Newsroom

Newsroom

Έξαρση του bullying στα σχολεία μετά τις επαναλαμβανόμενες περιόδους καραντίνας

«Είχαμε προειδοποιήσει εγγράφως την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Θοδωρής Τσούχλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ)

istockphoto 652196228 612x612 1

«Η συνθήκη της πανδημίας και του εγκλεισμού φάνηκε να στοίχισε πολύ στα παιδιά, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά κρούσματα βίας από την αρχή της χρονιάς» επισήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας Στο Κόκκινο ο Θοδωρής Τσούχλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), με αφορμή τη συγκλονιστική υπόθεση της αυτοκτονίας 14χρονου μαθητή, που υφίστατο μπούλινγκ στο σχολείο του.

Όπως  εξήγησε πως «Ειδικά τον Δεκέμβριο, αυτά τα κρούσματα είχαν φτάσει σε υψηλότατο επίπεδο και τότε είχαμε παρέμβει ως ομοσπονδία με επιστολές και αίτημα για συνάντηση με την υπουργό για το θέμα. 

Τότε κάποια, φιλικά προς το υπουργείο, ΜΜΕ διέρρεαν πως η κυρία Κεραμέως πρόκειται να πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής βίας. Τελικά δεν έγινε τίποτα. Η συνάντησή που είχαμε τότε στις αρχές Ιανουαρίου, μολονότι θίξαμε το θέμα της ενδοσχολικής βίας, επικεντρώθηκε από την πλευρά της υπουργού στο μέτρο του 50 + 1. Έκτοτε δεν την ξαναείδαμε. 

Δεν υπάρχει καμία διαβούλευση. Η υπουργός απλώς ανακοινώνει κάτι και τις περισσότερες φορές εμείς το παρακολουθούμε. Για αυτό το θέμα έπρεπε να υπάρξει διάλογος και να ζητηθεί η βοήθεια των ομοσπονδιών. Οι συνάδελφοι είναι πολύ αγχωμένοι, πιεσμένοι και στεναχωρημένοι με αυτά τα γεγονότα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ. 

Ακυρώθηκε στην πράξη η ελληνική PISA

Σχετικά με τις εξετάσεις της ελληνικής PISA, o κ. Τσούχλος επιβεβαίωσε πως σε πολλά σχολεία οι εξετάσεις ακυρώθηκαν στην πράξη, με καθηγητές να απεργούν – καθώς υπήρχε κάλυψη από την ΑΔΕΔΥ – και τους μαθητές να απέχουν. 

«Από χθες, πριν καν παρθεί η απόφαση του δικαστηρίου, είχαμε μηνύματα ότι πολλά σχολεία και πολλοί συνάδελφοι θα απέχουν, θα απεργούν δηλαδή. Γνωρίζαμε ότι και το γονεϊκό κίνημα ήταν αντίθετο με αυτή τη διαδικασία. Σήμερα, παρά τη θριαμβολογία και το θόλωμα των νερών περί παράνομης και καταχρηστικής απεργίας, τη στιγμή που υπήρχε κάλυψη της ΑΔΕΔΥ, σημειώθηκε σημαντική αποχή και στα δημοτικά και στα γυμνάσια. Το βασικό είναι, ότι σε πολλά σχολεία δεν εμφανίστηκαν τα παιδιά. Το υπουργείο ανακοινώνει και μερικές φορές συζητά μετά. Στην περίπτωση της ελληνικής PISA δεν υπήρχε καμία διάθεση να συζητήσει μαζί μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η «σφαγή» των υποψηφίων

«Σχετικά με τις Πανελλήνιες, το άγχος των παιδιών έχει αυξηθεί» επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και εξήγησε ότι «Γνωρίζουν ότι οι βάσεις θα ανέβουν και σίγουρα έχουν και το άγχος με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Είναι γνωστό πως πρόκειται για ένα μαθηματικό μοντέλο, όπου ό,τι και να γράψεις, κάποιοι μπορεί να απορριφθούν. Η υπουργός πέτυχε αυτό που ήθελε. Πέρυσι 17.000 θέσεις ήταν κενές. Φέτος ήδη 9.000 κόπηκαν και περιμένουμε να δούμε τα κενά που θα προκύψουν από την Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής.

Πολύ φοβόμαστε πως αν αυτό συνεχιστεί, μέσα σε μία τριετία, ορισμένα τμήματα δεν θα έχουν φοιτητές ή θα έχουν ελάχιστους φοιτητές και θα αναγκαστούν να κλείσουν. Είναι γνωστό πως η Υπουργός μετέτρεψε τα κέντρα ελευθέρων σπουδών σε κολλέγια και μετά τους έδωσε δικαιώματα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά, παρά τις διαφωνίες ομοσπονδιών και επιμελητήριων. Αναρωτιόμαστε πώς ένας φοιτητής που απορρίπτεται στις πανελλήνιες, θα έχει την δυνατότητα να κατανοήσει την ύλη των μαθημάτων μέσα στο κολλέγιο; Αν ένας φοιτητής στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν αποφοιτήσει στα 6 χρόνια, διαγράφεται. Αν είσαι σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο, πληρώνοντας, μπορείς να τελειώσεις σιγά σιγά και στα δέκα χρόνια».
 

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…