Έξι Παλαιστίνιοι απέδρασαν από φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ισραήλ

Οι έξι πολιτικοί κρατούμενοι διέφυγαν από τις φυλακές Γκιλμπόα, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι μία από τις καλύτερα φρουρούμενες σωφρονιστικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ.

kratoymenoi apodrasi 3

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν έξι Παλαιστίνιους κρατούμενους που κατάφεραν να αποδράσουν από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο βόρειο Ισραήλ νωρίς τη Δευτέρα. Οι κρατούμενοι διέφυγαν από τις φυλακές Γκιλμπόα, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι μία από τις καλύτερα φρουρούμενες σωφρονιστικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ.

Όπως μεταφέρει ο 902.gr, αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι άνδρες, οι οποίοι πιθανότατα μοιράζονταν το ίδιο κελί, διέφυγαν μέσω μίας σήραγγας κάτω από μια τουαλέτα στο κελί, που είχε σκαφτεί από έξω.

Πηγή: twitter.com / @ qudsn

Πηγή: twitter.com / @ qudsn

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι ισραηλινές αρχές ανακάλυψαν την απόδραση των κρατουμένων περίπου στις 3.30 τα ξημερώματα.

Οι δραπέτες είναι ο 46χρονος Ζακαρίγιε Ζουμπέιντι, πρώην ηγέτης του κόμματος Φατάχ στην πόλη Τζένιν της Δυτικής Όχθης, καθώς και πέντε μέλη της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών κατά την παλαιστινιακή Ιντιφάντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο Καντούρα Φαρές, επικεφαλής της Ένωσης Παλαιστινίων Κρατουμένων, περιέγραψε την απόδραση ως νίκη ενάντια στο ισραηλινό σύστημα ασφαλείας, ενώ η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας χαρακτήρισε τη διαφυγή «πραγματική ήττα» για το σύστημα ασφαλείας του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ σε δήλωσή του χαρακτήρισε την απόδραση «σοβαρό περιστατικό» και είπε ότι λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις σχετικά με την έρευνα.

Το Ισραήλ κρατά περίπου 4.750 Παλαιστίνιους σε δεκάδες φυλακές, συμπεριλαμβανομένων 42 γυναικών, 200 παιδιών και 550 κρατουμένων, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων κρατουμένων Addameer.

Αν και σπάνιο, δεν ήταν η πρώτη απόδραση Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Το 1995, τρεις Παλαιστίνιοι απέδρασαν από τις εγκαταστάσεις της Κφαρ Γιονά και το 2014, στις φυλακές Σατά, σημειώθηκε απόπειρα διαφυγής παρόμοια με τη σημερινή.

Πηγή: thepressproject.gr

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…