα όσα αντικρίσαμε στην πληθώρα εγγράφων στα οποία αναφέρεται η κ. Γκραμπόφσκι και τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο.

4912326

Τις απειλές που είχε εξαπολύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης –μέσω ανακοίνωσης της Νέας Δημοκρατίας- ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον τον Documento, ανέλαβε να εκπληρώσει η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η οποία απέστειλε εξώδικο εναντίον του Documento. Στο εξώδικό της η κ. Γκραμπόφσκι, χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων ως ψευδή και ανήθικα τα δημοσιεύματα του Documento.

Δημοσιεύματα που αποκάλυψαν ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος υποβάλλει τα τελευταία χρόνια ψευδείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Πέρα όμως από τους χαρακτηρισμούς που εξαπολύει η σύζυγος του πρωθυπουργού εναντίον της εφημερίδας, του εκδότη της, Κώστα Βαξεβάνη και του υπογράφοντα στο ολιγοσέλιδο εξώδικο που απέστειλε, δεν κατορθώνει να εξηγήσει πως συκοφαντήθηκε. Αυτό που σίγουρα κατάφερε για ακόμη μια φόρα η κ. Γκραμπόφσκι, είναι να εκτεθεί. Όσο όμως και να το επιθυμούν η κ. Γκραμπόφσκι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα κάνουν για ακόμη μια φορά το άσπρο, μαύρο.

«Ανήθικα δημοσιεύματα»

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναφέρει στο επίμαχο εξώδικο η κ. Γκραμπόφσκι, «με αμφότερα τα ως άνω δημοσιεύματα για πολλοστή φορά με στοχοποιείτε, κατηγορώντας με τώρα για δήθεν υποβολή ψευδούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες»). Ειδικότερα, στο από 11 Ιουλίου 2021 δημοσίευμα της εφημερίδας Documento με κατηγορείτε ότι δήθεν είχα στην κατοχή μου μετοχές αλλοδαπής (Γαλλικής) εταιρείας, για τις οποίες μάλιστα διατείνεστε ότι είχα υποχρέωση να τις συμπεριλάβω στη δήλωση περιουσιακής μου κατάστασης («πόθεν έσχες»). Προς δε επίρρωση των ψευδών αυτών ισχυρισμών σας επικαλείστε και μια πληθώρα εγγράφων, τα οποία, κατά τη γνώριμη πλέον πρακτική σας, ερμηνεύετε κατά το δοκούν».

Στη συνέχεια, η κ. Γκραμπόφσκι αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα του Documento της Κυριακής 18 Ιουλίου 2021, στο οποίο σύμφωνα με την ίδια, «βάλλετε κατά εμού διότι, δήθεν, παρέμεινα διαχειρίστρια της Γαλλικής εταιρείας στην οποία συμμετείχα, ενώ ταυτόχρονα με κατηγορείτε και για ψευδή δήλωση μεταβίβασης μετοχών. Ωστόσο όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το περιεχόμενο των ως άνω δημοσιευμάτων είναι καταφανώς ψευδές, ανήθικο και στοχεύει αποκλειστικά στο διασυρμό μου (τον οποίο πλέον επιδιώκετε σε καθημερινή βάση) και μέσω αυτού και στην πολιτική υποβάθμιση του συζύγου μου».

Δεν γνωρίζουμε γιατί τα επίμαχα δημοσιεύματα του Documento σχολιάζονται ως ψευδή και ανήθικα. Γνωρίζουμε αντιθέτως τα όσα αντικρίσαμε στην πληθώρα εγγράφων στα οποία αναφέρεται η κ. Γκραμπόφσκι και τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο.

Αναφέρει λοιπόν η κ. Γκραμπόφσκι: «Ειδικότερα, όσον αφορά τη δήθεν “ψευδή δήλωση μεταβίβασης” των μετοχών Γαλλικής εταιρείας στην οποία αναφέρεστε, σας επισημαίνω ότι ήδη από τις 3 Αυγούστου 2016, οι μετοχές που κατείχα στην εν λόγω Γαλλική Εταιρεία έχουν μεταβιβαστεί και μάλιστα με Συμφωνητικό Βεβαίας Χρονολογίας, το οποίο σας συγκοινοποιείται με το παρόν ως αναπόστατο τμήμα αυτού. Είναι επομένως προφανές ότι ουδεμία ψευδή δήλωση πόθεν έσχες υπέβαλα διότι είχα αποξενωθεί από την κυριότητα των εν λόγω μετοχών, σε αντίθεση με τα όσα ψευδώς και συκοφαντικώς ισχυρίζεστε».

Η κ. Γκραμπόφσκι όμως πήγε και ένα βήμα παρακάτω, αφού στη συνέχεια του εξωδίκου που απέστειλε, αναφέρεται ότι «όσον αφορά τα στοιχεία που επικαλείστε από το Γαλλικό εμπορικό μητρώο, στο οποίο εμφανίζομαι διαχειρίστρια της Γαλλικής εταιρείας, επαναλαμβάνω ότι ήδη από τον Αύγουστο του 2016 είχα πάψει να έχω οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία αυτή έχοντας πλήρως αποξενωθεί από τις μετοχές που κατείχα μέχρι της 3.8.2016. Επομένως, ουδεμία σχέση εκπροσώπησης ή διαχείρισης διατηρούσα με την ανωτέρω εταιρεία, ενώ αυτονόητα ουδεμία ανάμιξη είχα, ούτε και θα μπορούσα να έχω, με την επικαιροποίηση των στοιχείων του Γαλλικού εμπορικού μητρώου, υποχρέωση η οποία, αυτονόητα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το νομικό πρόσωπο…».

Το ιδιωτικό συμφωνητικό

Αρχικά, δεν γνωρίζουμε τι εννοεί η κ. Γκραμπόφσκι αναφέροντας ότι έχει «αποξενωθεί» από την κυριότητα των μετοχών της γαλλικής εταιρείας SCI Personal Ventures, το όνομα της οποίας δεν αναφέρει για κάποιο λόγο ούτε μια φορά στο εξώδικο. Αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι η κ. Γκραμπόφσκι λέει ψέματα.

Η κ. Γκραμπόφσκι αναφέρεται σε συμφωνητικό που σύμφωνα με την ίδια, συνήψε στις 3 Αυγούστου του 2016, με τον ετεροθαλή αδελφό της, Γιώργο Παπαζήση, ο οποίος κατείχε το 5% των μετοχών της SCI Personal Ventures. Βάσει λοιπόν του επίμαχου συμφωνητικού, η κ. Γκραμπόφσκι φέρεται να του μεταβίβασε στη συγκεκριμένη ημερομηνία, το 95% των μετοχών που κατείχε στην SCI Personal Ventures. Και μπορεί τα ιδιωτικά συμφωνητικά να έχουν νομική ισχύ, το συγκεκριμένο όμως δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

Και τούτο επειδή βάσει της αρχής της δημοσιότητας, η οποία ισχύει σε κάθε χώρα, πρόκειται για ένα έγγραφο το οποίο θα έπρεπε αναγκαστικά να δημοσιευθεί στο Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο, ώστε να παράγει έννομα αποτελέσματα. Το γαλλικό Εμπορικό Μητρώο, εφόσον η κ. Γκραμπόφσκι του υπέβαλε ένα τέτοιο έγγραφο, το οποίο μεταβάλει τη μετοχική σύνθεση μιας εταιρείας, ως όφειλε θα το δημοσίευε άμεσα. Αυτό επιβάλλει η αρχή της δημοσιότητας: υποχρεωτικά, δημοσιεύονται άμεσα όλα τα έγγραφα που αφορούν τα στοιχεία και τις μεταβολές μιας εταιρείας, προκειμένου να γνωστοποιούνται σε κάθε τρίτο ενδιαφερόμενο, αλλά και στους ίδιους τους εταίρους.

Μόνο από και δια της δημοσίευσης τέτοιων εγγράφων στο εμπορικό μητρών εταιρειών, αυτά παράγουν έννομα αποτελέσματα και ισχύουν έναντι πάντων. Αλλιώς, ως ιδιωτικά συμφωνητικά, μη δημοσιευμένα, δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα και νομική συνέπεια για κανέναν, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση ούτε καν για την κ. Γκραμπόφσκι και τον ετεροθαλή αδελφό της. Σχεδόν πέντε χρόνια όμως μετά από την υπογραφή του επίμαχου ιδιωτικού συμφωνητικού, καμία δημοσίευσή του επίμαχου ιδιωτικού συμφωνητικού μεταβίβασης μετοχών δεν έχει γίνει στο γαλλικό Εμπορικό Μητρώο.

Αναπάντητα ερωτήματα

Ας μας απαντήσει λοιπόν έστω και τώρα η κ. Γκραμπόφσκι. Υπέβαλε ως όφειλε το συγκεκριμένο ιδιωτικό συμφωνητικό περί δωρεάς στο Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο; Αν ναι, πότε; Έχει κάποια σχετική έγγραφη απόδειξη περί τούτου; Έχει λάβει κάποια ενημέρωση από το Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο γιατί αυτό το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν έχει δημοσιευθεί εδώ και πέντε χρόνια; Μπορεί επίσης η κ. Γκραμπόφσκι να ενημερώσει την κοινή γνώμη αν αυτό το ιδιωτικό συμφωνητικό δωρεάς των μετοχών της, το υπέβαλε προηγουμένως ως όφειλε, σε οποιαδήποτε Εφορία, την γαλλική ή την ελληνική;

Πρόκειται για ερωτήματα που φαντάζουν ρητορικά από τη στιγμή που απευθύνονται στην κ. Γκραμπόφσκι. Γιατί ακόμη και τώρα, δεν δίνει καμία πραγματική απάντηση σχετικά με τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για την επίμαχη εταιρεία. Δεν είναι τυχαία αυτή η επιλογή της κ. Γκραμπόφσκι. Κι αυτό γιατί η «πληθώρα εγγράφων» που δημοσιοποίησε το Documento, δεν επιδέχονται καμίας διαφορετικής ερμηνείας, όπως υποστηρίζει η ίδια. Αντιθέτως, την εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Μεταβίβαση μετοχών τέσσερα χρόνια μετά

Το Documento λοιπόν  δημοσιοποίησε μεταξύ άλλων το καταστατικό της γαλλικής εταιρείας SCI Personal Ventures. Το επίμαχο καταστατικό ήταν δημοσιευμένο στο γαλλικό Εμπορικό Μητρώο. Το επίμαχο καταστατικό συντάχθηκε 20 Δεκεμβρίου του 2020. Δεν το λέμε εμείς, αυτή είναι η ημερομηνία που αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Γιατί λοιπόν, ένα έγγραφο που μολονότι συντάχθηκε περισσότερο από τέσσερα χρόνια μετά το ιδιωτικό συμφωνητικό που προσκομίζει η κ. Γκραμπόφσκι, είχε δημοσιοποιηθεί στο Γαλλικό εμπορικό μητρώο; Γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε αντίστοιχα και το επίμαχο ιδιωτικό συμφωνητικό; Ρητορικά και πάλι τα ερωτήματα…

Και ακόμη πιο σημαντικό: γιατί η κ. Γκραμπόφσκι δεν απαντάει στα όσα αναφέρονται στο επίμαχο καταστατικό; Σύμφωνα λοιπόν με το καταστατικό, η κ. Γκραμπόφσκι εξακολουθούσε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2020 να κατέχει το 95% των μετοχών της SCI Personal Ventures. Κι ας δήλωσε το πρωθυπουργικό ζεύγος στη δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλε το 2017 (φορολογικό έτος 2016) ότι εκείνη τη χρονιά, η κ. Γκραμπόφσκι μεταβίβασε δωρεάν τις επίμαχες μετοχές. Για αυτό το έγγραφο θα μας απαντήσετε κ. Γκραμπόφσκι; Με ποιο τρόπο το ερμηνεύσαμε «κατά το δοκούν»;

Το καταστατικό έγραφε επίσης ότι οι 999 από τις συνολικά χίλιες μετοχές της εταιρείας μεταβιβάστηκαν. Όχι όμως τον Αύγουστο του 2016, αλλά στις 20 Δεκεμβρίου του 2020. Και μεταβιβάστηκαν στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting Ι.Κ.Ε. Μια εταιρεία, η οποία βάσει του ελληνικού γενικού εμπορικού μητρώου (ΓΕΜΗ) ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν, στις 18 Δεκεμβρίου του 2020. Μια εταιρεία, η οποία ανήκει στην κ. Γκραμπόφσκι –κατέχει τα 1.000 από τα συνολικά 1.200 εταιρικά μερίδια- και στον ετεροθαλή αδελφό της Γιώργο Παπαζήση.

Ούτε αυτό είναι αλήθεια κ. Γκραμπόφσκι; Δεν μεταβιβάσατε με καθυστέρηση τεσσάρων ετών τις μετοχές που κατείχατε στη γαλλική εταιρεία, σε μια άλλη ελληνική εταιρεία, που ιδρύσατε δύο ημέρες πριν; Είναι ψευδές το έγγραφο που έχει αναρτηθεί στο γαλλικό Εμπορικό Μητρώο και φέρει την υπογραφή σας;

Η ελληνική εταιρεία

Αφού τότε όλα είναι ψευδή, γιατί σύμφωνα με απόσπασμα της κύριας εγγραφής της SCI Personal Ventures στο γαλλικό Μητρώο Εμπορίου και Εταιρειών, (τελευταία επικαιροποίησή του στις 19 Ιουλίου του 2021) η ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting ΙΚΕ, εμφανίζεται ως εταίρος στην γαλλική εταιρεία; Πότε πρόλαβε το γαλλικό εμπορικό μητρώο να επικαιροποιήσει αυτή την αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της SCI Personal Ventures, από τη στιγμή που έλαβε χώρα μόλις λίγους μήνες πριν; Γιατί δεν συνέβη το ίδιο με το ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο αναφέρεται η κ. Γκραμπόφσκι;

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα για την κ. Γκραμπόφσκι, επειδή στο ίδιο έγγραφο, εμφανίζεται να είναι ακόμη και σήμερα διαχειρίστρια της SCI Personal Ventures. Κι ας το αρνείται η ίδια στο εξώδικο. Ποιος λέει ψέματα κ. Γκραμπόφσκι; Εσείς ή το γαλλικό κράτος;

Παράνομοι

Όλα αυτά καθιστούν παράνομο το πρωθυπουργικό ζεύγος. Δεν είναι κάτι που το λέει το Documento, αλλά ο νόμος 3213/2003, βάσει του οποίου στα πολιτικά πρόσωπα  «απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα». Στα παρένθετα πρόσωπα λογίζονται και οι σύζυγοι.

Η παραβίαση αυτής της διάταξης επιφέρει σημαντικές ποινές, αφού η «άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ».

«Σπίλωση του ονόματός μου»

Η κ. Γκραμπόφσκι αναφέρει επίσης μεταξύ άλλων ότι «το μαχητό τεκμήριο περί της συζύγου ως παρένθετου προσώπου στην περίπτωσή μου ήταν αυτονόητα ανατρέψιμο, αλλά παρόλα αυτά προέβην στη μεταβίβαση των μετοχών αυτών αποκλειστικά και μόνο για να αποφύγω την πολιτική “σπέκουλα” σε βάρος του συζύγου μου αλλά και τη σπίλωση του ονόματός μου, στην οποία κατ’ επάγγελμα επιδίδεστε».

Αναφορικά με τη «σπίλωση» του ονόματός της, θα αναφέρουμε για ακόμη μια φορά ότι η κ. Γκραμπόφσκι ότι είναι Πολιτικώς Εκτεθειμένο Πρόσωπο (ΠΕΠ), ούσα σύζυγος του πρωθυπουργού και για αυτό πρέπει να ελέγχονται υποθέσεις οικονομικής αδιαφάνειας που την αφορούν. Είναι κάτι που το παραδέχεται και η ίδια εμμέσως, αφού υπογράφει το εξώδικο ως «σύζυγος Κυριάκου Μητσοτάκη». Είναι η ίδια που γράφει στο Twitter, ότι στοχοποιείται λόγω του φύλου της, αλλά αυτοπροσδιορίζεται ως σύζυγος πρωθυπουργού. Άρα, ως πρόσωπο που πρέπει να ελέγχεται και να δίνει απαντήσεις όταν αποκαλύπτεται ότι έχει παραβεί το νόμο.

Απειλές και χαρακτηρισμοί

Καταλήγοντας, η κ. Γκραμπόφσκι, αφού μας καλεί να της ζητήσουμε συγγνώμη, να ανακαλέσουμε και να αποσύρουμε τα επίμαχα δημοσιεύματα, επειδή «τα όσα δημοσιεύσατε είναι απολύτως αναληθή και προσβλητικά της τιμής, της αξιοπρέπειας και της ηθικής υπόληψής μου», δηλώνει ότι θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια.

Καλοδεχούμενες οι απειλές. Μόνο που η δικαστική πόρτα που η κ. Γκραμπόφσκι θέλει να ανοίξει, ανοίγει και από την άλλη πλευρά. Και στο δικαστήριο θα πρέπει επιτέλους να δώσει κάποιες απαντήσεις σχετικά με την παρανομία στην οποία έχει προβεί με το σύζυγό της και όχι απλά να παρουσιάζει ένα κουρελόχαρτο, χωρίς καμία νομική ισχύ.

Και κάτι επί προσωπικού: Σας επιστρέφω όλους τους απαξιωτικούς προσδιορισμούς τους οποίους χρησιμοποιήσατε και για το πρόσωπό μου. Το μόνο που αξίζει να απαντηθεί είναι ότι ένας δημοσιογράφος, μόνο ανήθικος δεν είναι, επειδή δημοσιοποίησε στην ελληνική κοινή γνώμη δημόσια έγγραφα του γαλλικού κράτους.

Κατά τα λοιπά, προσωπικοί χαρακτηρισμοί και επιθέσεις που προέρχονται από εσάς, μόνο ως τιμητικοί μπορούν να εκληφθούν.

Δείτε το εξώδικο της Μαρέβας Γκραμπόφσκι:

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…