Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας βρεφών και ωαρίων με «εγκέφαλο» γυναικολόγο

Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν προχωρήσει σε εννέα συλλήψεις - Το χρονικό της υπόθεσης

vrefi

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας βρεφών και ωαρίων και παράνομων υιοθεσιών , με έδρα τα Χανιά και δράση την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον , στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προχώρησαν η Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος της ΓΑΔΑ σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων. Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν προχωρήσει σε εννέα συλλήψεις, από τις οποίες οι έξι στα Χανιά, δύο στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη ενώ έχουν γίνει δεκάδες προσαγωγές στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων καθώς η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το neakriti.gr, εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να είχε ιεραρχία και διακριτούς ρόλους,  είναι ένας Χανιώτης γυναικολόγος, ιδιοκτήτης κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο οποίος και συνελήφθη.  Συνελήφθησαν επίσης ένας γιατρός- εμβρυολόγος του Κέντρου,  μια υπάλληλος γραμματείας, μια υπήκοος Ρουμανίας υπάλληλος γραφείου, μια βιολόγος και μια ακόμη υπάλληλος του Κέντρου. Στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας συνελήφθησαν επ’ αυτόφωρο δύο γυναίκες Ρουμανικής υπηκοότητας την ώρα που γινόταν η παράδοση βρέφους.

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη μια Γεωργιανή που δρούσε ως μεσίτρια έχοντας αναλάβει να βρίσκει γυναίκες από τα Βόρεια και να τις μεταφέρει στα Χανιά. 

Σε βάρος των συλληφθέντων έχει σχηματιστεί δικογραφία για κακουργηματικές πράξεις μεταξύ των οποίων για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων,  μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκων, πλαστογραφία , ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις που αφορούν σε νομιμοποίηση γεννήσεων. Σήμερα Τετάρτη 9 Αυγούστου, αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα ενώ νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στο φως.

Το χρονικό

Μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται ότι στα Χανιά βρίσκεται κλιμάκιο της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος από την Αθήνα, που μαζί με τους συναδέλφους τους από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας ερευνούν με προσοχή την υπόθεση. Στο Αστυνομικό Μέγαρο είχαν προσαχθεί για ανάκριση αλλοδαπές που φέρονται να συμμετείχαν σε παράνομες ενέργειες που σχετίζονται με την απόκτηση παιδιών από ζευγάρια, ενώ εξετάζεται επίσης η συμμετοχή στο κύκλωμα δικηγόρου και συμβολαιογράφου.

Πηγές του neakriti.gr αναφέρουν ακόμη ότι σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τουλάχιστον ενός γυναικολόγου αλλά και του δεύτερου γιατρού με τον οποίο ο βασικός εμπλεκόμενος είχε στενή συνεργασία, ενώ εμπλέκονται και άλλα πέντε άτομα. Οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Οργανωμένου Εγκλήματος μαζί με συναδέλφους τους από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων διερευνούν αν πίσω από περιπτώσεις δωρεάς ή πώλησης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας βρίσκονται υποθέσεις εμπορίας βρεφών. Φέρονται να έχουν προβεί σε ελέγχους τόσο στις εγκαταστάσεις εξειδικευμένου κέντρου όσο και σε σπίτια των φερόμενων ως εμπλεκομένων.

Σημαντικές στην εξέλιξη των ερευνών θεωρούνται οι καταθέσεις των νεαρών γυναικών, βουλγαρικής υπηκοότητας σύμφωνα με πληροφορίες στην πλειοψηφία τους, οι οποίες πιθανόν να αποτελέσουν “κλειδί” στην αποκάλυψη στοιχείων. Η υπόθεση πάντως άρχισε να διερευνάται πριν από αρκετούς μήνες και κάτω από άκρα μυστικότητα, μετά από σχετική καταγγελία.

Καλά πληροφορημένες πηγές μιλούν για αλλοδαπές νεαρής ηλικίας που έναντι χρηματικού ανταλλάγματος συνεργάζονταν με συγκεκριμένο ιατρείο-κέντρο, όπου γινόταν λήψη των ωαρίων τους, αφού προηγουμένως υποβάλλονταν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί πως είναι απόλυτα υγιείς. Στη συνέχεια το κέντρο προέβαινε σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης και κατόπιν εμφύτευσης. Λήπτριες ήταν κυρίως γυναίκες από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, που ταξίδευαν στη χώρα μας με τελικό προορισμό τα Χανιά, με μοναδικό σκοπό να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού.

Οι αναποτελεσματικές και χρονοβόρες προσπάθειες ενδιαφερόμενων γονιών να αποκτήσουν δικά τους παιδιά, αλλά και η τεράστια γραφειοκρατία στο σύστημα των υιοθεσιών στην Ελλάδα οδηγούν αποδεδειγμένα κατ’ επανάληψη σε παράνομη δράση τόσο γιατρών, μαιών, νοσηλευτών και δικηγόρων, όσο και ζευγαριών. Η ιστορία των τελευταίων πολλών ετών έχει δείξει ακόμη ότι πολλά ζευγάρια στρέφονται σε ιδιωτικές υιοθεσίες, για να γλιτώσουν τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους της νόμιμης οδού. Πέφτουν όμως πάνω σε κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών και αγοροπωλησίες ωαρίων.

Με βάση τον νόμο, η ιδιωτική υιοθεσία επιτρέπεται, αρκεί να μην υπάρχει καμία χρηματική συναλλαγή. Το ίδιο ισχύει και για τις παρένθετες μητέρες αλλά και τη δωρεά ωαρίου. Η διαδικασία ιδιωτικής υιοθεσίας ξεκινάει με την υπογραφή δήλωσης των υποψήφιων γονέων σε συμβολαιογράφο. Ακολούθως ερευνάται από αρμόδια κοινωνική υπηρεσία αν τηρούνται οι προϋποθέσεις.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καλά οργανωμένα κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με 12 συλληφθέντες φερόμενους ως μέλη του. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. τότε, το κύκλωμα μέσα σε τρία χρόνια είχε κέρδη 500.000 ευρώ. Συνολικά εμπλέκονταν τουλάχιστον 66 άτομα, ενώ ως εγκέφαλοι είχαν συλληφθεί ένας δικηγόρος και μία μαιευτήρας-γυναικολόγος. Σε συνεργασία με μαία που εργαζόταν σε ιδιωτική κλινική, εντόπιζαν άτεκνα ζευγάρια που ενδιαφέρονταν για υιοθεσία. Από τότε, πολλές ακόμη αντίστοιχες υποθέσεις έχουν εξαρθρωθεί από τις αστυνομικές Αρχές, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η ΕΡΤ έπαυσε τον δημοσιογράφο που εμπλέκεται σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας

ερτ

Η ΕΡΤ έπαυσε τον δημοσιογράφο που εμπλέκεται σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας

H επίσημη ανακοίνωση της ΕΡΤ για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με πρωταγωνιστή δημοσιογράφο της.

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του

ΕΡΤ

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του

Η γυναίκα, επίσης δημοσιογράφος, φέρει σοβαρά τραύματα και καταθέτει στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην…

Πολ Πογκμπά: «Τελείωσα, είμαι νεκρός χωρίς το ποδόσφαιρο» – Συγκλονίζει μετά τον 4ετή αποκλεισμό

pogba juventus

Πολ Πογκμπά: «Τελείωσα, είμαι νεκρός χωρίς το ποδόσφαιρο» – Συγκλονίζει μετά τον 4ετή αποκλεισμό

Ο Πογκμπά έσπασε τη σιωπή του και η ιστοσελίδα «Guardian Nigeria» δημοσιεύει ορισμένα αποσπάσματα συνέντευξης…