Ανατροπές στη δίκη της ΧΑ: Αποστάσεις Μίχου από την υπερασπιστική γραμμή της ηγεσίας

Ο Μίχος παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, ενώ ο νέος του συνήγορος δέχτηκε λεκτική επίθεση από άλλον συνήγορο υπεράσπισης της ΧΑ

2123705

Σοβαρές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, καθώς στη σημερινή, 352η δικάσιμο, στο δικαστήριο εμφανίστηκε ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής της ΧΑ, Νίκος Μίχος.

Πρόκειται για σημαντική παρουσία, καθώς η μέχρι τώρα υπερασπιστική γραμμή την οποία ακολουθούσαν οι κατηγορούμενοι (ιδιαίτερα εκείνοι της ηγετικής ομάδας της ΧΑ) ήταν να μην παρουσιάζονται αυτοπροσώπως.

Η κίνηση του Μίχου να προσέλθει στη δικαστική αίθουσα αποτελεί από μόνη της μια διαφοροποίηση από την κεντρική υπερασπιστική γραμμή. Ωστόσο δεν ήταν η μόνη, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης έγινε γνωστό ότι ο Μίχος αλλάζει και συνήγορο.

Ο μέχρι σήμερα συνήγορος του βουλευτή, Ζωγράφος, κατέθεσε στο προεδρείο δήλωση στην οποία ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ του ίδιου και του Μίχου. «Η διάσταση απόψεων που εμφανίστηκε μεταξύ εμού και του εντολέως μου κλιμακώθηκα κατά το στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων… δεν δύναμαι να εκπροσωπήσω εντολείς που αρνούνται να συνεργαστούν… γι αυτούς τους λόγους δηλώνω παραίτηση».

Πλέον την υπεράσπιση του Μίχου αναλαμβάνουν οι δικηγόροι Στυλιανός Γρηγορίου και Αικατερίνη Δημητρακοπούλου, οι οποίοι ζήτησαν χρόνο ώστε να ενημερωθούν για την δικογραφία και για να φέρουν επιπλέον αναγνωστέα έγγραφα.

Στη συνέχεια της διαδικασίας, επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα στους παρόντες συνηγόρους υπεράσπισης και τον συνήγορο Γρηγορίου κατά την εξέταση του μάρτυρα Τολιόπουλου από τον τελευταίο. Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Κουκούτση Γ. Μιχαλόλιας επιτέθηκε λεκτικά στον κύριο Γρηγορίου την ώρα που ο τελευταίος έκανε ερωτήσεις σε μάρτυρα:

«Από που τα διάβασες αυτα; Από τον Ψαρρά; Το βιβλίο του Ψαρρά για τη δίκη της ΧΑ έχει εδώ στο έδρανό του ο συνήγορος, κυρία Πρόεδρε!», φώναξε ο συνήγορος Μιχαλόλιας, καθώς οι ερωτήσεις του νέου υπερασπιστή Μίχου κατέτειναν στην κατάδειξη του ιδιαίτερου ρόλου του Λαγού στον Πειραιά και στην τήρηση της νομιμότητας από τον εντολέα του στη δική του περιοχή της Εύβοιας, καθώς και στον εθνικοσοσιαλισμό του κλειστού κύκλου γύρω από τον «Αρχηγό».

«Γιατί, απαγορεύεται;», αναρρωτήθηκε ο συνήγορος Γρηγορίου, για να εισπράξει την αγανακτισμένη απάντηση του Μιχαλόλια «συνήγορος υπεράσπισης και να διαβάζει το βιβλίο του Ψαρρά, η δίκη της ΧΑ…» και την πρόεδρο να παρεμβαίνει προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση προκλήθηκε όταν ο νέος συνήγορος του Μίχου άρχισε να ρωτάει τον μάρτυρα Τολιόπουλο (μάρτυρας υπεράσπισης του Αρτέμη Ματθαιόπουλου), σχετικά με τη δομή, το καταστατικό και την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, ζητήματα που αποτελούν «κόκκινο πανί» για την υπεράσπιση των κατηγορουμένων που επιμένουν στο ότι δεν υπάρχει κρυφό καταστατικό σύμφωνα με το οποίο λειτουργεί η οργάνωση και ότι η ιδεολογία είναι εθνικιστική και όχι ναζιστική.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μίχος ανεξαρτητοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής τον Σεπτέμβριο του 2017, υποστηρίζοντας ότι «η ηγεσία κωλυσιεργώντας έδωσε το δικαίωμα στους εχθρούς ουσιαστικά του κινήματος να δυναμώσουν και από τη μια να αλώσουν τον κομματικό μηχανισμό και από την άλλη έπαψε να αφουγκράζεται όλους αυτούς που “μάτωσαν” για να φτάσει η ΧΑ εκεί που έφτασε».

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2018 ο Μίχος ανακοίνωσε την προσχώρησή του στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη

Μένει να φανεί ο βαθμός της διαφοροποίησης της υπερασπιστικής γραμμής του Νίκου Μίχου από την υπόλοιπη ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, όμως η υπαρκτή ένταση μεταξύ των νέων συνηγόρων του και της υπόλοιπης υπεράσπισης της ΧΑ υποδεικνύει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική καμπή της διαδικασίας. Μέχρι σήμερα, πλην λίγων εξαιρέσεων, η ομάδα των συνηγόρων υπεράσπισης εμφανιζόταν με ενιαία γραμμή, ενώ άτυπος επικεφαλής ήταν ο Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος και αδελφός του ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ο Νίκος Μίχος κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνση αυτής, καθώς και διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής. Επίσης κατηγορείται για παράνομη κατοχή πυροβόλων όπλων με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης και για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικής ουσίας προς ιδίαν αποκλειστικά χρήση.

Ο Μίχος φέρεται να έχει λάβει μέρος στην επίθεση στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, ενώ επίσης έχει αναγνωριστεί ως ο άνθρωπος που χτύπησε το κεφάλι μιας εκπαιδευτικού σε τοίχο, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην Πάρο.

Με πληροφορίες από Golden Dawn Watch και jailgoldendawn.com

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο