Εξεταστική για υποκλοπές Μητσοτάκη: Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά διακομματικό προεδρείο – Το απέρριψε η ΝΔ

Όπως είχε δημοσιεύσει από την Τρίτη το documentonews.gr, η αντιπολίτευση θα ζητούσε τη συγκρότηση διακομματικού προεδρείου προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα και οι αντιθεσμικοί χειρισμοί της πλειοψηφίας, η οποία «ακρωτηρίασε» το δικαίωμα ελέγχου της μειοψηφίας κατά τις εργασίες της Εξεταστικής για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα.

EK EKSETASTIKI

Αίτημα για διακομματικό προεδρείο κατέθεσαν τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατά την έναρξη της πρώτης (κλειστής) συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων από το επιτελικό παρακράτος, με τα λοιπά κόμματα της μειοψηφίας να συνηγορούν προκειμένου να μην επαναληφθούν οι αυθαίρετες πρακτικές της συμπολίτευσης. Πάρα ταύτα, η ΝΔ απέρριψε το αίτημα για να έχει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας.

Όπως είχε δημοσιεύσει από την Τρίτη το documentonews.gr, η αντιπολίτευση θα ζητούσε τη συγκρότηση διακομματικού προεδρείου προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα και οι αντιθεσμικοί χειρισμοί της πλειοψηφίας, η οποία «ακρωτηρίασε» το δικαίωμα ελέγχου της μειοψηφίας κατά τις εργασίες της Εξεταστικής για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον… Πέτσα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν σχετικό αίτημα στη συνεδρίαση που άνοιξε την αυλαία της Επιτροπής, με τα δύο κόμματα να επικαλούνται το γεγονός ότι η εν λόγω Εξεταστική συστάθηκε βάσει του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της αντιπολίτευσης για έλεγχο επί των πεπραγμένων της κυβέρνησης.

Απόρρητη και η… Εξεταστική

Η εισηγήτρια του τρίτου κόμματος, Ευγενία Λιακούλη, πρότεινε να τοποθετηθεί αντιπρόεδρος της Επιτροπής ο έτερος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μπιάγκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε γραμματέας να οριστεί η βουλευτής του κόμματος, Τάνια Ελευθεριάδου.

Τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν με την ανάγκη διάρθρωσης διακομματικού προεδρείου, ωστόσο, όπως έχει τονίσει από χθες το documentonews.gr, η ΝΔ δεν ήταν διατεθειμένη να παρεκκλίνει από την… επιτυχημένη συνταγή της προηγούμενης Εξεταστικής που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της μειοψηφίας.

5672978 scaled

Οι απειλές Μπακογιάννη και η συνέντευξη Τασούλα

Η ενοχική στάση της ΝΔ έρχεται λίγες ώρες μετά τις απειλές που διατύπωσε η Ντόρα Μπακογιάννη σε περίπτωση που «σπάσει» το απόρρητο από κάποιον που έχει ασκήσει διοίκηση στην ΕΥΠ.

«Υπάρχουν προβλήματα όμως στο να βγουν όλα, γιατί αυτός ο οποίος θα τα πει, πάει για κακούργημα. Διότι αν παραβιαστεί το απόρρητο, αυτοί οι άνθρωποι που έχουν διοικήσει την ΕΥΠ θα πάνε 10 χρόνια φυλακή. Κι όπως καταλαβαίνετε δεν βλέπω κανέναν να έχει διάθεση να πάει 10 χρόνια φυλακή» δήλωσε η πρώην υπουργός.

«Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι Εξεταστική. Είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος. Και το απόρρητο εκεί πρέπει να τηρείται και τηρήθηκε. Η Εξεταστική έχει άλλο χαρακτήρα, να το πω απλά, είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος έχει άλλες αρμοδιότητες και άλλες δυνατότητες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ:

Η πρώην Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ με τον πλέον κυνικό τρόπο προσπάθησε να επιβάλλει την ομερτά, που επιδιώκει διακαώς η κυβέρνηση της ΝΔ για να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι λέγοντας ότι όποιος παραβιάσει το απόρρητο, θα πάει για κακούργημα και θα μπει 10 χρόνια φυλακή.

Ο ελληνικός λαός μπορεί να μάθει με νόμιμο τρόπο την αλήθεια εκτός και αν η ΝΔ έχει αποφασίσει να την θυσιάσει συνεχίζοντας τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και προβοκατόρικων δημοσιευμάτων ενθυμούμενη στιγμές από το ένδοξο παρελθόν της.

Ο Πρωθυπουργός κρύβεται πίσω από το απόρρητο.

Ήρθε η ώρα βάσει της δυνατότητας που του δίνει το άρθρο 14 παρ. 4 ν. 3649/2008, να το άρει για τους υφισταμένους του στην ΕΥΠ και θεσμικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η Εξεταστική Επιτροπή να ενημερωθούν για τον λόγο παρακολούθησης του Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος.

Εξάλλου, δημόσια προχθές ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε τις εξουσίες της Εξεταστικής Επιτροπής και έδειξε και την οδό παράκαμψης της ούτως ή άλλως προσχηματικής επίκλησης του απορρήτου.

Πηγή: documentonews.gr

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

181019 arisvspaok ph1

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο ντέρμπι της Superleague που θα κρίνει τον πρωταθλητή η πόλη…

8o αυτοοργανωμένο Pride στην Θεσσαλονίκη: «Κι αν σκοτεινιάζουν τον κόσμο μας, με τους αγώνες μας του δίνουμε χρώμα»

Screenshot 2024 05 18 211853

8o αυτοοργανωμένο Pride στην Θεσσαλονίκη: «Κι αν σκοτεινιάζουν τον κόσμο μας, με τους αγώνες μας του δίνουμε χρώμα»

H πολυπληθής πορεία λαμβάνει χώρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και κατά…