Newsroom

Newsroom

Εξώδικο έστειλε η Ένωση Συνοριοφυλάκων Έβρου στο Solomon

Η έρευνα αποκαλύπτει πως τα τελευταία χρόνια μέλη των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας έχουν αφαιρέσει προσωπικά αντικείμενα και περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ από πρόσφυγες που επαναπροώθησαν

i megali listia2

Με εξώδικο που έστειλε στην ερευνητική ιστοσελίδα, η ΕΣΥΦΝΕ ζητά να κατέβει η έρευνα του Solomon και της ισπανικής εφημερίδας El País, που αποκαλύπτει πως τα τελευταία χρόνια μέλη των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας έχουν αφαιρέσει προσωπικά αντικείμενα (π.χ. κινητά τηλέφωνα) και περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ από πρόσφυγες που επαναπροώθησαν.

Όπως επισημαίνει το Solomon σε ανάρτησή του:

Η ΕΣΥΦΝΕ διαμαρτύρεται για τα ευρήματά μας, τα οποία χαρακτηρίζει «συκοφαντικά και αναληθή», και μας καλεί «σε ανάκληση της δημοσίευσης και ανάρτηση επανορθωτικού δημοσιεύματος».

Από πλευράς μας, θα θέλαμε να κάνουμε τέσσερα σχόλια:

1. Για τη στοιχειοθέτηση της έρευνας διεξάγαμε συνεντεύξεις με πλήθος πηγών: εργαζομένους στο σύστημα ασύλου, ενεργά και συνταξιοδοτημένα μέλη των σωμάτων ασφαλείας, στελέχη της Frontex, δικηγόρους, ειδικούς, κατοίκους του Έβρου, ακολουθώντας όπως πάντα αυστηρά τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

2. Σε μια ενδιαφέρουσα τροπή των γεγονότων, η ημέρα επίδοσης του εξωδίκου στο Solomon συμπίπτει με τη σύλληψη πέντε συνοριοφυλάκων, που κατηγορούνται για εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης προσφύγων.
– Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στην κατοχή των πέντε συνοριοφυλάκων μεταξύ άλλων βρέθηκαν 26.550 ευρώ, 2.120 δολάρια Αμερικής, 850 λίρες Τουρκίας, «πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας», και 59 κινητά τηλέφωνα.

Δηλαδή: την ίδια ημέρα που οι συνοριοφύλακες του Έβρου ζητούσαν να ανακληθεί η έρευνα που περιέγραφε ότι Έλληνες συνοριοφύλακες αφαιρούν χρήματα και κινητά τηλέφωνα από πρόσφυγες που επαναπροωθούν, συνελήφθησαν πέντε συνάδελφοί τους με μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες χώρες και 59 κινητά τηλέφωνα.

3. Θα θέλαμε να παραπέμψουμε στην πρόσφατα δημοσιευμένη ενδιάμεση έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), η οποία εκτιμά τον ελάχιστο αριθμό των ατόμων που επαναπροωθήθηκαν μεταξύ 2020-2022 σε 2.157 άτομα (δίχως να λαμβάνονται υπόψη περιπτώσεις που έχουν καταγράψει άλλοι φορείς, π.χ. Ύπατη Αρμοστεία).
-Η έκθεση αναφέρει πως στο 88% των περιπτώσεων τα θύματα είχαν υποστεί βία, και στο 93% είχαν αφαιρεθεί τα υπάρχοντα και χρήματά τους. Θυμίζουμε πως η ΕΕΔΑ είναι επίσημο συμβουλευτικό όργανο του ελληνικού κράτους.
4. Υπερασπιζόμαστε τη δουλειά μας και την πεποίθηση πως υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…