Εξηγήσεις για τα συριακά χημικά δίνει το ΥΠΕΞ

Στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επιλογή του ασφαλέστερου τρόπου καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός…

syrian chemical weapons

Στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επιλογή του ασφαλέστερου τρόπου καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μανούσου Βολουδάκη, ο οποίος μετέφερε στον υφυπουργό την ανησυχία των κατοίκων της Κρήτης για τους κινδύνους μεταφοράς των χημικών όπλων μέσα από τη Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προσπάθεια μείωσης του οποιουδήποτε κινδύνου και επιλογής του ασφαλέστερου τρόπου καταστροφής των χημικών όπλων και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται» είπε ο κ. Κούρκουλας, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει σενάριο «το οποίο συζητείται, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την καταστροφή των χημικών όπλων, που να προβλέπει απόρριψη ουσιών ή αποβλήτων στη θάλασσα ή στο έδαφος».

«Υπάρχει εγρήγορση και συντονισμός μεταξύ της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου και των διπλωματικών μας αντιπροσωπειών, και εξ αρχής έχει υπάρξει ενημέρωση της Εθνικής Αρχής για τα χημικά όπλα, είμαστε σε συνεχή επαφή με την αντιπροσωπεία μας στη Χάγη όπου εδρεύει ο Οργανισμός για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων και σε διαρκή επαφή με την ιταλική κυβέρνηση μέσω της πρεσβείας μας» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος προσέθεσε: «Αλλά και διμερώς, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών έχει επανειλημμένα συζητήσει το θέμα αυτό με την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, έχουμε μεταφέρει τις ανησυχίες μας για τον οριστικό τρόπο καταστροφής των χημικών όπλων και προς τις ΗΠΑ, υπάρχει δε πρόσφατη επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του κ. Βενιζέλου προς τον διευθυντή του Οργανισμού για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων και βεβαίως η παρακολούθηση συνεχίζεται».

Αυτό που έχει μέχρι στιγμής αποφασιστεί και ανακοινώθηκε και πρόσφατα στις 16 Ιανουαρίου είναι ότι η μεταφορά αυτών των χημικών ουσιών θα γίνει στην Ιταλία, στην Καλαβρία. Εκεί θα γίνει μεταφόρτωση του φορτίου από τα πλοία που τα μεταφέρουν από τη Συρία σε αμερικανικό πλοίο, πάνω στο οποίο θα γίνει η υδρόλυση, δηλαδή, η αδρανοποίηση των χημικών αυτών ουσιών. 

Η επεξεργασία αυτών των λυμάτων θα γίνει στη στεριά και θα γίνει μακριά από την Μεσόγειο. Όπως εξήγησε ο κ. Κούρκουλας, δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση για τον τόπο και το χρόνο, αλλά φαίνεται, ακούγεται, ότι η επεξεργασία λυμάτων θα γίνει στη Γερμανία, αλλά και αυτό είναι κάτι που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

 

πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.