Newsroom

Newsroom

Εξέγερση μεταναστών στην Κομοτηνή

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ 50 αλλοδαποί συνελήφθησαν στη διάρκεια της αναταραχής που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου στη…

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ 50 αλλοδαποί συνελήφθησαν στη διάρκεια της αναταραχής που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, όπου φιλοξενούνται μετανάστες.

Σύμφωνα με το inpost.gr, όλα ξεκίνησαν περίπου στις 13.30, όταν στη διάρκεια τελετής αγιασμού του τμήματος δόκιμων αστυφυλάκων εκδηλώθηκε εξέγερση σε παρακείμενους κοιτώνες, όπου φιλοξενούνται περίπου 550 παράνομοι μετανάστες.

Οι μετανάστες άρχισαν να προκαλούν εκτεταμένες φθορές στους κοιτώνες, ξηλώνοντας τις πόρτες, σπάζοντας τζάμια και βάζοντας φωτιά στα στρώματα, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Στις αστυνομικές δυνάμεις, που επενέβησαν κάνοντας χρήση των χημικών, οι μετανάστες εκσφενδόνισαν πέτρες, γυαλιά, ξύλα, σίδερα και άλλα αντικείμενα.

Στη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις αστυνομικοί και προκλήθηκαν φθορές και σε ένα υπηρεσιακό λεωφορείο ενώ, σύμφωνα με την αστυνομία, αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία και οι μετανάστες έχουν επιστρέψει στους κοιτώνες.

«Προειδοποιήσαμε και καταγγείλαμε αυτές τις καταστάσεις», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης Σταυρούλα Τζατζανά, η οποία αναφερόμενη στο γεγονός επεσήμανε πως «οι αστυνομικοί θέτουν την ζωή τους καθημερινά σε κίνδυνο, καθώς 10 με 15 αναγκάζονται να φυλάνε σε ακατάλληλους χώρους 550 περίπου μετανάστες».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης τόνισε πως υπάρχουν ζητήματα για το πώς θα αποκατασταθούν οι φθορές στους κοιτώνες της σχολής και για το που θα φυλαχθούν πλέον οι μετανάστες.

Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε πως «για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται αυτό που έχουμε πει ως φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι ο χώρος αυτός δεν είναι κατάλληλος για την φύλαξη των μεταναστών. Είχαμε διαμαρτυρηθεί και δυστυχώς δικαιωνόμαστε από τις εξελίξεις».

Τέλος έκανε κάλεσμα στην κυβέρνηση λέγοντας πως «και την ύστατη στιγμή, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως ο χώρος αυτός δεν είναι κατάλληλος και θα πρέπει να μεταφέρει κάπου αλλού αυτούς τους ανθρώπους, που φυσικά κι αυτοί με την σειρά τους έχουν τα δικαιώματα τους».

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια απολύμανσης, βρέθηκαν στους χώρους του Κέντρου και κατασχέθηκαν ένα μαχαίρι, ένα κατσαβίδι, ένα ψαλίδι και μια αυτοσχέδια σκάλα. Για την ταυτοποίηση των υπαιτίων και το σχηματισμό ποινικής δικογραφίας διενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

πηγή:inpost.gr