Εξαρθρώθηκε σπείρα που είχε κάνει 50 ένοπλες ληστείες και κλοπές μέσα σε έναν χρόνο

Τερματίστηκε η συστηματική δράση 7 κακοποιών, οι οποίοι έχουν διαπράξει σωρεία ληστειών και κλοπών, εισβάλοντας ένοπλοι σε καταστήματα και επιχειρήσεις,…

07072014 pasousiasi klop001

Τερματίστηκε η συστηματική δράση 7 κακοποιών, οι οποίοι έχουν διαπράξει σωρεία ληστειών και κλοπών, εισβάλοντας ένοπλοι σε καταστήματα και επιχειρήσεις, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, της Βορειοανατολικής και της Νοτιοανατολικής Αττικής.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής σπείρας και η σύλληψη των μελών της, επιτεύχθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, μετά από συστηματική διερεύνηση των υποθέσεων και μεθοδική αξιοποίηση στοιχείων, με τη συνδρομή φυσικών και τεχνικών μεθόδων καθώς και του ανάλογου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Ύστερα από συντονισμένες και ταυτόχρονες επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν 6 Έλληνες, πέντε άνδρες ηλικίας 35, 32, 31, 26, 24 ετών και μία γυναίκα ηλικίας 44 ετών, καθώς και ένας αλλοδαπός ηλικίας 27 ετών.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας οι συλληφθέντες ενέχονται σε  τουλάχιστον 33 ένοπλες ληστείες και σε 18 κλοπές μοτοσικλετών. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας και κλοπής, τετελεσμένης ή σε απόπειρα, κατ’ εξακολούθηση, κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια.

Όπως προέκυψε, οι δράστες είχαν συγκροτήσει, τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με επιμέρους διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης. Το κύριο χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας τους εστιάζεται στη μεθοδικότητα που επιδείκνυαν στις προπαρασκευαστικές πράξεις και κυρίως στον τρόπο που σχεδίαζαν και οργάνωναν την προσέγγιση και τη διαφυγή τους, από τα καταστήματα που επέλεγαν ως «στόχους».

Πιο αναλυτικά, δημιουργώντας μεταξύ τους ομάδες από δύο έως τέσσερα άτομα και υπό την εποπτεία του 35χρονου συλληφθέντα – οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην ομάδα – αναζητούσαν νυχτερινές ώρες σε διάφορες περιοχές της Αττικής μοτοσικλέτες, που δεν έφεραν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας (π.χ. συναγερμό, αντικλεπτική δαγκάνα) και τις αφαιρούσαν.

Στη συνέχεια τις χρησιμοποιούσαν για τη μετάβαση και αποχώρηση τους από τα καταστήματα «στόχους», τα οποία είχαν επιλέξει προσεκτικά, μετά από αυτοψία και κατόπτευση των χώρων, έχοντας ως κριτήρια τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής και τις δυνατότητες ασφαλούς διαφυγής τους.

Κυρίως επέλεγαν πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ψητοπωλεία, πρακτορεία Ο.Π.Α.Π., καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρικών ειδών κ.ά. εμπορικά καταστήματα.

Στα καταστήματα εισέβαλλαν σε ομάδες των δύο, τριών ή τεσσάρων ατόμων και με την απειλή πολεμικού όπλου Kalashnikov ή πιστολιού, ακινητοποιούσαν υπαλλήλους και πελάτες και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από μερικές εκατοντάδες, ως μερικές χιλιάδες ευρώ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ληστειών σε σούπερ μάρκετ η λεία της σπείρας παραμένει αδιευκρίνιστη από τους υπευθύνους των καταστημάτων. Πάντως, από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας το χρηματικό ποσό, που αποκόμισαν από την εγκληματική δραστηριότητα τους, ξεπερνά τις 47.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάπραξη των ληστειών είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας κράνη μοτοσικλετιστή και γάντια, ώστε να καθίσταται δυσχερής η αναζήτηση και ο εντοπισμός τους και η ενδεχόμενη αναγνώρισή τους από τα θύματα των ληστειών ή/και τους αυτόπτες μάρτυρες.

Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της σπείρας, με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, διέπραξαν σε περίοδο ενός χρόνου και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιούνιο του 2014 πάνω από πενήντα (50) ένοπλες ληστείες και κλοπές, τετελεσμένες ή απόπειρες. Η έρευνα συνεχίζεται για τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Για τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν τις κλεμμένες μοτοσικλέτες, τις οποίες εγκατέλειπαν σε ερημικές τοποθεσίες ή αγροτικές εκτάσεις, συνήθως κοντά στους τόπους διάπραξης των ληστειών και διέφευγαν με άλλα οχήματα, που οδηγούσαν άλλα μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι τα μέλη της σπείρας έχουν αφαιρέσει 18 μοτοσικλέτες από τις περιοχές Χολαργού, Παπάγου, Γέρακα, Νέου Ψυχικού, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου και διαφόρων συνοικιών της Αθήνας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση τυχόν περαιτέρω κλοπών. Μέρος των κατασχεθέντων αντικειμένων όπως κράνη και μπαγκαζιέρες, αναγνωρίστηκαν με βεβαιότητα από τους ιδιοκτήτες τους και τους αποδόθηκαν.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…