Newsroom

Newsroom

Exit poll: οι αυτονομιστές της Καταλονίας κερδίζουν τις εκλογές

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας φαίνεται ότι κερδίζουν τον έλεγχο του περιφερειακού κοινοβουλίου με τις σημερινές…

catalonia 5

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας φαίνεται ότι κερδίζουν τον έλεγχο του περιφερειακού κοινοβουλίου με τις σημερινές εκλογές, σύμφωνα με το exit poll.

Ο βασικός συνασπισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας αν κερδίσει – μαζί με τον ακροαριστερό σχηματισμό CUP, που επίσης τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας – την απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, δηλαδή 68 από τις 135 έδρες.

Οι οπαδοί του «όχι» στην ανεξαρτησία της Καταλονίας θα προσέξουν ιδιαίτερα το ποσοστό συμμετοχής, καθώς μπορεί να είναι ενδεικτικό της συσπείρωσής τους. Αντίθετα, οι οπαδοί της ανεξαρτητοποίησης είναι ήδη πολύ κινητοποιημένοι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν είχε σταματήσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να καλεί τους οπαδούς του «όχι», «τη σιωπηλή πλειοψηφία», να πάνε να ψηφίσουν. «Να μην αποφασίσουν για εμάς», τόνισε την Παρασκευή το βράδυ από τη Βαρκελώνη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters