Newsroom

Newsroom

Εξεταστική για Τέμπη: Ολοκληρώθηκε με προκλητικό τρόπο η συγκάλυψη

Θυμίζοντας την κοινοβουλευτική ρήση «αν θέλεις να ξεχαστεί ένα θέμα συγκρότησε μια εξεταστική επιτροπή».

Βουλη εξεταστικη

Με αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα σε ό,τι αφορά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, χωρίς να καλέσει ουσιώδεις μάρτυρες και να περιμένει την δικογραφία της Εισαγγελίας Λάρισας, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε – κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης – την εσπευσμένη ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς ουσιαστικά να έχει ολοκληρώσει την έρευνά της για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η έλλειψη σημαντικών εγγράφων της δικογραφίας, αλλά και η επίμονη άρνηση της πλειοψηφίας να δεχθεί να καταθέσουν κρίσιμοι μάρτυρες, αφού εξετάστηκαν …(μόλις) 37 μάρτυρες, απομείωσαν το έργο της επιτροπής, θυμίζοντας την κοινοβουλευτική ρήση «αν θέλεις να ξεχαστεί ένα θέμα συγκρότησε μια εξεταστική επιτροπή».

Κατόπιν τούτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την Επιτροπή.

Στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης συνέτεινε και η άρνηση της πλειοψηφίας της επιτροπής να περιμένει την κατάθεση της δικογραφίας που έχει σχηματίσει η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας με τις πληροφορίες (NEWS 24/7) να θέλουν η διαδικασία της αποστολής της δικογραφίας να βρίσκεται σε εξέλιξη με την επισήμανση πως η ολοκλήρωση του έργου της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του δικτύου μέσω της περίφημης σύμβασης 717 θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί, και η απόρριψη του αιτήματος της αντιπολίτευσης για διαβίβαση της κατάθεσης του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στην αρμόδια εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθεί για το αδίκημα της ψευδορκίας. Αλλά και ένα τρίτο: Η κατόπιν εορτής κλήση του τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Ο κ. Αγοραστός ο οποίος κλήθηκε μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του και αρνήθηκε να καταθέσει, καθώς είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής οι βουλευτές της πλειοψηφίας επιχείρησαν να αναδείξουν τον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους, του μοιραίου σταθμάρχη, υποβαθμίζοντας κάθε άλλη παράμετρο.

Όπως την κατάθεση του προέδρου της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Ιωάννη Χαλκιά, ο οποίος χαρακτήρισε παράνομη τη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη μετά την υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Μεταφορών που ήρε το ηλικιακό όριο, υπογραμμίζοντας ότι η ύπαρξη του συστήματος ETCS (σ.σ. σύστημα αυτόματης πέδησης) θα είχε αποσοβήσει την τραγωδία, διότι τα τρένα που κινούνταν σε αντίθεση κατεύθυνση θα είχαν σταματήσει αυτόματα.

Το κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους κατέρριψε και ο καθηγητής Βασίλειος Προφυλλίδης, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καταθέτοντας ότι αν λειτουργούσε το Δευτεροβάθμιο Κέντρο της Καρόλου, υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης, είχε εγκατασταθεί η τηλεδιοίκηση και τα συστήματα GSMR και ETCS, δεν θα θρηνούσαμε την απώλεια 57 συνανθρώπων μας.

 

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…