Newsroom

Newsroom

Εξέρχεται από το πρόγραμμα στήριξης η Ισπανία

Η Ισπανία εξέρχεται και τυπικά από το πρόγραμμα στήριξης τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και έτσι γίνεται η δεύτερη από τις…

unemployment

Η Ισπανία εξέρχεται και τυπικά από το πρόγραμμα στήριξης τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και έτσι γίνεται η δεύτερη από τις πέντε χώρες της ευρωζώνης που έχει λάβει οικονομική στήριξη και δεν θα βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα με εξωτερικό δανεισμό. Η ισπανική οικονομία βγήκε από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2013 κι υπολογίζει ότι το 2014 θα καταγράψει οριακή ανάπτυξη 0,5%.

Στη Μαδρίτη είχε χορηγηθεί από την ευρωζώνη το 2012 μια γραμμή πιστώσεων ύψους 100 δισ. ευρώ για να βοηθηθούν οι τράπεζές της που βρίσκονταν σε κρίση.

Η Ιρλανδία βγήκε από το δικό της μνημόνιο την 15η Δεκεμβρίου 2013.

“Το πρόγραμμα πέτυχε τον διττό στόχο του της ανάταξης και της αναμόρφωσης του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα”, ανέφερε σε ανακοίνωση της Κομισιόν ο Όλι Ρεν και πρόσθεσε:

“Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ισπανία παραμένουν αξιοσημείωτες και δεν πρέπει να υπάρξει επ’ ουδενί αδράνεια. Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες να επιτευχθεί μια σταθερή και διαρκής μείωση της ανεργίας, η οποία παραμένει δραματικά υψηλή”.

Η Ισπανία έχει την δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη, η οποία ανήλθε στο 26,7% του ενεργού πληθυσμού το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Eurostat.